'Şam'ın kumarı tepebilir'
BRÜKSEL - NATO Savunma Koleji Ortadoğu uzmanı Jean-Loup Samaan, Beşşar Esed yönetiminin etnik çatışmaları körükleme ve sınır dışına taşıma hesabı yaptığını ancak "komşulara yönelik tehdidin artması halinde Şam yönetiminin bu kumarının ters tepebileceği" tespitinde bulundu.
NATO'nun düşünce kuruluşu olarak faaliyet gösteren Roma merkezli Savunma Koleji'nin Ortadoğu uzmanı Jean-Loup Samaan, "Suriye Krizinin Yeni Mantığı ve NATO İçin Anlamı" başlıklı bir analiz kaleme aldı.
Samaan'ın analizinde, "Esed Ankara'ya karşı kasten Kürt kartını oynuyor görünüyor. Askerlerini çektiği yerler şu anda ayrılıkçı PYD tarafından kontrol ediliyor. Esed yönetimi ve PYD arasındaki ilişkiyi tayin etmek zor ama kuzeyde Esed'in askerlerinin çekilişinden faydalananlarla silahlı muhalefete katılan Kürtler arasında çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor. Kürtler arasındaki bu mikro sivil savaş da Ankara için ilave bir zorlaştırıcı faktör" ifadeleri yer aldı.
Beşşar Esed'in içerde ve dışarda kendisini vazgeçilmez hale getirmek için etnik çatışmaları körükleme ve sınır dışına taşıma hesabı yaptığını belirten Samaan, "komşulara yönelik tehdidin artması halinde Şam yönetiminin bu kumarının ters tepebileceği" tespitinde bulundu.
Samaan, Türkiye'ye yönelik Suriye kaynaklı tehdidin NATO müttefikinin savunulması aşamasına geldiği ve "Ankara'dakilerin Suriye bataklığına çekilmeye izin vermeyeceğini" belirterek, NATO'nun Suriye krizine daha aktif müdahil olması gerektiği görüşünü savundu.
NATO Savunma Koleji uzmanı Samaan, "Doğrudan askeri müdahale ihtimal dışıysa bu NATO'nun müdahil olmamaya devam etmesi gerektiği anlamı taşımaz. Askeri rolün olmaması diplomatik pozisyon noksanlığı anlamına gelmez. NATO ortaklarıyla diplomatik angajmana girme ve uygun beyanat politikasını birleştiren bir stratejiyi uygulamaya başlamalıdır" görüşüne yer verdi.
Bu kapsamda NATO'nun öncelikli olarak, üyesi Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını güvence altına alma kararlılığını teyit etmesi, enerji güvenliğinden kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine kadar bölgedeki çıkarlarını korumaya ağırlık vermesi ve Suriye'nin kimyasal silahlarının üçüncü aktörlere transferini önlemesi gerektiğini vurgulayan Samaan, NATO açısından Suriye'nin kimyasal ve biyolojik silahlarının ile balistik füzelerinin Hizbullah'a transferinin kırmızı çizgi ilan edilmesinin önemini dile getirdi.