'Kirli emellerini gerçekleştiremeyecekler'

Başbakan Yıldırım, yaşanan terör saldırılarıyla ilgili, 'Herkes şunu bilmelidir ki ne Türkiye'de ne dünyanın başka yerlerinde asla ve asla sonuca ulaşamayacaklar, kirli emellerini gerçekleştiremeyecekler' ifadelerini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, Türki̇ye'de muki̇m di̇plomati̇k mi̇syon şefleri̇ onuruna, Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği̇ verdi. 

Başbakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Biz, gelişmiş demokrasilerden o gün herkesin buraya gelip bizimle dayanışmasını göstermesini beklerdik. Hadi bunu yapamadınız, hemen bu darbeyi en şiddetle kınamak ve Türkiye'nin demokrasisini, başarısını bizlerle paylaşmak bu konudaki dayanışmanızı en açık şekilde dostlarımızın göstermesini beklerdik."

Başbakan Yıldırım, Batılı ülkelerin darbe girişimine karşı tutumu karşısında ise, "Suç işleyen, halkın iradesiyle seçilmiş bir hükümeti yok etmeye çalışan terör gruplarının, darbecilerin hakkını, milletin hakkından daha fazla savunma gayreti gerçekten bizi üzmüştür." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım terör örgütü PKK'nın eylemlerine devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Sivil, polis, asker ayrımı yapmadan, kadın, çocuk demeden insanları acımasızca, hunharca katleden bölücü terör örgütü PKK can almaya devam ediyor. Terör örgütü PKK dahil dünyada ülkelerin huzurunu bozan, istikrarını bozmaya çalışan, masum insanları öldürmek suretiyle korku ve kaos yaratan bütün terör örgütlerini lanetliyorum. Terör örgütleri birbiriyle işbirliği içinde demokrasimize, hukuk düzenimize, vatandaşlarımıza acımasız bir şekilde saldırıyor. İnsanlık suçu işleyen terör örgütleri ve herkes şunu bilmelidir ki ne Türkiye'de ne dünyanın başka yerlerinde asla ve asla sonuca ulaşamayacaklar, kirli emellerini gerçekleştiremeyecekler."

"Dayanışmanızı gösterdiniz"

15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından Ankara'da bulunan büyükelçiler ve misyon şefleriyle ertesi gün Meclis'te bir araya geldiğini hatırlatan Yıldırım, "Hepinize çok teşekkür ediyorum. O alçakça darbe girişiminin arkasından Kurtuluş Savaşımızın efsane yeri, Büyük Millet Meclisimizin bombalanmasından hemen sonra genel kurulda yapılan olağanüstü toplantıda sizler de oradaydınız. Dayanışmanızı gösterdiniz, ülkelerinizin darbe girişimine karşı tepkilerini bizatihi gelerek orada ifade ettiniz. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Darbe girişiminin üzerinden yaklaşık bir ay geçtiğini dile getiren Yıldırım, darbe girişiminin ardından ilk defa 100'den fazla büyükelçi ve misyon şefi ile bir araya geldiğini ifade etti. Büyükelçi ve misyon şefleriyle sürekli temas halinde olmayı istediğini belirten Yıldırım,  Türkiye'de olan bitenler hakkında onları doğrudan bilgilendirmeyi ve görüşlerini öğrenmeyi çok önemsediğini kaydetti.

"Siz de bizimle aynı duyguları yaşadınız"

Yıldırım, büyükelçi ve misyon şeflerine yaşanan darbe girişimini anlatarak, "Bu darbe girişimine hepimiz şahit olduk, hepimiz beraber yaşadık. Siz de bizimle aynı duyguları yaşadınız. Asker kılığına girmiş teröristler, Cumhurbaşkanlığını, Meclisi, emniyet binalarını, istihbarat binasını, radyo ve televizyon yayınları yapan TÜRKSAT'ın merkezini bombaladılar, sivil insanları öldürdüler. Hiç hedef gözetmeksizin helikopterlerle taradılar, bombalar attılar. Tanklarla insanları ezerek geçtiler." şeklinde konuştu.

"Kan dökerek meşru iktidarı yıkmaya çalışan terör grupları, bu FETÖ'nün askerleri sadece ve sadece Türkiye'nin demokrasisini hedef aldılar ama başaramadılar." ifadesini kullanan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden başaramadılar? Çünkü onlar tanka güvendiler, topa güvendiler, silaha güvendiler. Onların hesabında olmayan birkaç husus vardı. Bir tanesi, milletini canından çok seven bir Cumhurbaşkanı vardı ve milletin verdiği oylarla işbaşına gelen, milletin emanetini taşımayı bir onur vazifesi gören hükümet vardı. Hepsinin üzerinde de 'Bağımsızlık benim karakterimdir.' diyen 79 milyon vatan evladı vardı. Milletin meydanları dolduracağını, tankların önüne göğsünü siper edeceğini, havadan atılan bombalara meydan okuyacaklarını asla ve asla hesap edemediler."

"Herkes kenetlenmişti, bir ve beraber olmuştu"

Milyonlarca vatandaşın darbecilere karşı demokrasiyi yaşatmak için meydanlarda yerini aldığına dikkati çeken Yıldırım, "O gün Cumhuriyet Halk Partili yoktu, MHP'li yoktu, o gün HDP'li yoktu. O gün Türkiye vardı, Türk milleti vardı. Herkes kenetlenmişti, bir ve beraber olmuştu. Tek hedef vardı, darbeyi bastırmak, demokrasiyi yaşatmak. Günün sonunda Allah'a şükür bunu da başardık." dedi.