'Tüketiciye yarı çeyrek altın oyunu'

TÜDEF Başkanı Yılmaz'a göre, yarı çeyrek altınlar standartlara aykırı olarak piyasaya sürülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BURSA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "yarı çeyrek altın"ların standartlara aykırı olarak piyasaya sürüldüğünü belirterek, "Tüketici, aldatıcı ve yanıltıcı bir durumla karşı karşıyadır" dedi.
Yılmaz, yazılı açıklamasında, tüketicinin ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde olduğunu, bu nedenle düğünlerde, takıların sultanı "çeyrek altın" takmaya gücünün kalmadığını ifade etti.
Bunu fırsat bilen yetkisiz bir firmanın piyasaya düşük gramajlı "yarı çeyrek altın" sürdüğünü belirten Yılmaz, tüketicinin bu "yarı çeyrek altını" hem alırken hem satarken zarara uğradığını bildirdi.
Yılmaz,  bu altınlara büyük ilgi gösterildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya sürüldüğü saptanan bu '22 ayar yarı çeyrek altın'ların standartlara aykırı olarak piyasaya sürüldüğü belirlenmiştir. Çeyrek altın 1.75 gram ağırlığındadır. Bunun yarısı olarak piyasaya sunulan 'yarı çeyrek altın'ın, 0,875 gram olması gerekirken 0,630 gram olduğu görülmektedir. 
Tüketici, aldatıcı ve yanıltıcı bir durumla karşı karşıyadır. Ayrıca, 'Cumhuriyet ziynet altınları ve sarrafiye ürünlerinin' üretme görev ve yetkisi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne aittir. Dolayısıyla eğer yarım çeyrek altın basılacaksa buna karar verip basma ve piyasaya sürme yetkisi sadece ve sadece Darphane Genel Müdürlüğünündür. 
Tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması açısından bu altınların derhal piyasadan toplatılması için yetkililer harekete geçmelidir."
Bu konularda ilginizi çekebilir