'İsrail'le problemler önemli ölçüde aşıldı'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile yürütülen görüşmelerde henüz nihai bir sona varılmadığını belirtirken "Problemler önemli ölçüde aşıldı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkiye'ye ilk kez resmi ziyaret gerçekleştiren Tanzanya Dışişleri Bakanı Bernard Membe'nin Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. 

İsrail'le yürütülen görüşmeler hakkındaki soru üzerine Davutoğlu, problemlerin önemli ölçüde aşıldığını ancak nihai noktaya varılıncaya kadar kesin ifadeler kullanmanın doğru olmayacağını belirtti. Davutoğlu, "Ümit ederiz bu mesele bir an önce Türkiye'nin ilkesel tutumu çerçevesinde çözüme kavuşturulur. İlgili arkadaşlarımız görüşmeleri sürdürüyor. Gelişmelerin olumlu yönde olduğunu vurgulamak isterim" dedi. 

Tarihi ziyaret vurgusu

Davutoğlu, Tanzanya Dışişleri Bakanı Membe'nin Türkiye'ye ilk defa resmi ziyaret gerçekleştirdiğini vurgulayarak ziyareti "tarihi" olarak nitelendirdi. 

Tanzanya ile ilişkilerin Türkiye'nin Afrika açılımı açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, Afrika açılımı kapsamında ilk büyükelçiliğin de Tanzanya'da 2009'da açıldığını anımsattı. İki ülke arasında 2009'da 63 milyon dolar ticaret hacmi olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin büyükelçiliğinin açılmasını takip eden son 5 yılda ticaret hacminin 183 milyon dolara çıktığını söyledi. 

"Tanzanya büyükelçiliği açılacak"

Tanzanya Dışişleri Bakanı Membe ise ilk defa Ankara'ya geldiğini belirtirken "2014-2015 dönemi içinde Ankara'da Tanzanya büyükelçiliği açılacak. Bu, bizim için çok önemli ve tarihi bir olay" dedi. 

İkili ilişkilerin siyasi ve ekonomik açıdan oldukça verimli olduğunu kaydeden Membe, Türkiye'nin Afrika'daki politikalarının tüm bölge için büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Membe, şunları söyledi: 

"Türkiye'nin Afrika'daki varlığı sadece insani açıdan değil, siyasi açıdan da çok önemli. Türkiye'nin Somali politikası, Afrika'da Türkiye lehine hayranlık doğurdu. Somali iki yıl önce yıkılmış bir ülkeydi, korsanlık faaliyetleri, açlık, sefalet, çok zor bir durumla karşı karşıyaydı. Ancak Türkiye dimdik ayakta durarak, dünya adına, Afrika adına, Somali'yi kurtarma çalışmasını tek başına üstlendi. Bu, gurur duyulacak bir olay."

Türk yatırımları artıyor

Membe, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önemine vurgu yaparken, 2009'da Tanzanya'da sadece bir Türk şirketi olduğunu, şimdi ise bu rakamın 37'ye çıktığını ifade etti. Tanzanya'da yaşayan Albinolar için Türkiye'nin girişimiyle yaptırılmakta olan okul nedeniyle Davutoğlu'na teşekkür eden Membe, "Albinoların sayıları giderek azalıyor. Türkiye bu noktada 500 çocuğun eğitim görebileceği bir okul için ilk adımı attı. Bundan dolayı da şükranlarımı sunmak istiyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir