'Kırmızı etten yüzde 8'lik KDV alınmasın'

Tüketiciler Birliği, kırmızı ette uygulanan yüzde 8 KDV'nin kaldırılmasını önerdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Kırmızı ette uygulanan yüzde 8'lik KDV oranının sıfıra indirilerek ucuzlama sağlanabileceği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, ithalata rağmen et fiyatlarının halen yüksek olduğunu belirtti.

Bu dönemde spekülatörlerin daha fazla haksız kazanç sağladığını ileri süren Kaya, et fiyatlarının pahalı olması nedeniyle spekülatif kazanç arzuları, kaçak kesimler, bakterili etlerin revaçta olduğunu iddia etti.

Kaya, kırmızı etteki pahalılığın bir çok olumsuz duruma zemin hazırladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Siyasi iktidarın asıl gündem maddelerinden biri et fiyatları olup, bununla ilgili ticari girişimler yapmakta, hayvancılıkla ilgili teşvik politikalarını geliştirmektedir. Ancak bu girişimlerden beklentiler uzun vadeli olup, Kurban Bayramı öncesi için tüketiciyi rahatlatacak çözümler değildir. Halen perakende et tüketimi yüzde 8 KDV'ye tabidir. Bir ailenin aylık et tüketimi 50 lira ise bunun yaklaşık 3.71 lirası vergi olarak ödenmektedir."

Et fiyatlarının bir miktar düşürülmesi için yüzde 8 olan KDV uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirten Kaya, etteki KDV oranının sıfıra indirilmesiyle sadece tüketici değil, kasap esnafı, restoran ve yemek işletmelerinin de rahatlayacağını bildirdi.

Ayrıca, vergilerin tüketim üzerinden alınmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Gelir seviyesi yüksek olanla düşük olan aynı vergiyi ödemekte, bu da et gelir dağılımını bozmaktadır. Siyasi iktidar gerekçeleri ve günün şartlarını dikkate alarak Maliye Bakanlığının yetkisinde olan KDV oranını sıfırlayarak fiyat artışlarını önleyebilir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir