'MHP kurultayı için Yargıtay kararı beklenmeli'

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Şen, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin MHP'de olağanüstü kongrenin toplanmasına yönelik kararının, Yargıtaydaki temyiz incelemesi tamamlanmadan infaz edilmemesi gerekir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, MHP'deki olağanüstü kongre süreciyle ilgili, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin MHP'de olağanüstü kongrenin toplanmasına yönelik kararının, Yargıtaydaki temyiz incelemesi tamamlanmadan infaz edilmemesi gerekir" açıklamasını yaptı.

Ankara 2. İcra Mahkemesinin, Ankara 25. İcra Müdürlüğünün MHP'de olağanüstü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etmesinin ardından yaşanan süreci değerlendiren Şen, mahkemenin MHP'de olağanüstü kongrenin toplanmasına yönelik kararının, Yargıtaydaki temyiz incelemesi tamamlanmadan infaz edilmemesi gerektiğini söyledi.

Meseleyi siyasi açıdan değil hukuki açıdan değerlendirmek gerektiğini dile getiren Şen, konunun kişiler hukukuyla ilgili olduğunu, siyasi partilerin de tüzel kişilik niteliği taşıdığını anlattı.

Şen, ilgili mevzuat incelendiğinde bu tür kararlar infaz edildiği takdirde telafisi güç ve imkansız sonuçlar doğurabileceği için temyiz incelemesinden geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kararların infazı için kesinleşmelerine gerek yok ama bazı kararlar vardır ki onlardan birisi de budur, bir dernek olan siyasi partiyle ilgili bu tür yönetim değişikliğine varabilecek, partinin tüzüğünün değiştirilmesine neden olabilecek değişikliklerin temyiz sürecinde onanmasıyla infaz edilebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Görev ve yetki tartışmalarından ayrı olarak Tosya ve Gemerek mahkemelerinin Yargıtay sürecinin beklenmesi gerektiği yönündeki kararlarını doğru bulduğunu aktaran Şen, Yargıtayın önemli bir sorumluluk üstlendiğini ve en kısa zamanda kararını vermesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Şen, "Olağanüstü kongre yapılabilir, yapılırsa kimse bunu engellememeli. Ancak önemli olan kurultayın daha sonra geçerli olup olmayacağıdır. Kurultayı yaparsınız ama Yargıtay bozma kararı verdiğinde kurultayın anlamını yitireceği de bir gerçek ama onanırsa kurultay da yapılmışsa konuyu uzatmanın gereği olmaz." değerlendirmesinde bulundu.