'Siyasi parti liderleri cumhurbaşkanı olmamalı'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir'de katıldığı bir etkinlikte "Siyasal parti liderlerinin, ben Cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyorum" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Siyasal parti liderlerinin, ben Cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyorum. Çünkü biz siyasetçi olarak şu ya da bu şekilde toplumun bir kesiminden sevgi, bir kesiminden eleştiri alabiliriz" dedi. 

Kılıçdaroğlu, Eskişehir'de bulunan Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi'nde, "Engel Tanımayanlar Buluşuyor" etkinliğinin ardından düzenlenen "Engellilerin Kırmızı Koltuğu" programında soruları yanıtladı. 

Bedensel engelli Soner Çoban'ın "Cumhurbaşkanlığı'na adaylığı düşünüyor musunuz?" sorusunu Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı: 

"Şu anda Türkiye yanlış bir şeyi tartışıyor. Kim, Cumhurbaşkanı olacak onu tartışıyor. Oysa ilk kez bir Cumhurbaşkanı seçimi yapacağız. Tartışmamız gereken şu, 'Nasıl bir cumhurbaşkanını seçeçeğiz?' Bunu hiç tartışmıyoruz. Biz nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz? Öfke dolu bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Yoksa sakin, huzurlu bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Toplumu bölen bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Bütün toplumu kucaklayan bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Devletin bütün organlarının uyum içinde çalışmasını öngören bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Devlette şu veya bu şekilde ayrımcılık yapan bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Şaibesiz bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Yoksa 'Şaibesi önemli değil, herhangi bir kişiyi getirip Cumhurbaşkanı seçilim mi?' diyoruz. Asıl tartışmamız gereken nokta bu. Kendi vicdanımızın sesini dinlemeliyiz. Nasıl bir Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmalı. Çünkü o koltuk sıradan bir koltuk değil. Orada oturacak kişi bayrağı temsil ediyor, vatanı temsil ediyor, ülkeyi temsil ediyor, bütün toplumu temsil ediyor. 

Toplumu ayrıştıran değil, kucaklayan birisi olması lazım. Devlet öfkeyle değil, akılla yönetilir. Eğer siz devleti öfkeyle yönetmeye kalkarsanız, toplumu bölersiniz. Huzuru sağlamanın değil, huzursuzluğun kaynağı olursunuz. Seçeceğimiz Cumhurbaşkanında arzu ettiğimiz bu nitelikleri yakalayabilirsek, sakin, herkesi kucaklayan, bilgili, birikimli, dünyayı ve Türkiye'yi iyi bilen, hiç kimseyi ötekileştirmeyen, herkesi kucaklayan, hoşgörülü olan, eleştirilere karşı tebessüm eden, onları dinleyen, her eleştiriden ders çıkartan bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Böyle bir Cumhurbaşkanı istiyorsak, önümüzdeki süreçte 'çıkan adaylardan hangisi benim istediğim bu nitelikleri taşıyor?' diye düşüneceğiz ve sandığa öyle gideceğiz. Siyasal parti liderlerinin, ben Cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyorum. Çünkü biz siyasetçi olarak şu ya da bu şekilde toplumun bir kesiminden sevgi, bir kesiminden eleştiri alabiliriz. Ben inanıyorum ki Türkiye'de bu niteliklere sahip bir çok insan var. Bunlar Cumhurbaşkanı adayı olduğunda da toplumdan büyük destek göreceklerdir." 

CHP Genel Başkanı, buradaki konuşmasının ardından Mahmudiye ilçesine gitti.