'Uçan kale' projesinde motor sorun oldu
Bakan Gönül, Türkiye'nin de ortakları arasında olduğu A400M askeri nakliye uçağı projesinde motor imalinde sorun yaşandığını açıkladı
İZMİR - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin de ortakları arasında olduğu A400M askeri nakliye uçağı projesinde bir sorunla karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Yepyeni bir proje olduğu için başlangıçtaki hesaplar sonradan gerçekleşmedi, özellikle motor imalinde gerçekleşmedi. Şimdi gecikmeden dolayı bazı sözleşme hükümleri var, onları tartışıyoruz" dedi.
AK Parti Bayraklı ilçe teşkilat mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Bakan Gönül, Türkiye'nin de ortak olduğu Airbus 400 M askeri nakliye uçağının üretiminde sorun yaşandığı yönündeki bir soru üzerine Bakan Gönül, "Aldığınız bilgi doğru. Bir sorunla karşı karşıyayız orada" yanıtını verdi.
Türkiye'nin büyük nakliye uçağı ihtiyacının ABD'den alınan C 130'lar ve C 160'larla karşılandığını, daha sonra İspanya kökenli Casa uçaklarının alındığını anımsatan Milli Savunma Bakanı Gönül, Avrupa Birliğinin en büyük projelerinden biri olan A 400M nakliye uçağı projesine Türkiye'nin, bu uçaklardan 10 tane almak üzere dahil olduğunu belirtti.
"İki görüş var"
Bakan Gönül şöyle devam etti:
"Bu, satın alma değil, müşterek üretimdir. Nitekim bugüne kadar bizim fabrikalarımızda bu uçakların 400 milyonluk bir parça, bölümü imal edildi ve gönderildi. Hem dizayn edildi, hem gönderildi. Bir sorunla karşı karşıyayız. Yepyeni bir proje olduğu için başlangıçtaki hesaplar sonradan gerçekleşmedi, özellikle motor imalinde gerçekleşmedi. Şimdi gecikmeden dolayı bazı sözleşme hükümleri var, onları tartışıyoruz. Maliyetin artışından dolayı sözleşme hükümleri var, onları tartışıyoruz.
İki görüş var: Bir görüş diyor ki, 'Aynı parayı verelim az uçak alalım.' Biz de diyoruz ki, 'Hayır, aynı uçağı alalım, mümkünse aynı paradan alalım.' Uçak sayısı azalınca birim yükselir. Uçağın sayısını aynı tutmakta fayda var.
Bu projenin en önemli faydası, Türk Silahlı Kuvvetlerine geleceğin uçağını kazandırmanın yanında; AB 27 ülkedir, bunun ancak 5 ülkesi proje içinde yer almıştır, 6. ülke olarak Türkiye girmiştir. AB projesi içinde yer almış olmak, Avrupa teknolojisinin paylaşılması açısından, Türkiye'nin eşit olarak masaya oturması imkanı getirmiştir.
Savunma Sanayi Müsteşarımız müzakerelere katılmak üzere yurt dışında toplantıda. Bu ay sonuna kadar bize bir netice getirecekler, biz ona göre sonuçlandıracağız. Fiyat konusunda TBMM'nin bize verdiği bir üst sınır var. Bu üst sınırı aşmamız esasen söz konusu değildir."
EADS, 7,6 milyar euro finansman sağlayacak
Uluslararası Danışmanlık şirketi Pricewaterhouse-Coopers'ın (PwC) raporunda, Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansının (EADS), A400M askeri nakliye uçağı projesinin tamamlanması için gerekli finansmanın 7,6 milyar eurosunu tek başına karşılayabileceği belirtildi.
Alman gazetesi Handelsblatt'taki habere göre, Türkiye'nin de ortağı olduğu askeri nakliye uçağı A400M projesinde, alıcı ülkeler ile Airbus ve bu şirkete bağlı EADS arasında yaşanan finansman krizine çözüm aramak için Pricewaterhouse-Coopers'dan (PwC) istenen rapor tamamlandı.
Alıcı ülkelerin isteği üzerine hazırlanan rapora göre, kusurlu bulunan EADS yönetimi, projenin gerçek maliyeti konusunda alıcı ülkeleri yanıltıyor.
Projenin devamı için alıcı ülkelerden 5,2 milyar euro ekstra para talep eden EADS, A400M askeri nakliye uçağı projesinin tamamlanması için gerekli finansmanın 7,6 milyar eurosunu tek başına karşılayabilir.
EADS ile alıcı ülkelerin krizi aşmak ve projenin geleceğini belirlemek için 21 Ocak'ta Berlin'de bir araya gelmesi bekleniyor.
Türkiye, Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve İspanya'nın aralarında bulunduğu alıcı ülkeler, Airbus'a toplam 180 askeri nakliye uçağı (A400M) siparişi vermişti. Bu ülkelerin 2003 yılında Airbus ile imzaladığı anlaşmaya göre proje, 20 milyar euroya mal olacaktı.
Projenin çok karmaşık olması, A400M'lerin teslimatında gecikmelere ve maliyetin artmasına neden oldu. Projenin tamamlanması için 11 milyar euro daha ek ödemeye ihtiyaç bulunduğu belirtiliyordu.