'Yatırım yapılabilir' olmak, kısa sürede kolay değil

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'a göre not artışı, seçimler ve siyasi istikrara bağlı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO/ANKARA - Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Baş Analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye'nin kredi notunun "yatırım yapılabilir" düzeye yükseltilmesinde, seçimler olup olmadığına bakılmaksızın mali istikrarın korunması ile siyasi istikrarın etkili olacağını belirtti.

JCR Baş Analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye'nin kredi notu gelişmelerine ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'nin geçen yıl kredi notunu artırdıklarını hatırlatan Tamura, Türkiye'nin, küresel mali kriz ortamında, dış şoklara karşı dayanıklılığını kanıtladığını kaydetti.

Tamura, Türkiye ekonomisinin, küresel mali krizden az etkilenmesinde, mali ve finansal sistemdeki iyileşmeden kaynaklandığını ifade etti.

IMF destekli program ile yapısal reformların da Türkiye'nin ekonomik yapısını güçlendirdiğini anlatan Tamura, Avrupa Birliği uyum sürecinin de olumlu katkı sağladığını söyledi.

Dış kırılganlık sürüyor

Türkiye'nin dış kırılganlığının önündeki engellerin henüz tam olarak ortadan kalkmadığına dikkat çeken Tamura, geçen yıl hızlı artış gösteren Cari Açığın özellikle yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

JCR olarak Türkiye'ye "BB" notunu verdiklerini belirten Tamura, bunun "Yatırım Yapılabilir" düzey olan "BBB-" düzeyine çıkabilmesi için iki kademelik bir yükseliş gerektiğinin altını çizerek, bunun da kısa sürede kolay olmadığını anlattı.

Baş Analist Tamura, seçimlerde bağımsız bir mali istikrar politikasının izlenmesinin önemine dikkat çekerek, Türkiye'de mali ve siyasi istikrarın, uluslararası sermaye akışını garanti altına almak açısından önem taşıdığını vurguladı.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, geçen yıl, Türkiye'nin kredi notunu, BB(-)'den, BB'ye yükseltti. Kuruluş, kredi notu artırımına esas olarak, Türkiye'nin, küresel mali krizde, dış şoklara karşı gösterdiği dayanıklılığı göstermişti. JCR, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin ekonomik görünümünün ise "durağan" olarak açıklamıştı.

Not yükselten unsurlar

Japon kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin, küresel kriz ortamında dış mali yardım almaksızın idare edebildiğini ve üstesinden gelebildiği tespitinde de bulunmuştu.

Türkiye'nin kredi notunu BB(-)'den, BB'ye yükselten JCR, Türkiye ekonomisinin dayanıklığını güçlendirmesi açısından, önceki yıllarda kamu maliyesi ve bankacılık sisteminin iyileştirilmesinin, küresel mali krizde Türkiye ekonomisini destekleyen unsurlar olduğunu da ifade etmişti.

Kuruluş, Türkiye'nin kamu maliyesi pozisyonunun, 2001 krizine göre çok daha iyi bir duruma geldiğini belirtirken, mali sistemdeki gelişmede, yapısal reformların da etkili olduğunu kaydetmişti.

JCR'nin kredi notu, Türkiye'nin, Japon tahvil piyasasına tahvil ihracı yapabilmesi açısından da önem taşıyor.

Öte yandan, analistler, Türkiye'nin kredi notunun, henüz "BBB" olmamasına rağmen, ekonomik varlıklarının, yabancı yatırımcılar tarafından, "BBB" statüsünde değerlendirildiğine de dikkat çekiyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir