'Siz inşaat, biz madende üstünüz...'

Polonya Ekonomi Bakanı ve Başbakan YardımcısıJanusz Piechocinski, AB’nin Türkiye'den gelenlere vize uygulaması sorununu çözmemesi halinde gençlere 2 yıllık vize verilebileceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ATALAY

ANKARA - Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600’üncü yılı sebebiyle DÜNYA’nın sorularını cevaplayan Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Janusz Piechocinski, Almanya’da yaşayan bir Türk vizesiz dolaşırken, Türkiye’den gelenlerin vizeye tabi olmasına anlam veremediğini söyledi. Piechocinski, AB’nin sorunu çözmemesi halinde gençlere 2 yıllık vize verilebileceğini bildirdi. 

Geçen yıl 86 farklı ülke temsilcisiyle bir araya geldiğini belirten Piechocinski, Avrupa’dan bahsedilirken başarı kelimesi denildiğinde Türkiye ve Polonya’nın isimlerinin geçtiğini kaydetti. Avrupa ekonomi sıralamasında Türkiye’nin 6’ncı, Polonya’nın ise 8’inci sırada olduğunu söyleyen Janusz Piechocinski, küresel kriz döneminde beklemek yerine atağa geçmenin gerektiğini vurguladı. 2023 yılına ilişkin her iki ülkenin de iddialı hedefl er ortaya koyduğunu söyleyen Piechocinski, “Türkiye son dönemde kendi bölgesinde yabancı yatırım çekmek konusunda da çok başarılı, Polonya’nın da Avrupa’da Türkiye’ninkine benzer bir konumu var” dedi. 

Ukrayna’da yaşananların her iki ülkeyi de etkileyeceğine dikkat çeken Piechocinski, Ukrayna ve Rusya’daki devalüasyonun kendileri için çok önemli olduğunu, bu durumun ihracatın dinamizmini olumsuz etkilediğini bildirdi. 

Polonya’nın uzun süredir Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği söyleyen Janusz Piechocinski, ABD ile yapılan STA’ya girmek istediklerini ancak AB üyesi olmayan ülkelerle ilişkilerin kötüleşmesini istemediklerini söyledi. 

Polonya ve Türkiye genç insan kaynağına sahip

Türkiye’nin güçlü ve başarı elde etmek isteyen genç insan kaynağına sahip olduğuna vurgu yapan Janusz Piechocinski, “Türkiye ve Polonya olarak hep bir yerlere yetişmeye çalışan iki genç toplum olduğumuzu unutmamız gerekiyor. AB’ye girdikten sonra gelir seviyemiz çok arttı. Türk liderlerin yeni düşünme modeline iyi uyum sağladığımızı düşünüyorum artık savaşlar ile rekabet mücadelesi dönemi bitmiştir artık işbirliğine dayalı rekabet dönemi başlıyor” dedi. 

Teknolojiyi paylaşalım 

Karşılıklı ticaret hacminin artması için öncelikle işadamlarının işbirliği alanlarını keşfetmesi gerektiğini dile getiren Janusz Piechocinski, “Ortak hareket ve işbirliği oluşturarak girişimleri yürütmek, teknolojiyi paylaşmak gerekiyor. Polonya AB Türkiye için Doğu Avrupa’da cazip bir partner olabilir. Ekonomi Bakanını Nihat Zeybekci ile iki ülkenin işadamlarına ortak bir hedef çizdik üçüncü ülkelerde de neler yapabileceğimize baktık” dedi. 

Türkiye’nin inşaat sektöründe güçlü olduğunu, Polonya’nın da kömür madenciliğinde üstün teknolojiye sahip olduğunu anlatan Piechocinski, “ Eğer enerjinizi iki katına çıkartmak istiyorsanız en yenilikçi teknolojiler ve en düşük fiyatlar ile yapmak istiyorsanız o zaman Polonya’yı araştırın önerisinde bulunuyoruz” diye konuştu.