'Saldırıda kullanılan piyonlar ortaya çıkarılacak'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, güvenlik toplantısının illegal dinlenmesine ilişkin, "Jammer'ın kullanıldığı, tedbirlerin alındığı bir oda burası. Piyonlar var, bunlar çıkartılacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'dan yapılan canlı yayında gündemdeki soruları yanıtladı.

"Bu dinlemede kullanılan sıradan piyonlar olduğunu" belirten Davutoğlu, dünden itibaren bakanlıkta ve güvenlik birimlerinde her türlü araştırmanın yapıldığını ve bu piyonların bulunacağını kaydetti.

Bu dinleme teknolojisiyle ilgili olarak alternatiflerin değerlendirildiğini söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Jammer'ın (sinyal bozucu) da kullanıldığı bir odadır burası. O bakımdan tedbirlerin de alındığı bir odadır. Bu piyonlar kimler dediniz. Bu piyonlar var. Varsa bunlar çıkartılacak. Bu piyonları kullananlar kimse Türkiye Cumhuriyeti'ne ha sınır ihlali yaparak saldırıda bulunmuşsunuz, ha devletin mahrem toplantılarını ihlal ederek saldırıda bulunmuşsunuz. Bunun fikir ve yayın özgürlüğü ile ilgisi de yoktur. Başka tür yapılan ihlal lokal kalabilir. Ama Milli Güvenlik Kurulu talimatıyla Başbakan'a arz edilecek askeri ve güvenlik opsiyonlarının konuşulduğu toplantıya böyle bir siber saldırı yapılmışsa bunun, askeri mahiyette bir saldırıdan farkı yok bizim açımızdan.''

Ses kaydının kim tarafından yayınladığı konusunda ise Davutoğlu, "Bu işte kullanılan insan unsuru varsa arkasında kimler varsa ve bunu stratejik bir hesapla yapan akıl varsa gerisinde o akıl sahipleri kimlerse onlar tarafından yapıldı'' dedi.

"Hakan Fidan'a yönelik uluslararası komploları herkes biliyor"

Davutoğlu, "Libya'dan tahliyeyi aynı ekip yaptı. Hakan Fidan'a yönelik uluslararası komploları herkes biliyor. Biz gerçekten fedakar ve vatanperver güvenlik birimlerinin yetkililerine sahip çıkmazsak biz hükümet olarak zaten sahip çıkarız. Sayın Başbakanımız da arkalarında, biz de hükümet olarak arkalarındayız. Onlara gelen her söz bizedir. Kılıçdaroğlu'na buradan söylüyorum. Hesabınız varsa bizimle görün. Genelkurmayın, TSK'nın onlarca yıl şerefli üniformasını taşımış ya da Türkiye'yi en zor şartlarda dünyada temsil etmiş büyükelçileri hedef almayın. Varsa bir hesabınız bizimle görün. Bunun hesabı zaten 30 Mart'ta görülecek" diye konuştu. 

 "Bu  bir isyana teşviktir"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu  bir isyana teşviktir, onu söylüyorum. Siyasi otoritenin verdiği talimatı uygulamama gibi bir yaklaşımı bürokrasiye telkin etmek devlet ahlakıyla bağdaşmaz. Bürokrasiye niye onlara bu bilgiyi veriyorsunuz diye bir eleştiri getirmek devlet ahlakıyla, bürokrasi ahlakıyla bağdaşmaz. Herkes devlet sistemi içerisinde yerini bilecek" dedi. 

"Twitter bir özgürlük fedaisi değil"

Sosyal paylaşım sitelerinin kapatılmasıyla ilgili Davutoğlu, "Orada vatandaşlarımızın kişisel hukuklarının ihlaliyle ilgili bir durum var. Onlarca dava var. Twitter bir özgürlük fedaisi değil, bunu bilelim. Twitter bir uluslararası şirket. Tamam üzerinde özgürce bir iletişim yapılan alan ama nihayetinde uluslararası bir şirket. Bütün uluslararası şirketler gibi TC mahkemelerinin aldığı kararlara, Türk hukuk sitemine saygı gösterecek. Yok ben Avrupa ülkelerindeki hukuk sistemine saygı gösteririm, TC mahkemelerinin aldığı kararlara ise ister uygularım ister uygulamam derseniz o zaman biz kendi vatandaşımızın hukukunu koruyamayız."

Kılıçdaroğlu'nun bir açıklama sorumluluğu var

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Kılıçdaroğlu'nun son derece çelişkisi ifadelerinden sonra birden ilham gelmişcesine neredeyse böyle bir açıklama yapması başka birileri oraya gitti mi kaygısı... Kılıçdaroğlu'nun bir açıklama sorumluluğu var. Kılıçdaroğlu Türkiye'de ana muhalefet partisi lideri. Yani yarın iktidar olma iddiasında olması gereken bir parti lideri. Hiçbir zaman böyle bir iddiaları olmadı olamaz ama normalde böyle olması gerekir. Dolayısıyla kendisinin de sorumluluk sahibi bir siyasetçi olarak davranması ve açıklaması gerekir. Kendisine böyle bir bilgi sunuldu mu?"