'Türkiye, Kafkasya'ya öncülük yapabilir'

3. Türki Amerikan Kongresi'ne katılan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye'nin Kafkasya'ya öncülük yaparak yardımcı olabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Talip AKTAŞ
 
WASHİNGTON - ABD'de Türk toplumunu temsil eden 6 federasyon ile 200'ün üzerinde derneğin çatı kuruluşu Türki Amerikan Birliği (TAA) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonunun (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği 3. Türki Amerikan Kongresi'nde, düzenlenen 'Türkiye oturumu'nda konuşan, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye'nin Kafkas ülkelerinin ekonomikg elişmesine öncülük yaparak yardımcı olabileceğini söyledi. Wilson, Türkiye'nin zaten izlediği bölgesel liderlik ve entegrasyon politikasına ek olarak Kafkaslar'da daha güçlü ve daha destekçi bir rol oynayacağını umduğunu ifade etti. JW Marriott Oteli'nde düzenlenen 3. Türki Amerikan Kongresi, kapanış galasıyla sona ererken, toplantılar, ABD Kongre üyeleri, Türkiye ve Türki cumhuriyetlerinin büyükelçi ve milletvekilleriyle iş adamlarının dahil olduğu geniş katılıma sahne oldu. Kongrenin binin üzerinde katılımcıyı ağırladığı, galaya da 750-800 civarında davetlinin katıldığı bildirildi.
 
Kongrede konuşma yapan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye-ABD ilişkilerine ilişkin, "Dostluk, ortaklık ve müttefiklik bağlarımız hiç bu kadar güçlü, işbirliğimiz hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Yapılacak daha çok şey var ama bu noktada taahhüdümüz ve daha fazlasını başaracak kaynaklarımız var" dedi. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatan Tan, ABD ile ekonomik ilişkilerin bu iddialı amacı gerçekleştirmek için hayati olduğuna dikkati çekti.
 
ABD ile ilişkilerin iyi gitmediği alanlar
 
ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, kongre kapsamında düzenlenen  Türkiye Oturumu'nda yaptığı konuşmada "Türkiye ve ABD ilişkileri tarihindeki en iyi dönemini yaşıyor. Ama ilişkilerin çok iyi gitmediği konular da var. Suriye, Irak, İran ve İsrail gibi. Bunlar önümüzdeki 12-15 ay içinde daha da sorunlu hale gelebilir" dedi. Wilson, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin, ABD'nin Avrupalı müttefikleriyle olan ilişkilerine daha çok benzediğini kaydetti. "ilişkilerin çok da iyi gitmediği" konuların önümüzdeki 12-15 ay içinde daha da sorunlu hale  gelebileceği öngörüsünde bulunan Wilson, Suriye'yi bunlardan biri olarak gösterdi. Wilson iki ülke arasında "çok iyi olmayan" ikinci konunun Irak olduğunu ifade etti. Yine iki ülkenin ilişkilerinin "çok iyi olmadığı" bir diğer konu olan İran'ın aslında 2010'dan bu yana çok fazla iki ülke arasında görüş ayrılığı yaratmadığını, ABD ve AB'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Türkiye'yi olumsuz etkilediğini belirten Wilson, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki bozulmayı da diğer bir sorun olarak nitelendirdi. ABD-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Wilson, aslında bu alanda son dönemdeki yetkililerin hiç olmadığı kadar önemli adımlar attığını kaydetti.
Wilson, Türkiye'nin zaten izlediği bölgesel liderlik ve entegrasyon politikasına ek olarak Kafkaslar'da daha güçlü ve daha destekçi bir rol oynayacağını umduğunu söyledi. Wilson, "Latin Amerika ve Sahra Altı Afrikası'nın büyük çoğunluğu, insanlarına daha çok özgürlük sağlarken, dinamik ve çok çeşitli ekonomik büyüme gösterirken bu ülkeler (Kafkas ülkeleri) geride kalıyor. Türkiye bu konuda önderlik ederek yardımcı olabilir" dedi.
Kongrenin sonunda düzenlenen galada, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın da aralarında olduğu çok sayıda milletvekili, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da bulundu.
 
'3. ülkelerde işbirliği gündemde'
 
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) ile birlikte İstanbul'da "Türkiye-Bavyera Ticaret ve Yatırım Forumu" düzenledi. Bavyera Ekonomi Bakanı ve Eyalet Başbakan Yardımcısı Martin Zeil ve beraberindeki 40 iş insanın katılımı ile gerçekleşen forumda, ikili iş görüşmeleri de organize edildi. İki ülke arasındaki işbirliğinde önemli potansiyel gördüklerini söyleyen Zeil, "Elbette biz rakibiz ve aynı zamanda da ortağız. Bu nedenle Türk tarafından bize bir kaç kez sunulan 3. ülkelerde ortaklaşa işbirliğine gitme önerisini tekrar desteklediğimi söylemek istiyorum. Bunu göz ardı etmememiz gerekir" dedi. Zeil, Almanya ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerde know how ve imkanlarını sunabileceğini vurgulayarak, "Bizim şirketlerimiz bunu başaracak. TUSKON'un desteği ile şirketler birlikte çalışmak istedikleri karşılıklarını bulacak" dedi. Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de yaptığı konuşmada enerji konusunda Almanya ile işbirliği konusu üzerinde durdu. TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Efsane Turan da "KOBİ'lerimiz arasındaki ticareti arttırmaya yönelik faaliyetlere de hız vermeliyiz" diye konuştu.