'Libya'nın birliğini sağlayacak her adımı destekleyeceğiz'

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin bütün imkanlarıyla Libya'nın yanında olduğunu belirterek, "Libya'nın birliğini, beraberliğini sağlayacak her adım Türkiye tarafından desteklenecektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin bütün imkanlarıyla Libya'nın yanında olduğunu belirterek, "Libya'nın birliğini, beraberliğini sağlayacak her adım Türkiye tarafından desteklenecektir. İnşallah bu birlik sağlanır, Libya'da istikrar gerçekleşince de Türkiye, Libya'nın ekonomik kalkınması, yeniden inşası bağlamında her zaman yanınızda olacak" ifadelerini kullandı.

Başbakanlık Basın Merkezince, Davutoğlu ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakan adayı Fayez Al-Sarraj'ın görüşmesine ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Konuk Başbakanı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye ile Libya'nın tarihi derin ilişkilere sahip, iki kardeş ülke olduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Bayraklarımızdaki benzerlikler bile bu tarihe, dostluğa işaret eder. Libya'daki devrimden sonra da biz her zaman Libya'daki kardeşlerimizin yanında yer aldık. Hiçbir ayrım gözetmeden bütün Libyalılar bizim kardeşimizdir. Libya sahip olduğu insan kaynakları ve çok zengin doğal kaynaklarıyla aslında gelecek vadeden, yıldızı parlayacak ülkelerin başında geliyor. Burada tek önemli şart, Libyalı kardeşlerimizin birliği, beraberliği" diye konuştu.

Libya içindeki çatışmaların herkesi üzdüğünü dile getiren Davutoğlu, bunun aşılabilmesi için son dönemde Fas'ta mutabık kalınan anlaşmanın büyük bir ümit verdiğini söyledi.

"Bütün imkanlarımızla Türkiye olarak yanınızdayız"

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sizin bu birliği sağlamak üzere Başbakan olarak atanmış olmanız da çok önemli, çok güzel bir haber. İnşallah bu çok büyük kritik görevi, en başarılı şekilde yapar, Libya'nın birliği beraberliği için büyük, önemli adımlar atacak bir hükümeti kurarsınız.

Şunu ifade etmek isterim ki bütün imkanlarımızla Türkiye olarak yanınızdayız. Libya'nın birliğini beraberliğini sağlayacak her adım, Türkiye tarafından desteklenecektir ve inşallah bu birlik sağlanır. Libya'da istikrar gerçekleşince de Türkiye, Libya'nın ekonomik kalkınması, yeniden inşası bağlamında her zaman yanınızda olacak.

Bunun için bu ziyaretinize büyük önem veriyoruz ve her zaman her türlü katkıyı vermeye de hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Türkiye, Ankara, İstanbul sizin evinizdir. Dün de Zliten şehrindeki terör saldırısında yaralanan kardeşlerimizi özel uçakla buraya getirdik. İnşallah bugün de hava köprüsüyle diğer yaralıları taşımaya devam edeceğiz."

"İnsan Türkiye'de kendini evinde hissediyor"

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakan adayı Fayez Al-Sarraj ise yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Libya'ya verdiği her türlü destek, ülkemizde terör olaylarından dolayı Türkiye'nin desteği ve yaralılara yaptığı destekten dolayı da çok teşekkür ederim. Türkiye ile Libya arasındaki siyasi, ekonomik, ticari tüm ilişkiler çok güzel bir şekilde ilerlemekte. Eylemsel anlamda baktığımızda işbirliği yapabileceğimiz birçok konu var. Gerçekten insan Türkiye'de kendini evinde hissediyor" değerlendirmesinde bulundu.