'Kadın teknoloji dünyasını iyi yönetmeli'

"Teknolojide Kadın Hareketi" toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, "Teknoloji dünyasını yönetmemiz gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  
 
 


GAZİANTEP - Aile ve Sosyal Politikalara Bakanı Fatma Şahin, "Eğer '2023 vizyonu' diyorsak, '2071' diyorsak bizden sonraki Türkiye'yi inşa etmek için bugünden çalışmamız gerekiyorsa, teknoloji dünyasını yönetmemiz gerekiyor" dedi.

Bakan Şahin, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) salonunda düzenlenen "Türkiye Vodafone Vakfı Teknolojide Kadın Hareketi" toplantısında, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Projenin Gaziantep'e gelmesinin önemine işaret eden Şahin, "Artık tankla tüfekle savaşlar bitti. Artık bilgi ve teknoloji çağında kafalarla bu işin mücadelesi yapılıyor. Yeni bir dünya düzenindeyiz ve zamanın ruhunu yakalamamız lazım. Yeteneğe bağlı ve işi bilen insanların yarıştığı, rekabeti yönettiği, ekonomisini büyüttüğü, güçlü bir topluma dönüştüğü yeni bir dünya düzenindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki genç nüfusun en önemli kısmını da kadınların oluşturduğunu dile getiren Şahin, "Yani toplumun yarısı. Toplumun yarısını yok saymak, toplumun yarısının aklından, bilgisinden istifade etmemek hiçbir hedefe ulaşamamak demektir. Eğer 2023 vizyonu diyorsak, 2071 diyorsak, bizden sonraki Türkiye'yi inşa etmek için bugünden çalışmamız gerekiyorsa, teknoloji dünyasını yönetmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Gaziantep'in 25 Aralık 1921'de kurtulduğunu anımsatan Şahin, şöyle devam etti:

"91 bir yıl önce atalarımız, buraya gelip topraklarımızı bizden almaya çalışanlara karşı mücadele etmiş, hem bu toprakların hem ülkenin kaderini değiştirmiştir. 11 ay boyunca zerdali çekirdeğinden ve kabuğundan un yapıp açlığını gidermiş ve ay yıldızlı bayrağı göklerden indirmemek için her şeyin vermiştir. Her evden bir şehit, her evden bir gazi çıkmıştır. 91 yıl sonra bugün Karayılan'ın, Şahinbey'in, Şehitkamil'in, Kılıç Aliler'in torunları, evlatları, kızları ile bu salonda yeni bir dünya düzenindeyiz. Küresel vatandaşlığın yaşandığı, sınırların kalktığı bir dünya düzenindeyiz. Bilgiyi ve teknolojiyi yönetmek durumundayız. Bilgiyi ve teknolojiyi yönetirken, bilgili olmak, inançlı olmak, donanımlı olmak durumundayız. Atalarımızın 91 yıl önce verdiği mücadeleyi bugün ekonomide vermek, bilgi toplumu oluşturmak ve bilgi ekonomisi yönetmek durumundayız."

"Hem kariyer yapıp, hem anne olabilmeyi başarmak durumundayız"

Yaptıkları çalışmalarla temel eğitimde fırsat eşitliğini yakaladıklarını ifade eden Şahin, sağlıkta dönüşümde de önemli çalışmalara imza atıldığını kaydetti.

Son 10 yılda OECD ülkeleri içerisinde ana ve bebek ölüm hızı oranlarını en hızlı düşüren ülkelerden biri haline geldiklerini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"Ekonomik güçlenme en temel güçlenmelerimizden biriydi. Kadın okuyacak, eğitimini alacak, alana girecek ve alanda bu ülkenin ekonomik hayatında önemli bir unsur olacak. Bunu başarabilmemiz için istihdamda kadın oranını yükseltmemiz gerektiğine inandık. Muhafazakar demokrat bir partiyiz, aile değerlerini önemsiyoruz, ailenin mutluluğun önemsiyoruz. Güçlü aile kadınıyla erkeğiyle çocuğuyla herkesin mutlu güçlü huzurlu olduğu bir ailedir. Bu nedenle hem kariyer yapıp hem anne olabilmeyi, hem makam sahibi olup hem iyi bir eş olabilmeyi başarmak durumundayız.

Aslında genetik olarak buna müsait yapımız var. Bilimsel şekilde araştırmaların söylediği çoklu zekada ve disiplinel çalışmada aynı anda 5-6 işi yapabiliyoruz. Bunu bir ev hanımı çok rahat yapabiliyor. Biz iyi bir planlamayla iş hayatında güçlü bir şekilde olup, yeteneğimizi bu toplumun ekonomik parçası olarak ortaya koyarak, aynı zamanda aile hayatımızı da düzenleyebiliriz. O yüzden teknoloji ve imkanlarından istifade etmek çok önemli, nimetlerini kullanmak çok önemli. Külfetlerine karşı da mücadele etmek önem taşıyor. O yüzden bilgiye önem veriyoruz ve o yüzden eğitim çok önemli."

Ebeveynlere uyarı

Ebeveynleri, çocuklarının sosyal medyayı kullanmalarına dikkat etmeleri konusunda uyaran Şahin, "Çocuklarınızın sosyal medyayı kullanmasına izin vermemek gibi bir lüksünüz var mı? Kullanıyorlarsa onları zararlı alışkanlıklardan kurtarabilmek veya koruyabilmek için bile bu teknoloji çok önemli. Bilgi her zaman bilgi çağında en temel unsurdur" dedi.

Projenin kadınlar açısından önemine işaret ederek, tüm kadınları düzenlenen yarışmada yer almaya çağıran Şahin, şöyle konuştu:

"Büyük bir yarışma yine Gaziantep'ten başlıyor. Allah'ın izniyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, bu yarışmanın birincisini Başbakanımıza tanıtacağız. 'Kadınımız başarıyor, bu başarıyorsa diğerleri de başarabilir' diyeceğiz. Korkmadan büyük bir mücadele ve inançla bu projenin içinde olabilmenizi ve bu işin eğitimini alabilmenizi çok önemsiyoruz."

Hükümet olarak kadına pozitif ayrımcılık yaptıklarını ifade eden Şahin, bu konuda gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

Bakan Şahin, Türkiye'de kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak, kadınların çalışma hayatına katılımlarını ve girişimcilik kapasitelerini artırmayı amaçlayan proje kapsamında düzenlenen ve 43 gün sonra başvuru süresi tamamlanacak yarışmanın geri sayımını başlattı.

Teknolojide Kadın Hareketi Projesi, Türk toplumunun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunmak misyonuyla faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı'nın, kadınların ekonomik hayattaki varlığının güçlendirilmesi ve sosyal uçurumların kapanması hedefiyle, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle hayata geçiriliyor.