'Libya ve Mısır bizim için vazgeçilmez'

Bakan Zeybekci, "(Libya'da alıkonulan 9 Türk'ün serbest bırakılması) Türkiye olarak biz gerek Musul'da gerekse böyle yerlerde vatandaşlarımız alıkondu diye buralardan çekilmeyeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "(Libya'da alıkonulan 9 Türk'ün serbest bırakılması) Türkiye olarak biz gerek Musul'da gerekse böyle yerlerde vatandaşlarımız alıkoyuldu diye buralardan çekilmeyeceğiz. Libya ve Mısır bizim için vazgeçilmezdir. Musul, Irak, Suriye'de, olumsuzlukların olduğu her yerde biz, biraz sıkıntı oldu diye oralardan vazgeçecek değiliz. Türkiye orada olamaya devam edecek" dedi. 

Denizli'de AK Parti Merkezefendi İlçe Başkanlığı'nın EGS Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan kongreye katılan Bakan Zeybekci, yaptığı konuşmada, AK Parti'nin destan yazdığını, yeni Türkiye'de de destanlar yazmaya devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, 11 Ağustos'da, "Türkiye'de siyasi istikrarsızlık devam ediyor, yeni hükümetin kuruluşuna bakacağız, 2015 seçimleri önemli' şeklindeki açıklamasını anımsatan Zeybekci, şunları söyledi:

"Allah aşkına sen bir ekonomi kuruluşu musun yoksa siyasi tetikçi misin? 30 Mart seçimleri AK Parti kaybetseydi, Türkiye'ye siyasi istikrar mı gelecekti? Açıkça o dilinin altındaki baklayı söyle. Türkiye Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı seçmeseydi siyasi istikrar mı gelecekti? Onu mu demeye çalışıyorsun. Türkiye'de başbakanların, Cumhurbaşkanların devir teslim törenleri bu kadar muhteşem olmasaydı, birbiriyle rıza içinde olmasaydı hakaret olsaydı, Türkiye'ye istikrar gelecekti onu mu demeye çalışıyorsun. Bakın tıkları çıkmıyor. Bu yılın başında 'Türkiye'de büyüme yüzde 2 seviyesinde olacak, cari açıkta risk var, tehlike var' dediler. Allah aşkına ekonomi basınına da söylüyorum. Televizyonda gördüğünüz ekonomi yorumcularına söylemiyorum. Onlar ekonomi yorumu falan yapmıyorlar. Onlar finans tellallığı yapıyorlar. Onlar 'Türkiye kur ne oldu, Türkiye'de faiz nereye gidecek, Türkiye'de faizler aşağıya düşmemeli' diye onun kulisini yapıyorlar. Türkiye geçen yılın cari açığıyla bu yılın cari açığı arasında yüzde 37,5'luk bir iyileşme gösterdi. Bundan bahsetmiyorlar. Cari açığımız yüzde 5,3'e düşecek. Bunu da görmezden gelecekler." 

Ortadadoğu'da gelişmeler

Ortadoğu'da Türkiye'nin karşı çıktığı görüntülerin ve dramların yaşandığına dikkati çeken Zeybekci, "Allah'ın izniyle bunlar bitecek, Bu coğrafya'da Türkiye'nin söylediği yere şimdi herkes sırayla geliyor. Suriye politikasıyla, Irak'la ilgili önceki hükümete Cumhurbaşkanımızın söylediği herşeyi, 'bugün doğru söylemişsiniz, biz bunu göremedik' diyorlar. O gün doğru göremedikleri için bu terör örgütleri ortaya çıktı. Şimdi yeniden yeni bir yapılanma içinde, inşallah bu coğrafyada bu akan kardeş kanı duracak. Müslümanın 'Allah'u ekber' diyerek birbirine saldıran o iğrenç görüntüler, İslama en çok zarar veren görüntüler de inşallah bitecek" diye konuştu.

Libya'da alıkonulan 9 Türk'ün serbest bırakılması

Zeybekci, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Libya'nın Bingazi kenti yakınlarında 16 gündür bir grup asker tarafından alıkonulan ve dün Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleri sonucu serbest bırakılan 9 Türk vatandaşı ile ilgili soruya, Bakan Zeybekci, alıkonulan vatandaşların bazılarının ailelerine kavuştuğunu, olumsuzlukların ve belirsizliklerin olduğu, devletin güçlü bir şekilde olmadığı, kuralların işlemediği yerlerde böyle şeylerin yaşandığına işaret ederek şu yanıtı verdi:

"Türkiye olarak biz gerek Musul'da gerekse böyle yerlerde vatandaşlarımız alıkoyuldu diye buralardan çekilmeyeceğiz. Libya ve Mısır bizim için vazgeçilmezdir. Musul, Irak, Suriye bizim için, olumsuzlukların olduğu her de biz, biraz sıkıntı oldu diye oralardan vazgeçecek değiliz. Türkiye orada olamaya devam edecek, Türk işadamları, iş dünyası ve vatandaşlarımız Libya'da olmaya devam edecek. Biz de devlet olarak onları orada korumaya, kollamaya devam edeceğiz. Allah'ın izniyle bir daha olmamasını dileyerek, vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum." 

Kredi kartı aidatları

Kredi kartları aidatlarına ilişkin bir soru üzeri Bakan Zeybekci, kart aidatlarının disipline edilmesi gerektiğini belirtti. Zeybekci, bankaların en önemli gelir paylarından bir tanesinin kart aidatları ve üyelikleri gibi gelirler olduğuna dikkati çekerek "Bunların disipline edilmesi lazım. Yani bu şekilde insanları rahatsız eden veyahut ekonominin kurallarına aykırı olan bir vakanın devam etmesi, tabiatın kuralına aykırıdır. Yakında bu normal haline gelecek, daha şeffaf bir şekilde kontrol edilebilir bir hale gelecek. Böyle çalışmalarımız var. Bir an önce sonuçlanacak. Zaten bir kısım çalışmalarımız bitti. Bunlar belirli bir kural ve çerçeve içine alındı. Bir olay anlatayım size; dün asgari ücretli çalışan bir kardeşimize 4 ayrı bankadan kart verilmiş, 4 ayrı kart 30 bin liralık bir limite sahip. Bu iyi niyetli bir hareket değildir. Ben bunu yapan bankaların yaptıklarını iyi niyetli bir adım ve hareket olarak görmüyorum. Herkes elini vicdanına koysun, bir de herkes ayağını denk alsın."  

Vatandaşlar adına kart aidatlarını belirli bir ücret karşılığında bankadan tahsil tahsil edilmesi yönünde şirketlerin kurulmasına ilişkin soruya da Bakan Zeybekci, "Biliyorum, bu normal değil, legal değil, hukuk sistemine de aykırı şeyler" yanıtını verdi.

Kongreye, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Nurcan Dalbudak, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli İl Başkanı Avni Örki, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı. 

Bakan Zeybekci, daha sonra yapımı tamamlanan özel bir hastane ile işyerinin açılışını gerçekleştirdi.