'Kaçırılanlar derhal serbest bırakılsın'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Kaçırılan tüm Musul Başkonsolosluğu personelimiz derhal serbest bırakılmalıdır. Bu durum insani değerlerin açık bir ihlalidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CİDDE - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kaçırılan tüm Musul Başkonsolosluğu personelimiz derhal serbest bırakılmalıdır. Bu durum insani değerlerin açık bir ihlalidir. Tüm dost Müslüman ülkeleri, silahlı grup ve milislerin sivillere zarar vermemesi için bizimle birlikte çağrıda bulunmaya davet ediyorum" dedi.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) son zamanlarda Irak'ta sivillerin kitlesel yerinden edilmelere neden olan saldırılarını genişlettiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, "Kaçırılan tüm Musul Başkonsolosluğu personelimiz derhal serbest bırakılmalıdır. Bu durum insani değerlerin açık bir ihlalidir. Ben de tüm dost Müslüman ülkeleri, silahlı grup ve milislerin sivillere zarar vermemesi için bizimle birlikte çağrıda bulunmaya davet ediyorum" diye konuştu. 

Irak'ta etnik ve mezhepsel çatışmayı önlemek için yeni bir başlangıç gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, etnik, dini ve mezhepsel kökeni ne olursa olsun tüm Iraklıların birleşmesi gerektiğini ve ülkedeki son seçimlerin bu başlangıç için fırsat olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Müslüman alimler, kanaat önderleri ve sorumlu kişileri, sadece tarihi değerlere değil aynı zamanda İslami dayanışma ve kimliğin özüne de zarar verebilecek mezhep çekişmelerini önlemeye ve tüm aşırı ve terörist gruplara karşı çıkmaya çağırdı. Ahmet Davutoğlu, "Bölgemizde terörizm ve aşırılıkla mücadelede daha yakın koordinasyon ve işbirliği içinde olmamız gerekir" diye konuştu.

Irak'taki gelişmelerin Suriye'de yaşanan dramı da unutturmaması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki Suriye'deki korkunç durum hala aynı. Rejim, Suriyelileri öldürmek ve Suriye halkının meşru taleplerini bastırmak için kimyasal silahlar da dahil olmak üzere, mümkün olan her vasıtayı kullanıyor. Bu yüzyılın en kötü insani trajedisine göz yumulamaz." 

Davutoğlu, Filistin'de uzlaşı hükümetinin kurulmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

"Ulemalar fetva vermeli"

İslam’ın terörizmle anıldığına da dikkati çeken Ahmet Davutoğlu, Müslüman ülkelere bu tür mezhep çatışmalarına karşı çıkma ve İslami değerleri koruma çağrısında bulundu. Davutoğlu, "Sünni ve Şii ulemalar etnik ve mezhepsel bölünmeye karşı fetva vermelidir" dedi. 

Kıbrıs'a ilişkin değerlendirmede de bulunan Davutoğlu, İslam ülkelerinden Kıbrıs konusunda Türkiye'yi desteklemelerini istedi.

Davutoğlu, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kosova, Ukrayna'daki Kırım Tatarları, Myanmar, Ortadoğu ve Afrika'daki Müslüman ülkelerin yaşadığı sorunlara da değinerek, çözüm için birlik olunması gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuşmasını Türkiye'nin 2015-2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için destek isteyerek tamamladı.

"Türkiye yoğun bir insani yardım kampanyası başlattı"

İslam İşbirliği Teşkilatı 41. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmasının ardından Cidde'de, basına değerlendirme yapan Davutoğlu, Musul'dan kaçan Türk, Kürt, Arap, Sünni, Şii ve özellikle Telafer'den ayrılmak zorunda kalan Türkmenler için Türkiye'nin yoğun bir insani yardım kampanyası başlattığını belirterek, muhtelif çadır, ilaç, yatak gibi yardımların yanında Telafer'den ayrılmak zorunda kalan ve şuanda Sincar civarında bulunan soydaşlar için 20 bin yemek paketi ve gıda yardımı iletildiğini bildirdi.

Davutoğlu, bütün Müslüman ülkelere ve bu konuda insani kaygı taşıyan bütün ilgili ülkelere, başta Telafer ve Musul olmak üzere Irak'a yardım eli uzatması çağrısında bulundu.

Irak'ta 15 Türk vatandaşının daha kaçırıldığı iddialarına ilişkin soru üzerine de Davutoğlu, "Sabah bu iddialar bize ulaştı. Şuana kadar teyit edilmemiş iddialar ama takip ediyoruz. Herhangi bir vatandaşımızla irtibat koptuğunda, bu bize ulaştığında şirketler üzerinden, mekanizmalar üzerinden harekete geçiyoruz" dedi.

Teyit edildiğinde kriz masasının bunu açıklayacağını ifade eden Davutoğlu, "Ama değişik bilgiler değişik yerlerden bize de ulaşıyor. Tabii herhangi bir şekilde vatandaşlarımızı kaygılandıracak açıklamalardan kaçınmak lazım" ifadesini kullandı.