'Kurun düşmesi için siyasi gerilim düşmeli'
CHP'nin 81. Ekonomik Görünüm Raporu'nda, "Artan kurdaki tansiyonun düşmesi ve daha istikrarlı bir seyir izlemesi için siyasetteki gerilimin düşmesi son derece önemli" denildi
ANKARA - CHP'nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztrak'ın koordinasyonunda hazırlanan 81. Ekonomik Görünüm Raporu'nda, artan kurdaki tansiyonun düşmesi ve daha istikrarlı bir seyir izlemesi için siyasetteki gerilimin düşmesinin son derece önemli olduğu vurgulandı.
CHP'den yapılan açıklamada, ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırlanan 81. Ekonomik Görünüm Raporu'nda ekonomideki son gelişmelerin değerlendirildiği belirtildi.
ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal sıkılaştırma sinyallerini vermesiyle başlayan süreçte, ekonomide çalkantılar yaşandığı ifade edilen raporda, FED'den sıcak paranın kısılacağı sinyalinin geldiği ilk tarih olan 22 Mayıs 2013'ten İstanbul merkezli operasyonun başlamasına kadar geçen sürede TL'nin döviz sepeti karşısındaki değer kaybının, operasyon dönemindeki kayıptan "2 kat fazla" olduğu ileri sürüldü.
Kredi derecelendirme kuruluşu FITCH, Uluslararası Finans Enstitüsü, IIF gibi kuruluşların Türkiye'de artan siyasi ve sosyal risklere ilişkin uyarılar yapmaya başladığı ifade edilen raporda, "Türkiye bu yıl yaklaşık 225 milyar dolar civarında bir dış finansmanı bulmak zorunda. Yani ekonomiyi durdurmak ve dövizi zıplatmak istemiyorsa Türkiye her ay yurt dışından 20 milyar dolar bulacak. Dolayısıyla Hükümetin siyasi ve sosyal riskleri artırıcı her eylemi Türkiye algısını bozacak ve faizleri artıracaktır" görüşü savunuldu.
Türkiye'ye benzeyen ekonomiler için 2014'ün elverişsiz olacağı ileri sürülen raporda, şunlar kaydedildi:
"Artan kurdaki tansiyonun düşmesi ve daha istikrarlı bir seyir izlemesi için siyasetteki gerilimin düşmesi son derece önemli. Hükümet bu sorumluluktan çok uzak. Hükümet kutuplaşmayı artırmaya, iç ve dış düşmanlar yaratmaya, yargıya müdahale etmeye, hukuku ve adalet sistemini hırpalamaya devam ediyor. Türk ekonomisinin bu gerginliği mart ayındaki seçimlere kadar taşıması oldukça güç görünüyor"