'KOBİ'lerin üstüne titriyoruz'

Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında "KOBİ'lere desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KOBİ'leri ülkenin kalkınmasının lokomotifi, ekonominin bel kemiği olarak gördüklerini belirterek, "Son yıllarda ülke olarak elde ettiğimiz bütün ekonomik kazanımlarda KOBİ'lerimizin büyük payı vardır. Bu sebeple biz KOBİ'lerimizin adeta üstüne titriyoruz" dedi.

Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, ekonomide yaşanan gelişmelere de değindi. Türkiye'nin bu başarılı gidişatında yayınladıkları Orta Vadeli Program'ın büyük katkısı olduğuna inandıklarını dile getiren Erdoğan, OVP'nin gerçekçi hedefler ortaya koyan bir program olduğunu belirterek, ne karamsarlığa düştüklerini ne de ayaklarının yerden kesildiğini ifade etti. Şimdi o hedefleri birer birer yakalayarak gerçeğe dönüştürdüklerini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orta Vadeli Program'ı açıkladığımızda nelerin söylendiğini hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. IMF'siz yola devam etme kararı aldığımızda eleştirenler de oldu, işler IMF'siz yürümez diyenler de oldu. Ama biz ülkemizin dinamizmine, büyük üretim gücüne, insanımızın enerjisine ve yakın geçmişte yaşadığımız ağır krizlerden kazandığımız tecrübelere güveniyorduk. Bugün haklı olduğumuz ortaya çıkıyor, yakalanan başarı çizgisini bizzat IMF yetkilileri de teyit ediyor. Biz aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz."

"KOBİ'lere desteğimizi sürdüreceğiz"

Bu ay içinde İstanbul Ticaret Odası'nın Meclis toplantısına katılarak başarılı KOBİ'lere ödüllerini verdiklerini dile getiren Erdoğan, "Çünkü KOBİ'lerimiz bizim için çok önemli, ülkemiz için, ekonomimiz için çok önemli" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Son yıllarda ülke olarak elde ettiğimiz bütün ekonomik kazanımlarda KOBİ'lerimizin büyük payı var. Bu sebeple biz KOBİ'lerimizin adeta üstüne titriyoruz. KOBİ'lerimizin gelişmesini sağlamak için her türlü imkanımızı seferber ediyoruz, desteğimizi eksik etmiyoruz. Son yıllarda büyük kısmını KOBİ'lerimizin oluşturduğu 2 milyonu aşkın işletmemizi desteklemek için pek çok uygulama başlattık. Kurumlar vergisi oranını yüzde 20'ye düşürdük. SSK işveren primini indirerek, istihdam yönünden KOBİ'lerimize nefes aldırdık. KDV oranlarında yaptığımız indirimler de yine KOBİ'lerimizi rahatlatmıştır.

KOBİ'lerimizin rekabet güçlerini artırabilmelerine yönelik Ar-Ge çalışmalarına çok yönlü destekler verdik. Haziran ayından itibaren her KOBİ'yi kendi ihtiyaçlarına göre destekleyecek 6 yeni program başlattık. KOSGEB ve Halk Bankası aracılığıyla verilen kredilerin şartlarında çok büyük iyileştirmeler yaptık.

Esnaf ve sanatkarlarımızın kullandıkları kredilerdeki faiz oranını yüzde 59 seviyesinden kademe kademe aşağılara düşürdük. En son bu ayın başından itibaren yine esnaf ve sanatkarımıza Halk Bankası'nın uyguladığı faiz oranını yüzde 13'ten yüzde 10'a çektik. Bir yıldan uzun vadeli kredilerde de faiz oranını yüzde 13'ten yüzde 12'ye çektik. Bu oranlar esnafımızın 1951 yılından beri gördüğü en düşük oranlardır."

"Krizle mücadelemizin sonuçları kendini gösteriyor"

Küresel krizin etkilerinin en ağır şekilde yaşandığı dönemlerde bile Türkiye ekonomisinin ayakta kaldığı, dünya ekonomilerine oranla çok az denilebilecek seviyedeki hasarlarla bu dönemlerin atlatıldığını anlatan Erdoğan, "Şimdi kısa bir durgunluk döneminin ardından krizle mücadelemizin sonuçları kendini gösteriyor. Türkiye 2009 yılı son çeyreğinden itibaren yeniden hızlı büyüme seyrine geçmiş durumdadır" açıklamasında bulundu. Türkiye'nin, Çin ile birlikte ekonomisi en hızlı büyüyen ülke konumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir