'İİT devreye girmeli'
Davutoğlu, "Kofi Annan'ın istifası sonrası ortaya çıkan diplomatik durum çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı'nın süratle devreye girmesi gerektiği konusunu vurguladık" dedi.
CİDDE - Cidde'deki Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Suriye'deki gelişmelerden dolayı duyulan kaygıyı dile getirdiklerini belirterek "Kofi Annan'ın istifası sonrası ortaya çıkan diplomatik durum çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı'nın süratle devreye girmesi gerektiği konusunu vurguladık" dedi.
Cidde'de düzenlenen toplantıyı değerlendiren Davutoğlu, toplantıda Suriye halkının çektiği sıkıntılara vurgu yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz sene ve bu sene iki ramazan üst üste Suriye'deki kardeşlerimizin ramazan aynının barış atmosferinden uzak bir şekilde saldırılar altında, havadan, karadan, helikopterlerle, uçaklarla tanklarla yapılan saldırılar altında çok büyük ızdırablar yaşadığını bir kez daha vurguladık. Özellikle Kofi Annan'ın istifası sonrası ortaya çıkan diplomatik durum çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı'nın süratle devreye girmesi gerektiği konusunu vurguladık, tabii daha önce alınan yürütme kurulunun aldığı prensip kararı çerçevesinde de bu zirve de Suriye'nin İİT'ye üyeliğinin askıya alınmasıyla nihai bir noktaya gelecek."
Myanmar
Myanmar'daki Arakan Müslümanlarının durumunu da paylaştığını belirten Davutoğlu, Myanmar'a son on yıldır giden ilk devlet adamı olduğunu söyledi.
Davutoğlu, yarın gerçekleşecek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Olağanüstü Zirve Toplantısı'nda ise Filistin, Suriye, Burma ve Arakan'daki Müslümanların durumu ve Mali'deki gelişmelerin ele alınacağını belirterek, "Suudi Arabistan'ın davetiyle gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi bugün dışişleri bakanları toplantısıyla başladı. Gerçekten son derece önemli tarihi dönemeç noktasında bu toplantı organize ediliyor. İslam dünyasında birçok devinimin, birçok İslam ülkesinde önemli değişim sürecinin yaşandığı bir dönemde bu tarihi zirvede hem İslam ülkeleri arasında istişare imkanı olacak hem de ana temel konulardaki bu Filistin, Suriye, Burma ve Arakan'daki Müslümanların durumu ve Mali'deki gelişmelere başta olmak üzere temel konular ele alınacak. Biraz önce biz de Türkiye olarak yaptığımız konuşmada bütün bu konularla ilgili görüşlerimizi açık bir şekilde dile getirdik. İslam dünyasında dayanışma adı altında gerçekleşen bu zirvede öncelikle İslam ülkelerinde büyük ızdırap çeken halklarla dayanışmanın önemli olduğunu vurguladık" diye konuştu.
Myanmar'daki Müslümanların durumu ile ilgili İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan harekete geçerek bir temas grubu oluşturulmasını istediğini söyleyen Davutoğlu, temas grubunun ilk toplantısının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılmasının planlandığını ifade etti.
Davutoğlu, "Bütün İslam ülkelerini bu toplantıya katılmaya davet ettim" diyerek, "Özellikle barışın ve oradaki güvenliğin temin edilmesine paralel olarak süratle insani yardımın ulaşması, kalıcı konutların yapılması ve Rohingya Müslümanlarının hak ettikleri statüye kavuşmaları, vatandaşlık haklarından eşit bir şekilde istifade etmeleri konusunda atılması gereken adımları diğer ülkelerle paylaştık. Bu konuda çalışmalarımızı ısrarlı bir şekilde sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.