'Kentsel dönüşüm sihirli bir cümle ama iyi uygulanmalı'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Tüm kurumların önceliği de bu olmalı. Boş arsalara konut yapmak yerine artık yıkılması gerekenlerin yenilenmesi gerekiyor. İnşaat sektörü ve halkımız da harekete geçsin" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT - GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN / BURSA

DÜNYA gazetesi ile CNBC-E tarafından, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Emlak GYO’nun katkılarıyla, Rönesans Gayrimenkul’un ana sponsorluğunda organize edilen “Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde Bursa’nın dönüşümü, devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ve yeni yatırım fırsatları değerlendirildi. 

İlki şubat ayında Adana’da, ikincisi ise nisanda Antalya’da düzenlenen Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin üçüncü durağı Bursa oldu. Rönesans Gayrimenkul Yatırım ana sponsorluğunda Emlak GYO’nun katkılarıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmalarını DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Rönesans GY Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yaptı. Zirveye çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Zirve’de üç ayrı panel de yapıldı. Moderatörlüğünü CNBC-e sunucusu Melda Yücel’in yaptığı “Yüksekten Uçanlar” konulu panelde Rönesans GY Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Franke Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafk asya Bölge Direktörü Özgen Özkan ile Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun konuşmacı olarak yer aldı. 

‘En güzel uygulamaların yapılması gerekiyor’ 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Bursa’nın tarihi, kültürel ve sanayisiyle İstanbul’dan sonra en gelişmiş illerin başında geldiğini, merkez nüfusu 2 milyon 150 bin olan ilin her yıl 50 bin arttığını söyledi. Dünyada en hızlı büyüyen şehirlerin Türkiye'de oldu ğunu, Bursa'nın en hızlı büyüyen 5. şehir ilan edildiğini belirten Altepe, "Hızla büyüyen şehirlerin ihtiyaçlarına yanıt vermek elbette kolay değil. Hızlı büyüyen, çarpık yapılaşan bölgeler aynı zamanda deprem bölgesi. Marmara Bölgesi, Türkiye’nin lokomotif bölgesi. En büyük tehdidimiz de deprem. Yakaladığı zaman şehirlerimizi, ülkemizi felce uğratacak en önemli tehdit. Bunu bildiğimiz halde bu konuda yenilik yokmuş gibi davranmaya devam ediyoruz. Başta tabii ki halkımız. Kaderine razı bir şekilde bekliyor. Bu konuda atılması gereken birçok adım var. Acil yapılması gereken işler var” diye konuştu. 

Altepe, kentsel dönüşümün sihirli bir cümle olduğunu, şu an Türkiye’nin gündeminde de bu konunun yer aldığını belirterek, "Ama önemli olan bunun nasıl uygulanacağı.Güzel uygulamalara ihtayaç var" dedi. 

‘Tüm şehirlere büyük görevler düşüyor’ 

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile şehirlerin tekrar imar edileceğini, bu konuda tüm şehirlere büyük görevler düştüğünü dile getiren Altepe, şunları kaydetti: "Biz şehirlerin dönüşümü için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Örneğin Bursa’da üretim ve konut iç içe. Büyük bir dönüşüm gerekiyor. Özellikle depremi düşündüğümüzde bir an önce mesafe almamız, adımlarımızı atmamız ve riskli yapıları ve bölgeleri komple yenilememiz gerekiyor. Sağlıklı yapılar, sağlıklı şehirler ve sağlıklı bir gelecek için bu şart. Tüm kurumların önceliği de bu olmalı. Örneğin boş arsalara konut yapmak yerine artık yıkılması gerekenlerin yenilenmesi gerekiyor. Yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. En büyük sıkıntı ise vatandaşların bu konuda çok fazla duyarlı olmaması. Adeta kaderlerine razılar ve bu işi devletten bekliyorlar. İstiyoruz ki, kentsel dönüşümü gerçek anlamda uygulamaya geçelim. İnşaat sektörü, halkımız harekete geçsin. Birlikte çalışılsın, üretilsin. Hem şehirlerimizin hem konutlarımızın kalitesi artsın, hem de riskimizi en aza indirelim.” 

Bursa'da 4 bine yakın bina yıkıldı 

Bursa'da 12 yılda 4 bine yakın bina yıktıklarını ve yaşanan sıkıntıların bu işin sadece belediyenin işi olmadığını kendilerine gösterdiğini anlatan Altepe, "Bu şehri komple mahalleriyle birlikte yıkıp yeniden yapmak sektör işi... İnşaat sektörü bu işi yapacak. Bu kadar sektör, kurum, kuruluş, herkes payını yapacak. Belediye de destek sağlayacak” dedi.

'Dönüşümü hızlandırmak için emsal artışı getirdik' 

Bursa’da bugüne kadar kentsel dönüşüm doğrultusunda hayata geçirilen çalışmalardan örnekler veren Altepe, Tabakhaneler Bölgesi’ndeki sanayi bölgesini kentin batısına taşıyarak, bölgede kamulaştırma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Altepe, burada sağlık turizmine yönelik termal bölge yapacaklarını vurguladı. Bunun yanında mevcut İstanbul yolunun düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin devam ettiğini aktaran Altepe, “Yine şehrin her köşesinde farklı dönüşümler var. Şehri boydan boya geçen caddeler açıyoruz. Sadece bir caddede yıktığımız bina sayısı 400’ü geçti. Ortalama her iş günü bir bina yıkıyoruz. Şu an bir spor tesisi yapsak 8-10 bina yıkıyoruz bir mahallede. Her yıkımda da dönüşüm şansı oluşuyor. Binlerce nokta bu şekilde harekete geçti" diye konuştu. Tarihte yaşanan depremdeki can kaybını hatırlatan Altepe, "Dönüşüm çok geç kalmıştır. Bizim sıkıntılı olan binalarımızın çoğu ruhsatlıdır. 4-5 kattan yukarı olanların ve 1990’dan önce yapılanların yenilenmesi gerekiyor" dedi. Altepe, binaların yenilenmesini hızlandırmak için Belediye Meclisi kararıyla 0.50 emsal artışı getirdiklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir