'Kontrat sözü verilirse LNG gemisine yatırım yaparım'

Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, Enerji Bakanlığı'nın kontrat taahhüdü vermesi halinde LNG gemisi yaptıracak ve terminal kuracak 'babayiğit' olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
İSTANBUL - DÜNYA Ekonomi TV'de Murat Erdoğan'ın sunduğu Pusula programına katılan Yüksel Yıldırım, "Bakanlık 10 yıl doğalgazı taşıtma sözü verirse, LNG gemisi yaptırabilirim. Hatta LNG terminali bile kurmak istiyoruz" dedi. Ekonomik krizlerde kriz masası yerine fırsat masası kurduklarını ifade eden Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, "2008 krizine geçmiş tecrübelerimizle çok sağlam girdik ve tam bir şirket avcısı olarak kriz masası yerine fırsat masası oluşturup satın almalara girdik. Rüyasını bile göremeyeceğimiz başarıları gerçekleştiriyoruz. Holdingi Amerikan-Japon iş kültürüyle yönetiyoruz" diye konuştu.
 
2002 ile 2012 yılı arasında ciro bazında 25 kat, EBİDTA bazında 56 kat büyüdüklerini söyleyen Yıldırım, şirketin varlığının da 55-60 kat arası arttığını açıkladı. Başarılarının arkasında Türk bankalarının olduğunun özelikle altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu: "2002'de AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde hükümeti iyi tanımadıkları için herkes paraları yastık altında tutuyordu. Bankalara dahi güven kalmamıştı. Biz hem hükümete hem de Türk bankacılığına olan güvenle elimizde olan 120 milyon dolarlık nakit parayı
Garanti Bankası'na koyduk onlar da bizi özelleştirme programlarında destekledi."
Yıldırım devamla şunları söyledi:
"Aldığımız şirketlerden biri 120 milyon dolar zarar etmiş, diğeri 50 milyon dolar zarardaydı. Özel sektörden aldığımız limanların hiçbirinde büyüme katsayısı yoktu. Biz enkazları devraldık. Bugün ise bu şirketler bizim lokomotiflerimiz oldu."
 
'LNG gemisi alacak güce sahibim'
 
Grubun bundan sonra medencilik, limanlar, enerji ve gübre sektöründe büyüyeceğini açıklayan Yıldırım, "Ayrıca petrol ve gaz sektörüne girmeye çalışıyoruz. Biz, LNG taşımacılığına da girmek istiyoruz fakat bu konuda ne Enerji Bakanlığı ne de hükümet tarafından ciddi bir destek göremedik" dedi. Türkiye'ye bir LNG tanker kazandırabilecek 'babayiğit' olmaya aday olduğunu söyleyen Yıldırım "Devletin kontrat teşviki ile
biz bu alana girebiliriz. '10 yıl ithal edilen doğalgazı taşıtma sözü veriyorum denirse, LNG gemisini Uzakdoğu'da yaptırabilirim. Geminin kredisini alabilecek gücümüz de var" diye konuştu Hatta Türkiye'de bir LNG terminali de kurmak istediklerini açıklayan Yüksel Yıldırım "Bize desinler ki 'siz bir babayiğitsiniz bu işe girmek istiyorsanız buyurun. Kamu özel sektör işbirliğiyle yapılmış bir model olursa, biz bu sektöre seve seve gireriz. Sizin aracılığınızla bu mesajı ilk defa veriyorum. LNG'ye yatırım yapmaya hazırım" diyerekyatırım mesajı verdi.
 
 
Dünyada ilk 20 arasına girmeyi planlıyoruz
 
Limancılık ile ilgili bir karar aldıklarını dile getiren Yüksel Yıldırım, son dönemde gruba katılan yeni limanların alma nedenlerini şöyle açıkladı: "Önümüzdeki 10 yılda yani hükümetimizin koyduğu 2023 vizyonunda, biz de o tarihe kadar bir Türk firması olarak dünyanın en büyük liman operatörleri arasına girmeyi planlıyoruz. Şu an gubumuzda 5 limanımız var. Gemport ve Rotapor limanları bizim Gemlik Gübre limanımız ve Marmara tersanemizin yanında olmasaydı biz bu kadar para vermezdik. Çok yüksek fiyatlar vererek bu iki limanı satın aldık ama iki varlık birleştirildiğinde bir sinerji ve güç çıkıyor. Rota limanının bügünkü karına göre biz yaklaşık 35-40 yıllık karını ödedik. İhracat 500 milyar dolara çıktığı zaman yüklerin yüzde 80'i bu limanlardan gidecek."
Yıldırım, "Radarımızda yeni limanlar var, Güneyde ve Kuzeyde olmak üzere üç limanla görüşüyoruz. Yurtdışında ise radarımızda Güney Amerika ve Afrika var. Ayrıca Latin Amerika'da işin sonuna geldiğimiz büyüme stratejimize uygun iki liman projemiz var" açıklaması yaptı.