'Tarih' İstanbul İl Özel İdaresi'yle hayat buluyor

İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi kütüphaneleri ve paha biçilemez büyük arşivleri yenileyerek gelecek nesillere armağan ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Başta sağlık ve eğitim olmak üzere İstanbul’a sayısız hizmetler sunan İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi kütüphaneleri ve paha biçilemez büyük arşivleri yenileyerek kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. İdare, Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin yenileme çalışmalarını yüzde 95 oranında tamamladı. 2009 yılında başlayan çalışmalar bahçe ve meydan düzenlenmesiyle sona erecek. 4 Milyon 234 bin TL bedel ile yapılan bu son çalışmalarda tamamlandığında hem kitap severler yenilenmiş yüzüyle kütüphanelerine kavuşacak hem de bu tarihi mekan sergi ve konferansların yapıldığı bir kültür merkezi olarak hizmet verecek.
 
Üsküdar’ın incisi de yenileniyor
İl Özel İdaresi’nin restorasyon dokunuşu ile ihya olan bir diğer eser, Üsküdar sahilinin incisi Şemsi Paşa Halk Kütüphanesi. Mimar Sinan'ın hayatının sonlarında tasarladığı, onun duygu dünyasını ve birikimini en iyi yansıtan eser olarak tanımlanan kütüphane de okurlarıyla buluşmak için gün sayanlardan. 611 bin 654 TL bütçeyle 2012 yılının Haziran ayında başlanan yenileme çalışmalarının yakında bitirilerek, hizmete açılması hedefleniyor.
 
I.Mahmud Kütüphanesi bu yıl hizmete giriyor
Ayasofya’nın bilgi deryası I.Mahmut Kütüphanesi’ni de restorasyonla buluşturan İdare; 1 milyon 273 bin TL ile geçtiğimiz yıl başladığı çalışmaları bu yıl nihayetlendirerek asırlık eserlerin bulunduğu kütüphaneyi daha nice asırlara dayanıklı hale getirecek. Sultan I. Mahmud tarafından yapının güney kısmında iki payanda arasına yaptırılmış olan kütüphanenin "Ayasofya Özel Koleksiyonu" adıyla bilinen bölümünde yer alan, Sultan I. Mahmud ve dönemin kitap bağışlarıyla oluşmuş, yaklaşık 5000 adet kitabın yer aldığı tarihi önemi büyük bir kütüphane daha mirasa kazandırılacak.
 
Koca Ragıp Paşa’da birinci aşama tamamlandı
Laleli semtinde 17. yüzyıldan miras kalan Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi, restorasyonla dirilecek yapılardan biri. İdare, kütüphanenin yenileme çalışmalarının birinci aşamasını 1 milyon 634 bin TL bütçe ile geçtiğimiz yıl tamamladı. İkinci aşamasını ise yakın bir zamanda yapılan ihale ile karara bağladı ve bu süreçteki çalışmalarında tamamlanması ile önemli bir eser daha geleceğe dönüş yaşayacak.
 
Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nin elektrik tesisatı 
Beyazıd’da bulunan tarihi yapı 1463 tarihli kitabesiyle Simkeşhâne olarak kurulmuş ve 1964’lü yıllarda kütüphaneye çevrilmiş önemli bir eser. İdare, kütüphanenin 359 bin 230 TL ile elektrik imalatlarını yapıyor.
 
Meşihat Arşivi emin ellerde
İl Özel İdaresi, kültür mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile 436 bin 500 TL ile Meşihat Arşivi defter ve belgelerinin elektronik ortama aktarılmasını sağladı. İstanbul Müftülüğü’nün cümle kapısının girişindeki binanın alt katında yer alan Meşihat Arşivi’nde, yazma ve matbu muteber fetva kitapları başta olmak üzere; Şeyhülislâmlık Defterleri, Sicil-i Ahvâl Müdüriyeti Defterleri, Nakîbü’l-eşrâf Defterleri, Anadolu ve Rumeli Kadıaskerliği Defterleri, Mühür Tatbik Defterleri, Sicillât-ı Şer‘iyye Kayıt Defterleri bulunuyor. Ayrıca 19. yüzyılda Şeyhülislâmlıkta teşekkül eden meclis ve dairelere ait toplam 5211 defter bulunuyor.