'TUSKON'un öngürüleri araştırılmalı'

Enerji Bakanı Yıldız, TUSKON'u eleştirerek TUSKON'un öngürülerinin araştırılması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Eğer TUSKON ve onların bu işi kurgulayan arkadaşları 1,5 yıllık bir siyasi istikrarsızlık öngörüyorlarsa bence bu hassaten üzerinde konuşulması gereken ve hatta araştırılması gereken bir durumdur" dedi. 

Yıldız, EPDK'nın yeni Başkanı Mustafa Yılmaz ile kurul üyelerini ziyaret etti. 

Yılmaz ve görev arkadaşlarına hayırlı olsun temennisinde bulunan Yıldız, EPDK'nın enerji sektörünün regülasyonu konusunda önemli görev yaptığına dikkat çekti. Türkiye'deki enerji piyasasının Bakanlığı, EPDK, bağlı, ilgili ve ilişkili bütün kurumlarıyla beraber yaklaşık 190 milyar liralık bir portföye hitap ettiğini belirten Yıldız, piyasanın serbestleştiğini, bu nedenle EPDK'nın hassasiyetlerinin daha fazla önem kazandığını ifade etti. 

Yılmaz da Bakan Yıldız'ın yoğun seçim gündemine rağmen kendilerini ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

"(Neçirvan Barzani) Zaman zaman görüşmelerimiz oluyor" 

Bakan Yıldız, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Neçirvan Barzani ile bir görüşmesi olacağının anımsatılarak, "Kuzey Irak petrolü ile ilgili yeni bir anlaşma olabilir mi?" sorusuna Yıldız, "Irak ile alakalı zaman zaman Sayın Neçirvan Barzani'nin Türkiye ziyaretleri oluyor. Burada yeni bir anlaşma söz konusu değil. Merkezi Irak Hükümeti ile yaptığımız anlaşmanın ve Kuzey Irak'taki sözleşmelerin, bunun altını çizerek söylüyorum çünkü özel hukuk hükümlerine tabi olan ister kamu ister özel sektör şirketleri olsun, bunlar sözleşme niteliğindedir, zaman zaman görüşmelerimiz oluyor. Bu görüşme de onlardan bir tanesidir" yanıtını verdi.

"Bağcı dövmek isteyenler varsa onlara karşı geleceğiz" 

Taner Yıldız, "TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in "siyasi belirsizlik" açıklamasını değerlendirmesinin istenmesi üzerine şunları söyledi: 

"TUSKON'un böyle bir açıklamasını biraz hayretle karşıladığımı söylemem lazım. Bunu bir bilgiye dayalı mı söylüyorlar, yoksa kendi kurgularından mı kaynaklanıyor. Bir kere bunu netleştirmemiz lazım. Ortada olanlar toz duman indikçe daha da bütün yönleriyle beraber daha fazla açığa çıkıyor. Biz bu yapıya da şeffaflığı, aynı şekilde tavsiye ediyoruz. Eğer TUSKON ve onların bu işi kurgulayan arkadaşları 1,5 yıllık bir siyasi istikrarsızlık öngörüyorlarsa bence bu hassaten üzerinde konuşulması gereken ve hatta araştırılması gereken bir durumdur. Türkiye son 11 yıllık siyasi istikrarı ile beraber büyümüştür, gelişmiştir ve ilerlemeye devam edecektir. Eğer bu yapıyı, kesintiye uğratmak isteyen, siyasi istikrarsızlığa döndürmek isteyenler varsa biz buna müsaade etmeyeceğiz ülkemiz, milletimiz adına. Eğer üzüm yemek isteyenler varsa, beraber üzüm yiyebiliriz. Bağcı dövmek isteyenler varsa biz onlara karşı geleceğiz." 

Enerji sektöründeki özelleştirme ihalelerinde aksamalar olduğunu belirten Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Bunu yapanların bu aksamalara sevindiklerini gözlemliyorum. Ben 3 ay sonundaki şu geldiğimiz noktaya sevinmeyenlerdenim. Türkiye ilerlemesine  ve büyümesine devam edecektir. Bununla alakalı engellemeler, önümüzdeki süreçte göreceksiniz, bertaraf edilecektir. 30 Mart'taki seçimlerde umduklarını bulamayanların gayretlerini başka yönlere sevk ettiklerini görüyoruz. Türkiye 80 öncesindeki sokak hareketlerine hiçbir zaman için dönmeyecektir ve kazanımlarından da bu manada fedakarlık etmeyecektir. Herkes fikirlerini çok açıklıkla söyleyebilir, çok rahatlıkla ifade edebilir ama bunların eyleme dökülmesine, hiçbir zaman için Türkiye'nin istikrarının kaybolması adına müsaade etmeyiz. 

Ben TUSKON'un bu izahını mutlaka detaylandırması lazım geldiği kanaatindeyim. Seçim sonrasına kadar 3-4 ay, sözüm ona verdikleri sürenin, 1,5 yıla çıktığını ben anlıyorum. Bunu da çok yanlış buluyorum. Hele hele iş dünyasıyla alakalı bir temsilci sivil toplum örgütünün bu tür bir açıklama yapmasını ciddi bir talihsizlik olarak görüyorum... Ben o iş adamlarımıza sormak isterim, AK Parti döneminde sermayelerini kaça katladıklarını her zaman açıklıkla ifade etmeyebilirler ama kendileri bunların muhasebesini yapabilirler."