'Türkiye'ye haksızlık yapılıyor'
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa'nın Kobani konusunda Türkiye'ye haksızlık yaptığını söyledi
PARİS - Bozkır, günübirlik Paris temaslarında son ayağında, Fransa Ulusal Meclisi AB Komisyonu'nda konuşma yaptı.
Konuşmasına Türkiye-Fransa ilişkilerinin geçmişinden bahsederek başlayan Bozkır, bugün bu ilişkilerin daha da gelişerek ileri taşınmakta olduğunu belirtti.
İkili ilişkiler kapsamında Türkiye'nin AB üyelik sürecinde Fransa'nın oynadığı role işaret eden Bozkır, 22. Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Fonksiyonu faslının Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kararı sayesinde açıldığını dile getirdi. Bozkır, faslın açılmasıyla hem Türkiye'nin AB yolunda bir adım daha attığını hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin hız kazandığına dikkati çekti.
Fransa tarafından hala bloke edilen 4 fasıl daha olduğuna dikkati çeken Bozkır, artık Fransa'nın da bu fasıllardaki blokajı sürdürmek istemediği kanısında olduklarını kaydetti.
Bozkır, Türkiye'nin hali hazırda, Fransa'nın blokaj koyduğu 17. Ekonomik ve Para politikalar faslının açılması konusunda gereken hazırlığı yaptığının altını çizerek, "17. fasıldaki blokajın kalkması için görüşmeler yaptık. Zaten Türkiye tüm gereklilikleri yerine getirmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.
Fransa'nın blokaj koyduğu 11. Tarım ve Kırsal Kalkınma faslı, 33. Mali ve Bütçesel Hükümler faslı, 34. Kurumlar faslının hala açılmadığına dikkati çeken Bozkır, bu konuda da Fransa'nın, 22. fasılda gösterdiği tavrını sürdürmesini beklediklerini belirtti.
"Avrupa Kobani konusunda Türkiye'yi suçlamayı bırakmalı"
Konuşmasında Kobani'ye de değinen Bozkır, Türkiye'nin hak etmediği suçlamalara maruz kaldığını belirtti. Bölgedeki tüm sivillerin Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Bakan Bozkır, buna rağmen Avrupa'da "Türkiye olanlara seyirci kalıyor" imajı yaratıldığının söyledi.
AB Bakanı Bozkır, şunları kaydetti:
"Türkiye, Kobani konusunda birçok suçlamaya maruz kalıyoruz. Avrupa'da bana sorulan ilk soru daima Kobani oluyor. Aslında burada büyük bir yanlış anlaşılma var. Şu an Kobani'de tek bir sivil bile yok. Zaten Sivillerin hepsine Türkiye kapılarını açtı. Şu an IŞİD, Bağdat'a, Erbil'e çok yakın mesafede. Yani herkes için bir tehlike ama sadece Kobani konuşuluyor"
Bozkır, Avrupa'nın bölgeye birlik göndermesi durumunda Türkiye'nin de buna katılacağını ancak hiçbir ülkenin buna yanaşmadığına bir kez daha vurgu yaparak, "Avrupa'ya, bizi suçlamak yerine IŞID'e karşı savaşan Kürt grupları eğitmek üzere Türkiye'ye uzman yollamalarını öneriyorum. Ardından, bu eğitilen Kürt gruplar IŞİD'le savaşmak için Irak ve Suriye'ye geri gönderilsin" dedi.
Volkan Bozkır, Avrupa ülkelerinin bölgeye birlik göndermesi durumunda Türkiye'nin bunu gündeme alabileceğine dikkati çekerek "Ama elbette kimse böyle bir şeye yanaşmıyor" yorumunda bulundu.
"Algıyı değiştirmek için imkan bulduk"
Fransa Ulusal Meclisi AB Komisyonu'ndaki toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyen Bozkır, temasları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bozkır, Fransa'da Türkiye ile ilgili bazı yanlış algılar oluştuğuna dikkati çekti. Bozkır, AB Komisyonu'ndaki görüşmelerinde bu algıyı değiştirmek için imkan bulduğunu söyledi.
Fransa AB Bakanı Desir'le görüşmesine de değinen Bozkır, "Hem Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz AB ile ilgili önemli adımları açıklama fırsatı buldum, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa'ya yapacağı ziyaret ve François Hollande ile yapacağı görüşme hakkındaki beklentileri dile getirdim" diye konuştu.
Fransa'nın sorumluluğunda olan ekonomi ve para politikalarıyla ilgili 17. faslının açılması taleplerini ilettiklerini belirten Bozkır, "Fransa, 23 ile 24. fasıllar ve 15. enerji faslıyla ilgili olarak endişelerinin olmadığını ifade etti. Önümüzdeki günlerde bunu değerlendirecekler ve Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da bu fasılların ne şekilde tecelli edeceklerini birlikte öğrenmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
"Sanki Kobani'de hala siviller yaşıyor"
Kobani'deki gelişmelere de değinen Bozkır, "Kobani konusu nereye gittiysem, sorulan ve gündeme getirilmeye başarılmış bir konu. Kobani'nin bataklıktaki sadece bir sivrisinek olduğunu ve Irak'ın yarısından fazlası bu terör örgütü tarafından işgal altındayken sadece Kobani'yi görüşmenin yanlış olduğunu anlattım. Türkiye'nin bu konuda ne düşündüğü giderek anlaşılmaya başlamıştır" şeklinde konuştu.
Kobani'de 138 bin kişinin ilk kapının açıldığı gün Türkiye'ye geldiğini ve kentten 200 bin kişinin şu anda Türkiye'de olduğunu hatırlatan Bozkır, çoğu Avrupalının bu gerçeği bilmediğini vurguladı. Bozkır, "Sanki Kobani'de hala siviller yaşıyor ve bunlar ölüm tehlikesiyle yaşıyor, 'Türkiye bir şey yapmıyor' şeklinde bir algı oluşturulmuş vaziyette" ifadesini kullandı.