'Kardemir artık fedakarlığının karşılığını istiyor'

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Gül, "Artık Kardemir çalışanı, yaptığı fedakarlığın karşılığı almak istiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KARABÜK - Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, "Kardemir işçisine gösterdiği fedakarlığı Kardemir vermek zorundadır. Bunu çok net söylüyorum. Artık Kardemir çalışanı yaptığı fedakarlığın karşılığı almak istiyor" dedi.

Cengiz Gül, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir) AŞ işçileri ile Büyük Kulüp'te bir araya gelerek fabrika ile yapacakları toplu iş sözleşmesi hakkında bilgi verdi.

Gül, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, Kardemir yönetimiyle yarın toplu iş sözleşmesi için görüşeceklerini, 2 yıldır süren yetkisizliğin sıkıntılarını aşacaklarını söyledi.

Yargıtay'ın toplu iş sözleşmesi yetkisini sendikasına vermesi ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da yetkiyi onadığını belirten Gül, "Biz hep yüreğimizden geldiği gibi konuştuk. Ama bunlar hep farklı algılandı. Sendikalara ve sivil kuruluşlara ve sivil anlayışa düşen temsil ettiği kesimle böyle yüz yüze gelebilmek ve onları anlatabilmek cesaretinde olmaktır. Burada işçisini temsil eden sendikanın, Kardemir işçisinin karşısına çıkıp söyleyecekleri bir şeyler olması lazım. Türkiye'de sivil toplum örgütleri site ve internet örgütleri olursa sadece o internet sitelerinden mesaj yollayabilirler" diye konuştu.

"Kardemir, sendikasının yaptığı fedakarlıkla ayaktadır"

Kardemir işçisinin fabrikanın zor dönemlerinde fedakarlık yaptığını ve ayakta durmasını sağladığını vurgulayan Gül, şöyle devam etti:

"Nasıl ki, İSDEMİR'de fedakarlıkların karşılığı alındıysa, Kardemir'de de gelinen noktada, Kardemir işçisine gösterdiği fedakarlığı Kardemir vermek zorundadır. Bunu çok net söylüyorum. Artık Kardemir çalışanı yaptığı fedakarlığın karşılığı almak istiyor. Eğer Kardemir'de çalışan işçi ücretleri şimdiki seviyesinde kalırsa, Kardemir Karabük'e artı değer üretemez. Asgari ücretle çalışılan bir iş yerinde o insan ekmeğini, peynirini, zeytinini, ev kirasını, elektrik ve su parasını ödeyebilir. Onun için, Karabük'ün artı bir değer alabilmesi için çalışanların Kardemir'de iyi ücret almasına bağlıdır. Bu sadece Kardemir işçisinin sorunu değil, bu aynı zamanda Karabük'ün sorunudur."

Toplu İş Sözleşmesi

Şu süreçte artık Kardemir'de toplu iş sözleşmesi yapacaklarının altını çizen Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu süreçte özellikle şuna dikkat etmek istiyoruz, endüstriyel ilişkilerde birinci amacımız çalıştığımız tesisleri karlı hale getirebilmek. Kardemir işçisi bunu başarmış. Kardemir karlı bir hale gelebilmiş ki, bugün 'başkan gelecekmiş Kardemir'den kar payı ikramiyesi isteyecek' diye söylemler duyuyorum. Ben asla ve asla toplu sözleşmede olmayan, yüreğimizle bileğimizin hakkıyla almadığımız hiçbir ücreti kabul etmem. Asla sadaka sendikacısı olmam. Benden hiç kimse karlılık ikramiyesi beklemesin. Benden hiç kimse toplu sözleşmede olmayan bir maddeyi, ücreti, el avuç açmamı beklemesin, yapmam. Ben ilkeli sendikacıyım."