'İletişim kanallarını açık tutacağız'

Başbakan Davutoğlu, 'Rusya ile iletişim kanallarını daima açık tutacağız' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kafkasya'da ve Balkanlar'da, Karadeniz ve Orta Asya'da kalıcı barış ve istikrarın olması için de Rusya'nın yapacağı katkının önemine de inandığını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, ' Rusya ile iletişim kanallarını daima açık tutacağız' açıklamasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki programı kapsamında Four Seasons Hotel'de, iş dünyasının temsilcileriyle düzenlenen toplantıya katıldı.

Davutoğlu toplantıdaki konuşmasında, Azerbaycan’daki firmalarla birlikte ortak projeler üzerinde çalışan iş adamlarının kanaatlerini, sorunlarını dinleyeceklerini belirterek, iş adamlarından beklentisinin Türkiye-Azerbaycan arasındaki tarihi ve manevi kardeşliği somut projelerle destekleyecek ve Azerbaycan ile Türkiye’yi ebediyen birbirine bağlayacak ekonomik projeler ve yatırımlara ağırlık verilmesi olduğunu ifade etti.

"Zorlu süreçte Azerbaycan ile diyaloğun büyük bir önemi var"

"Bugün Rusya ilişkilerinde geçtiğimiz zorlu süreçte de Azerbaycan ile kurduğumuz yakın diyaloğun, büyük bir önemi var" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Biraz daha bu perspektifi somut ekonomik projelere indirmeye başlarsak, biz Pekin, Bakü, Boğaziçi, Brüksel, bütün bu Asya koridorunda, hem enerji hem ulaşım hatlarının, Türkiye ile Azerbaycan’ın omurgasını teşkil ettiği bir eksende gelişmesini arzuluyoruz. Ulaşım hatlarını geliştiği her yerde de aynen İpek yolu gibi geçmişte, ticaret hatları da gelişir. İstiyoruz ki bütün bu coğrafya, bizim gönül coğrafyamızı da barındırdığı için bu coğrafya üzerinde akan ticaret, bu coğrafya üzerinde akan petrol ya da doğalgaz bu coğrafyada üzerinde seyreden hızlı trenler, lojistik hatlar, havaalanları Türkiye ile Azerbaycan’ın merkezini oluşturduğu bir omurga etrafında şekillensin."

Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesi

Öğleden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bir araya geldiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Sayın Çavuşoğlu'dan gerekli intibaları, ilk kanaatleri aldım. Bu görüşmenin gerçekleşmiş olması önemlidir. Ancak daha önemli olan, sorunlar ne kadar büyük olursa olsun ve psikolojik boyutlu olan söylem tansiyonu ne kadar yükseltmiş olursa olsun, Türkiye gibi, Rusya gibi köklü devlet geleneğine sahip iki ülkenin yetkililerinin bu sorunları yüz yüze konuşarak çözecek iradeyi göstermeleri. Bir kez daha bu vesileyle Bakü'den bu mesajı vermenin önemli olduğuna inanarak ifade ediyorum; Türkiye-Rusya ilişkileri hem iki ülke için önemlidir hem de Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve bahsettiğim Avrasya-Avrupa bağlantıları itibarıyla da ve bu çevre bölgenin barışı itibarıyla büyük önem taşıyor. Biz bütün dış politikamızı ilkelere oturtmuş bir iktidarız. Sınır güvenliğimizi, hava sahamızı, kara sınırlarımızı, deniz sahamızı korumak konusundaki irademizden hiçbir şekilde taviz vermeyeceğimizi bir kez daha burada ifade etmek isterim."

"Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmaya devam edeceğiz"

"Hiç olmamış olayları, hiç olmamış bağlantıları hakaretamiz bir üslupla Türkiye'ye yakıştırarak konuşma yönteminin çözüm oluşturucu bir yöntem olmadığını" anlatan Davutoğlu, "Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmaya devam edeceğiz. Kafkasya'da ve Balkanlar'da, Karadeniz ve Orta Asya'da kalıcı barış ve istikrarın olması için de Rusya'nın yapacağı katkının önemine de inanarak, iletişim kanallarını daima açık tutacağız. Ama şu da bilinmelidir ki; Türkiye'ye dönük hangi ülke ekonomik ambargo uygularsa uygulasın, ekonomik ambargolar nihai kertede döner ve bu ambargoları uygulayanları, o ambargoların uygulandığı ülkeden daha fazla etkilemeye başlar. Onun için şimdi rasyonel, soğukkanlı düşünme vaktidir. Bu çerçevede de iş dünyamızın, Rusya-Türkiye ilişkilerinde ortaya çıkan gerilimden etkilenmemesi için her tedbiri alacağımızı bir kez daha ifade ediyorum. Hiçbir ülkede bu anlamda iş adamlarımızın, bu ilişkilerin etkisinden tereddüt veya tedirginlik duymalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Ümit ederiz ki bu ilişkiler tekrar doğru bir hat üzerinde ilerlemeye devam eder."