'MB bağımsızlığı Fed ve tüm MB'ler için önemli'

Chicago Fed Başkanı Evans, İstanbul'da yaptığı konuşmada merkez bankaları için önemli açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden Charles Evans, enflasyon yüzde 2 olan enflasyon hedefinin tavan seviye olmadığını, enflasyonun bu düzeyinüzerine çıkabileceğini söyledi.

Chicago Fed'in başında bulunan Evans, TCMB tarafından düzenlenen Macro Workshop 2014'te yaptığı konuşmada ABD'de enflasyonun bir süre daha hedefin altında kalacağını ifade etti ancak, "Fed'in yüzde 2 olan enflasyon hedefi tavan olarak görülmemeli, (enflasyon) daha da yüksek olabilir" dedi.
              
Fed'in azaltmaya başladığı tahvil alımlarının yıl sonuna kadar tamamlanabileceğini belirten Evans, "Beklentiler (tahvil alımlarının) yıl sonuna kadar tamamlanabileceği yönünde" dedi.
              
ABD'de işsizlik oranında sınırlı bir yükselişin olabilecğini belirten Evans, "İşsizlik oranındaki yükseliş benim için şaşırtıcı olmaz, Fed'in ekonomiye dair değerlendirmesi bu durumu içeriyor" dedi. Evans, ABD'de işgücüne katılımın ise Fed'in beklentilerinden daha fazla azaldığını da belirtti.
              
Fed'in bağımsızlığının uzun vadeli hedefler doğrultusunda çalışmasına imkan verdiğini ifade eden Evans, merkez bankalarının gerektiğinde adım atma gücüne sahip olması gerektiğini söyledi.
              
Fed'in dünya üzerinde finansal istikrara önem vermek için güçlü sebepleri olduğunu söyleyen Evans, konuşmasında ayrıca para politikası araçlarının finansal istikrar üzerindeki riskleri yönetmek için kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, hem Fed hem de diğer merkez bankalarının benimsedikleri bu uygulamanın aksi yönde görüş belirtti.