'TÜPRAŞ soruşturması 3-6 aylık süreç değil'
Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, TÜPRAŞ soruşturmasının son 3-6 aylık tartışmalara bağlı olmayan bir süreç olmadığını belirtti
ANKARA - Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TÜPRAŞ soruşturmasına ilişkin "Süreç 2013 yılı Temmuzunda sonuçlandırıldı. Sözlü savunma ve ek süreler nedeniyle 2014 başlarına kadar gelen bir süreci teşkil etti. Dolayısıyla son 3-6 aylık tartışmalara bağlı olmayan bir süreç" dedi.
Kaldırımcı, Rekabet Kurumu'nun 17. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Mövenpick Otel'de düzenlenen basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
Kuruma yönelik TBMM'deki yasa tasarısında yer alan Rekabet Kurulu üyeliklerine yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine Kaldırımcı, mevcut durumda aday üyelerin ilgili kurumlarda belirlendiğini ve Bakanlar Kurulunca atandığını anımsattı. Kaldırımcı, "Komisyonda ve komisyon öncesi çalışmalarda esasında çok katı, 'illa, başkası olmaz' denilecek türünden bir tavır tutum söz konusu değil. Tartışmalar çerçevesinde en uygun formül bulunmaya çalışılacak" diye konuştu.
Danıştay ve Yargıtay kontenjanlarının kaldırılmasına yönelik düzenlemenin de tasarıda yer aldığını hatırlatan Kaldırımcı, bu iki yüksek mahkemeden bazı nedenlerle istisnai durumlar dışında Kurul'a üye gelmediğini anlattı. Kaldırımcı, "Spekülasyonlarda olduğu gibi Kurul'un bağımsızlığının bir bakıma ortadan kaldırıldığı, hükümetin bütünüyle Kurul'u kontrol edeceği gibi varsayımlar biraz içi boş varsayımlar. Bugüne kadar Rekabet Kurumu uygulamalarında hem başkanların, hem üyelerimizin gözlemi şudur: Hükümetlerin bizim kararlarımıza dönük herhangi bir dahli yoktur, tek bir örnek dahi gösterilemez" ifadelerini kullandı.
"Dış etkileri hiç dikkate almıyoruz"
Kaldırımcı, "TÜPRAŞ'a verilen ceza Kurul'un bağımsızlığına ilişkin bir sıkıntıya neden oldu mu?" sorusu üzerine, bu konuda basında bazı olumsuz değerlendirmelerin yapıldığını belirtti. Kaldırımcı, TÜPRAŞ ile ilgili Kurum'a gelen başvurular doğrultusunda 2012 yılının mayıs ayında ön araştırma yaptıklarını ifade ederek, "Daha önce sektör raporlarını kamuoyuyla paylaşmıştık. 2012 yılı temmuzunda elde edilen bilgi ve belgeler çerçevesinde bir soruşturma açılmasına karar verdik. Süreç 2013 yılı Temmuzunda sonuçlandırıldı. Sözlü savunma ve ek süreler nedeniyle 2014 başlarına kadar gelen bir süreci teşkil etti. Dolayısıyla son 3-6 aylık tartışmalara bağlı olmayan bir süreç" diye konuştu.
Başkan Kaldırımcı, ayrıca bu konudaki gerekçeli kararın bugünlerde imzada olduğunu da bildirdi.
"Rekabet Kurulu'nun kestiği cezalarda dış etken olup olmadığı" yönündeki soruyu yanıtlayan Kaldırımcı, böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Kaldırımcı, "Dış etkileri hiç dikkate almıyoruz, olmadı, olamaz. Bundan kimsenin tereddüt etmemesi lazım. Kurul kendi iç dinamikleri ve yönetmelik çerçevesinde sonuca ulaşır" ifadesini kullandı.
"Cezaların asgari yüzde 75'i tahsil ediliyor"
Başka bir soru üzerine, bu yıl incelemesi yapılacak dosyalar hakkında da bilgi veren Kaldırımcı, bunlar arasında Turkcell, sürücü kursları, Türk Telekom, Coca Cola, fırıncılar, beyaz çimento üreticileri ve Mey İçki'ye ilişkin dosyaların yer aldığını kaydetti. Kaldırımcı, Coca Cola'ya ilişkin incelemenin yeni başlatıldığı için bu yıl tamamlanamayacağını da belirtti.
Kaldırımcı, "2,5 milyar liralık cezanın ne kadarı tahsil edildi, ne kadarı mahkemelerden döndü?" sorusu üzerine de asgari yüzde 75'inin tahsilatının yapıldığını söyledi.
Kaldırımcı, banka soruşturmasında kesilen para cezalarına ilişkin bir soru üzerine, bankaların gerekçeli karardan sonra ödemelerini yaptıklarını, bu konuda yürütmeyi durdurma taleplerinin mahkemelerce uygun görülmediğini anlattı.
"İşlem gören bir dosya yok"
Akaryakıt piyasasında haksız rekabet oluşturulduğu iddialarının anımsatılması üzerine de Kaldırımcı, bu konuda incelemeler yaptıklarını, piyasayı takip ettiklerini ancak işlem gören bir dosya bulunmadığını bildirdi. Kaldırımcı, "Fiyatlar aynı olduğunda rekabet yok anlamı da çıkmaz, birer kuruş fark varsa rekabet var anlamı da çıkmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Başka bir basın mensubunun "Borsa İstanbul'daki işlemlere yönelik bir şikayet alıyor musunuz?" sorusuna karşılık Kaldırımcı, "Kayda değer bir başvuru yapılmadı, bizim de aldığımız bir karar yok, yaptığımız bir çalışma da bulunmuyor" diye konuştu.
Nurettin Kaldırımcı, otomotiv sektörüne yönelik rapor hazırladıklarını ve mayıs ayında kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.