'Türkiye yabancı yatırımcılar için daha da cazip'
15 Ocak'ta Türkiye'de yatırım yapan yabancı yatırımcılarla İstanbul'da bir araya geldiklerini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için bugün daha da cazip bir ülke haline geldiğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, televizyonlarda yayınlanan "Yeni Türkiye Yolunda" isimli ulusa sesleniş konuşmasında, 'Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için bugün daha da cazip bir ülke haline geldiğini açıkladı.
Hükümet olarak üretimde nitelik artışını temin etmek amacıyla hazırladıkları Ar-Ge reform paketini kamuoyuna açıkladıklarını anımsatan Davutoğlu, ülke olarak belirledikleri hedeflere ulaşmak için daha yenilikçi, ileri teknolojiyi kullanan ve yüksek katma değer üreten bir üretim anlayışına geçilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Davutoğlu, bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarına baştan beri büyük önem verdiklerini belirterek, 2002 ile kıyaslandığında bu alanda tam zamanlı araştırmacı sayısının yaklaşık 4 katına, bilimsel yayın sayısının ise 3 katına çıktığı bilgisini verdi. Yine de bu rakamlardan memnun kalmadığını kaydeden Davutoğlu, bundan dolayı Ar-Ge reform paketini ülkeyi 2023 hedeflerine taşıyacak bir vizyonla hazırladıklarını dile getirdi.
Yoğun dış ziyaretlerinin hemen öncesinde 15 Ocak'ta Türkiye'de yatırım yapan yabancı yatırımcılarla İstanbul'da bir araya geldiklerini hatırlatan Davutoğlu, kendilerine Türkiye'nin 2002'den bu yana yakaladığı istikrarlı büyüme seyrini detaylarıyla anlattığını ve yatırım yapmaya davet ettiğini aktardı.
'Türkiye bugün daha da cazip'
Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için bugün daha da cazip bir ülke haline geldiğine işaret ederek, "Ekonomimiz, 2003-2014 arasında görülmemiş boyuttaki küresel krize rağmen yıllık ortalama yüzde 4,8 oranında büyüdü. 2015'te beklentilerin üzerinde bir performansı sergileyen ekonomimiz ikinci çeyrekte yüzde 3,8 ve üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyüyerek en hızlı büyüyen ülkeler arasındaki yerini aldı. Küresel krizin başladığı 2007'den bu yana birçok ülke istihdam kayıplarını telafi edemezken, biz 6,6 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağladık" ifadesini kullandı.
Sadece geçen yıl yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam oluşturduklarını belirten Davutoğlu, 2007'de yüzde 40,4 civarındaki istihdam oranının, 2015 ekim ayında yüzde 46,2 seviyesine ulaştığını söyledi.
Davutoğlu, Hükümet olarak yatırımı teşvik eden politikalar izlemeyi daima bir öncelik şeklinde gördüklerini, Türkiye'nin yatırımcı dostu politikalarının son 14 yılda giderek yükselen bir çizgide meyvelerini verdiğini anlattı.
Türkiye'ye 1984-2002 arasında sadece 14,8 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğine, 2003-2015 yılları arasında ise hem ülkenin istikrarı hem de izledikleri teşvik politikalarının etkisiyle bu miktarın 163 milyar dolara çıktığına işaret eden Davutoğlu, "2014 yılının ilk 11 ayında ülkemize 11,4 milyar dolar doğrudan yatırım gelmişken, bu rakam 2015 yılının ilk 11 ayında yüzde 23'lük bir artışla 14,1 milyar dolar olarak gerçekleşti" dedi.
Davutoğlu, 2002'de Türkiye'de faaliyet gösteren 5 bin 600 uluslararası sermayeli şirket varken, bu sayının 2015 itibarıyla 44 bini aştığını bildirdi. Yurt dışında üstlenilen müteahhitlik hizmetleri bedelinin 1974-2002 arasında sadece 46 milyar dolar olduğunu söyleyen Davutoğlu, 2002-2015 yılları arasında ise 273 milyar dolarlık iş üstlenildiğini, dünyada bu alanda en başarılı birkaç ülkeden biri haline gelindiğini kaydetti.
"Sıkıntılar mali disiplinimizi bozamadı"
Ekonomik güven ve istikrarın en önemli unsurlarından birisinin, mali disiplin olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, 2014 ve 2015 yıllarında ikişer seçim yaşanmasına, milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapılmasına rağmen bütçe dengelerini koruduklarını ifade etti.
Davutoğlu, önceki hafta Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın 2015 yılı bütçesine dair göstergeleri açıkladığını hatırlatarak, geçen yıl bütçe gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 13,6 artarak, 483,4 milyar lira olduğunu söyledi. Bu verilerin, 2015'in bütçe gelirleri açısından beklenenden daha başarılı bir yıl olduğunu gösterdiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Hedeflediğimiz değerin 31,4 milyar lirası üstünde gelir elde ettik. 2015 yılı bütçe giderleri ise bir önceki yıla göre yüzde 12,8 oranında arttı ve 506 milyar lira oldu. Böylece 2015 yılında merkezi yönetim bütçe açığı sadece 22,6 milyar lirası olarak gerçekleşti. AB ülkeleri başta olmak üzere, dünya kamu bütçe göstergeleriyle kıyaslandığında Türkiye içinde bulunduğu dezavantajlara rağmen çok başarılı bir performans gösteriyor. 2015 yılında ne küresel krizin getirdiği problemler, ne seçimler, ne de komşu ülkelerdeki sıkıntılar mali disiplinimizi bozamadı."
Davutoğlu, TBMM'de komisyonda görüşülen 2016 bütçesinin, AK Parti hükümetlerinin hazırladığı 14. bütçe olduğunu belirterek, "2016 yılı ocak ayı endeksi bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 103,3 seviyesine yükseldi. Endeksin detaylarına göz attığımızda, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarı gibi alanlarda çok ciddi iyileşme göze çarpıyor. Bütün bu göstergeler Türk ekonomisinin sağlam bir zeminde büyümeye, gelişmeye devam ettiğini gösteriyor. Bu tablo bizi memnun ettiği kadar uluslararası ekonomik çevrelerin, büyük yatırımcıların da dikkatini çekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"AB'ye vizesiz seyahat için yapılacak çalışmalar tamamlanacak"
Türkiye'nin istikrarlı yükselişi hakkında geçen hafta çıktığı seyahat boyunca uluslararası ekonomi otoritelerinden övgüler aldığının altını çizen Davutoğlu, İngiltere, İsviçre, Davos ve Berlin'deki temaslarını hatırlattı.
İngiltere Başbakanı David Cameron'la başta Suriye olmak üzere önemli konuları ele aldıkları bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, İngiltere ile mevcut gelişmeler karşısında kaygılarının müşterek olduğunu gördüklerini ifade etti.
Hem Londra'da hem Davos'ta Türkiye'ye dönük çok büyük bir güven hissi olduğunu görmenin kendisini memnun ettiğini belirten Davutoğlu, özellikle İstanbul'un ileriki dönemde en önemli küresel başkentlerden biri olacağı yolundaki beklentilerin kendilerine ifade edildiğini söyledi.
Davutoğlu, Türkiye ve Almanya Hükümetleri arasında ilk defa gerçekleştirilen Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'nın da iki ülke ilişkileri adına önemli bir adım olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde Meclis'ten geçireceğimiz yasalarla vatandaşlarımızın Avrupa Birliğine vizesiz seyahati için yapılacak çalışmalar tamamlanmış olacak. Sayın Merkel ile ikili görüşmelerde uluslararası ve bölgesel konuları ele aldık ve birçok konuda mutabık olduğumuzu bir kez daha gördük.
Bir haftalık bir süreyi kaplayan bütün bu ziyaretlerimizin Türkiye'nin geleceği adına çok yönlü kazanımlar getireceğine inanıyorum. Küresel ekonomide durgunluğun yaşandığı böyle bir dönemde, yabancı yatırımcılar için Türkiye'nin ne kadar cazip bir ülke olduğunu anlattık."