'Varlık Barışı'nın 8 maddesi kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - "Varlık Barışı"nın da içinde yer aldığı ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın birinci bölümünde yer alan 8 madde kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar, genel sağlık sigortalısı olacak. Ana ve babası olmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar da genel sağlık sigortalısı kapsamına alınacak. Böylece 18 yaşına kadar olan herkes, şartsız olarak genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren 6 ay içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümlerine göre, hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişilerden genel sağlık sigortalısı olmayan ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına da girmeyen veya genel sağlık sigortası kapsamında olup sağlık yardımlarından yararlanamayanlar, bu hallerin devamı süresince gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Türkiye'de 1 yıldan fazla ikamet izniyle yaşayan yabancı uyrukluların genel sağlık sigortalısı olmaları zorunlu olmaktan çıkarılarak, isteğe bağlı hale getiriliyor.

İlgili kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'na, üniversite hastaneleri ile özel hastaneleri temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek birer üye de girecek.

Vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak, tahsil edilecek ilave ücret tavanı bir katından iki katına çıktı. İlave ücret tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Mesai saati dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyesine ilave ücret

Üniversite hastanelerinde, kişilerin tercihiyle mesai saati dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyesine ilave ücret verilecek.

Özel sektörde, Türkiye'den yurtdışına götürülen sigortalılar için ödenecek primin işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Bölgesel istihdam teşviki uygulamasının hayata geçirilmesi kapsamında Bakanlar Kurulu'na, 6 puana kadar uygulanacak indirim oranı, indirimin süresi ve sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre uygulanacak illeri belirleme yetkisi veriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milletvekillerinin sorusu üzerine, Türkiye'nin terör belasından kurtulmak konusunda bir irade ortaya koyduğunu ve bu konuda mesafe alındığını kaydetti.

"Dağdakilere, geleceğe dönük sosyal güvenlik taahhüdünüz var mı" yönünde soru sorulduğunu belirten Çelik, "Bunu, hiçbir Türkiye Cumhuriyeti bakanının hiçbir uygulamasıyla bağdaşmayacak alçaklık olarak değerlendiriyorum. Böyle bir suçlamayı cumhuriyet hükümetlerinin hiçbirine yapmak doğru değildir" dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, verilen aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.