'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'insanı yaşatki devlet yaşasın' açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Engelli vatandaşların istihdam oranlarını artırmak ve kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde duracak şartların temin edilebilmesi için çalışmaların devam ettiğinin de altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'insanı yaşatki devlet yaşasın' dedi

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Dünya Engelliler Günü Resepsiyonu'nda, Birleşmiş Milletler öncülüğünde bütün dünyada kabul gören 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, tüm engelliler için hayırlara vesile olmasını diledi. 

"Bugün aramızda başarılarıyla hepimizin göğsünü kabartan kardeşlerimiz var" diyen Erdoğan, "Hayatın tüm alanlarında sporda, sanatta, edebiyatta, siyasette, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında tüm zorluklara rağmen, sizlerin sergilediği mücadele gerçekten takdire şayandır" ifadesini kullandı.

'Türkiye nüfusunun yüzde 13,3'ünü engelliler oluşturuyor'

BM verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10'unu engellilerin teşkil ettiğini belirten Erdoğan, kendi araştırmalarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 13,3'ünü engellilerin oluşturduğunu vurguladı.

Aileleriyle ele alındığında engellilik konusunun 78 milyonluk nüfusun, yaklaşık 30 milyonunu çok yakından ilgilendirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir siyasetçinin, bürokratın, hiçbir ferdin her üç kişiden birini ilgilendiren bir mesele karşısında kayıtsız kalması, gözünü kapatması mümkün değildir. Ben şu anda karşımda Lokman Bey'i görüyorum, o ne kadar kendisini gizlese de görüyorum. Onun için bu meselenin, kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, iş adamlarımızın ana önceliklerinden biri olması gerekiyor" diye konuştu.

'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'

Erdoğan, her fırsatta dile getirdiği Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünün, devlet geleneklerinin kilit taşı olduğunu vurguladı.

İnsanın olmadığı yerde devletin de bir anlamının olmadığını ifade eden Erdoğan, "Biz can almayı değil, cana vermeyi, katkı sağlamayı düstur edinen, sadece insanları değil, toprağı, gökyüzünü, ağaçları hasılı dünyadaki tüm varlıkları Allah'ın bir lütfu olarak gören bir medeniyetin mensuplarıyız" değerlendirmesinde bulundu.  

Diğer özelliklerine, engeline bakmadan, "Yaradılanı, Yaradan'dan ötürü sevmek, ona saygı duymak, hürmet göstermek mecburiyetinde" olduklarını ifade eden Erdoğan, bütün insanları kucaklamayan, insanlığa aynı gözle bakmayan hiçbir anlayışın da insani ve vicdani olamayacağını söyledi.

'Engelli memur sayısı 2015 yılında 40 bin 14'e yükseldi'

Engelli vatandaşların istihdam oranlarını artırmak ve kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde duracak şartların temin edilebilmesi için çalışmaların devam ettiğinin de altını çizen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"2012 yılında dünyada bir ilke imza atılarak engelliler için ayrı ve merkezi bir sınav uygulaması getirildi. Böylece, ilk engelli kamu personeli seçme sınavı gerçekleştirildi. Bu gayretler neticesinde 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 2015 yılında 40 bin 14'e yükseldi. Artık, hamdolsun devlette 40 bini aşkın engelli kardeşim bizlerle hizmete devam ediyor. 

'Bakım için sıra bekleyen engellimiz kalmadı'

Erdoğan, Kasım 2015 itibarıyla 467 bin 600 engelli vatandaşın evde bakım hizmetinden yararlandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda 2015 yılı içerisinde engelli vatandaşımız için 4 milyar 296 milyon 455 bin lira evde bakım aylığı ödendi. Bakım ve rehabilitasyon merkezlerimize de 2002 yılında 2 bin 647 engelli kurum bakımı için sıra beklerken; şu anda bakım için sıra bekleyen engellimiz kalmadı.

Engellilerin çevreleriyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata tam katılmalarının sağlanması yönünde önemli düzenlemeler yapıldığını anımsan Erdoğan, 2014 yılında engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik şehir içi toplu ulaşım ücretsiz seyahat uygulamasının ülke genelinde hayata geçirildiğini hatırlattı.