'İlk' üretene rüya gibi teşvik

DÜNYA Gazetesi, Sanayi Strateji Belgesi'ndeki 'Odak Proje'nin ayrıntılarına ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından bu yılın başında açıklanan Sanayi Strateji Belgesi'nin içine eklenen 'Odak Proje' ile ilgili bilgilere gazeteniz DÜNYA ulaştı.

Sanayide devrim niteliği taşıyan ve hükümet tarafından şu anda üzerinde gizlilikle çalışılan proje kapsamında, katma değerli bir ürünü Türkiye'de ilk kez üreten sanayicinin, dilediği yerde arsa, bina, teçhizat, hammadde gibi her türlü ihtiyacı devlet tarafından karşılanacak. Bir üst limiti bulunmayan bu yatırım sermayesinin geri ödenmesi 10 yıla kadar vadelere yayıldığı gibi, faizi de sıfır olabilecek. Söz konusu projenin detayları, 12 Haziran'da yapılacak seçimlere kadar netleşecek ve hükümet tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Teşvik kriter ürünün ilk kez üretilecek olması

Şirket kuruluşu ve işyeri açma işlemlerini kolaylaştıracak, gelir vergisi sistemini yeniden düzenleyecek, KOBİ'lere Ar-Ge, pazarlama ve kapasite artırmaya yönelik desteklerin verileceği Sanayi Strateji Belgesi'ne eklenen 'Odak Proje' ile sanayiciye rüya gibi teşvik geliyor. Bu yılın ocak ayında hemen tüm iş dünyasının katılımıyla Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından duyurulan Sanayi Strateji Belgesi'ne giren ve üzerinde çalışılan 'Odak Proje' ile Türkiye'de bu zamana kadar hiç üretilmemiş katma değerli bir ürünü üretebildiğini kanıtlayan sanayiciye yatırım dahil her türlü teşvik verilecek.

Üzerinde titizlikle çalışılan proje kapsamında, belli bir malı Türkiye'de ilk kez üretip, katma değer yaratan işletmelere, devlet adeta 'dile benden ne dilersen' diyecek. Herkesten sır gibi saklanan ve seçimler öncesine yetiştirilmesi için hummalı bir çalışmanın yaşandığı projeden yararlanma prosedürleri de en basite indirgenecek.

Teşvikin en büyük nedeni 'cari açık'

Önümüzdeki aylarda çerçevesi tam olarak belirlenip, Sanayi Strateji Belgesi'nde detaylı bir şekilde yer alacak olan projenin asıl nedeni, Türk cari açığa çözüm üretmek. Enerji dışında, ara malı ve yatırım malları için yurtdışına her sene milyarlarca dolar döviz ödeyen Türkiye, söz konusu proje ile cari açığını azaltmayı ve sürekli eksi seyreden, 'ihracatın ithalatı karşılama oranını kademeli olarak artırmayı amaçlıyor.

Proje ile özellikle yurtdışından ithal edilen bir ürünü eğer KOBİ ülke içinde üretebileceğini beyan edip, bunu proje haline dönüştürürse, devletten ihtiyacı olan her türlü finansmanı 10 yıla varan vadelerle alabilecek. KOBİ ayrıca, üreteceği malın yarattığı katma değere göre, dilerse arsa, bina, teçhizat vb. tüm yatırımlarını da devletten talep edip, vadesini kendi belirleyecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir