'İstediğimiz indirim onların teklifinin üzerinde'

Enerji Bakanı Yıldız, Putin'in verdiği indirim teklifine ilişkin, "Bizim karşı teklifimiz nihayetlenmedi. İstediğimiz rakam onların teklifinin üzerinde" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın doğalgazda 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde yüzde 6'lık bir indirim teklifinde bulunduğunu, Türkiye'nin ise daha yüksek bir indirim talebi olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve beraberindeki heyetin ziyareti ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Yıldız, "Putin'in doğalgazda yüzde 6 indirim açıklaması bir tekliftir. Biz de karşı teklifimizi sunduk" dedi.

Bu teklifi olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini belirten Yıldız, "Ama karşı teklifimiz henüz nihayetlenmedi. Rusya'dan doğalgazda daha yüksek bir miktarda indirim talep ediyoruz" diye konuştu.

Doğalgazdaki indirim teklifi tüketiciye yansır mı?

Yıldız, Rusya'nın doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması konusunda ise, "Erken ama çok erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ karı üzerinden değil, zararı üzerinden bu müzakereler sürüyor" ifadelerini kullandı.
  
Güney Akım Projesi'nin iptal edilerek Trakya'dan geçecek yeni bir boru hattı projesi ile ilgili olarak da Yıldız, "Rusya ile müzakere edilecek yeni boru hattında Botaş'ın ortaklığını konuşmadık" dedi.

Geliştirilmesi düşünülen bu yeni boru hattının TANAP projesini ne yönde etkileyeceği sorusu üzerine de Yıldız, "TANAP ortak olduğumuz bir projedir ve Rusya ile görüşmeleri yapılan hat nedeniyle zarar görmez" diye konuştu. 

Mart ayında temeli atılacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ÇED Raporu onayını da değerlendiren Yıldız, "Nükleerde önemli bir aşamaya geliyoruz. Oraya bir liman yapılacak, 1 ay içinde ihaleye çıkılacak. Mart ayında liderlerin de katılımıyla orada bir temel atmayı düşünüyoruz" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir