'Türkiye'de katılım bankacılığı için büyük potansiyel var'

Türkiye'de katılım bankacılığının büyük potansiyeli olduğunu belirten Yahşi, Körfez ülkelerinin de Türkiye'de bu alanda iş yapmak için arayış içinde olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Körfez'den bazı grupların Türkiye'de katılım bankacılığı yapmak için arayış içerisinde oldukları duyumunu aldıklarını belirterek, Türkiye'de bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu ifade etti.

Yahşi, katılım bankalarının şu anda müşterilerine Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hizmeti verdiğini, 4 katılım bankasının mevcut BES şirketleriyle anlaşma yaparak bu ürünleri sunduğunu, Hazine kağıtlarının katılım bankacılığına uygun olarak dizayn edilmiş Gelir Endeksli Senetler'den (GES) oluşması nedeniyle faizden dolayı BES firmalarına gitmeyen müşterilere ulaşma imkanı doğduğunu söyledi.

Bir süre bu şekilde devam edeceklerini, katılım bankalarının bir BES şirketi oluşturma noktasında çalışmasının henüz bulunmadığını ifade eden Yahşi, şöyle devam etti:

"BES şirketleri portföylerini ağırlıklı olarak Hazine bonosuyla oluşturuyorlar. Hazine bonosu ve devlet tahvili ise faiz içeriyor. Kişinin tasarrufunun faizli enstrümanlarda değerlendirilmesi nedeniyle faiz hassasiyeti yüksek olan insanlar BES mekanizmasının dışında kalıyordu. Daha sonra Hazine Müsteşarlığı, özellikle katılım bankalarının likiditelerinin değerlendirilmesine yönelik olarak GES ihracına başladı. GES katılım bankacılığı prensiplerine uygun olarak ihraç edildiği için BES firmaları, faiz hassasiyeti olan müşteriler için GES'den oluşan bir portföy geliştirdi. Katılım bankaları olarak bu tarzda faaliyet gösteren BES şirketleriyle sözleşmeler imzaladık. Onların bir acentası olarak ürünleri müşterilerimize sunuyoruz. Bu konuda ciddi hedeflerimiz var"

Katılım bankalarının ortak olmasa bile BES tarzı finansal kuruluşlar kurması gerektiğini düşündüğünü kaydeden Yahşi, "Ortak olursa çok daha güzel olur. Katılım bankalarının bir araya gelmek suretiyle eşit iştirak payı ile bir BES şirketi kurması doğru bir tercih olacaktır. Önümüzdeki dönemde, çok geç olmayan bir dönemde, katılım bankalarının bu alanda bizzat şirket kurmak suretiyle faaliyet göstereceklerini düşünüyorum. Kanaatime göre, katılım bankalarının bu alanlarda faaliyet göstermeleri zorunluluk" diye konuştu.

BES dışında katılım bankacılığında gayrimenkul yatırım ortaklıkları, aracı kurum ve yatırım fonlarının da olması gerektiğini belirten Yahşi, bir finansal holdingin çatısı altında hangi tarz finansal kuruluşlar oluşturulabilecekse bunların katılım bankalarında da yer almasının doğru olacağını düşündüğünü, finans sektöründe bu tarz bir genişlemenin zaman içerisinde büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

"5. katılım bankası Adabank olabilir"

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yahşi, Türkiye'deki banka arayışlarına ilişkin bir soru üzerine de, "Daha çok katılım bankacılığı tarafında bunları duyuyoruz. 5. banka olarak Adabank'ın katılma bankası olma ihtimali de söz konusu" dedi.

Katılım bankacılığının toplam sektörün yüzde 5'ine sahip olduğuna, ancak büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret eden Yahşi, "Kulağımıza gelen duyumlar vardı. Görüşmeler, konuşmalar gerçekleştirildi. Özellikle Körfez'in karar vermesi ve harekete geçmesi zaman alabiliyor. Körfez'den bazı grupların Türkiye'de katılım bankacılığı yapmak için arayış içerisinde oldukları duyumunu alıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir