'Yeni kanunla ayıplı mal tüketiciyi mağdur etmeyecek'

TÜDER Genel Başkanı Ağaoğlu, yeni kanunla ayıplı malın tüketiciyi mağdur etmeyeceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KASTAMONU - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu,  28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre, tüketicinin ürünü satın aldıktan sonra 6 ay dolmadan herhangi bir arızayla karşılaştığında, "bedel iadesi, yenisiyle değiştirme, ücretsiz onarım veya ayıp oranında indirim" seçeneklerinden dilediğini tercih edebileceğini belirtti. 

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle internet üzerinden satışı yapılan kalitesiz ürünlerin, tüketicilerin canını yakmaya devam ettiğini söyledi. 

Mevcut tüketici yasasına göre, bir ürün satın alındıktan itibaren ilk 30 günde ayıplı çıkarsa tüketiciye bedel iadesi, yenisiyle değiştirilmesi, ücretsiz tamir ya da bedel indirimi talep hakları bulunduğunu anlatan Ağaoğlu, "Bu noktada tercih, tüketiciye bırakılmaktadır. Yani, tüketici satıcının yenisiyle değiştirme veya onarımı yaptıktan sonra onarılmış ürünü teslim alma dayatmasına karşı kendi tercihini kullanarak bedel iadesini isteyebilmektedir" diye konuştu.  

Ağaoğlu, tüketicilerin bilgi eksikliği ve satıcıların dayatması neticesinde kalitesiz ürünlerin tamir edilip vatandaşlara teslim edilmesi yönteminin yaygın olduğunu vurgulayarak, ayıplı ürünün tekrar arızalanması durumunda ise 30 günlük süre aşıldığından bedel iadesi hakkının kaybedildiğini anlattı. 

 "Yeni kanun sıkıntıları çözdü" 

Yeni tüketici kanununun, tüketicilerin karşılaşacağı sıkıntıları kökünden çözecek mahiyette olacağına işaret eden Ağaoğlu, şunları kaydetti: 

"Yeni kanunun, ürünün teslim tarihinden itibaren 6 ay boyunca üretimden kaynaklanan herhangi bir arıza ortaya çıktığında, tüketicilere tercih hakkı tanımaktadır. Yeni kanuna göre, tüketici ürünü satın aldıktan sonra 6 ay dolmadan herhangi bir arızayla karşılaştığında, bedel iadesi, yenisiyle değiştirme, ücretsiz onarım veya ayıp oranında indirim seçeneklerinden dilediğini tercih edebilecektir. Bu imkanlar tüketici hukuku açısından son derece önemlidir. Tüketici, garanti sonuna kadar tekrar arızayla karşılaştığında parasını geri isteme hakkına kavuşacaktır." 

Ağaoğlu, tüketicilerin teknolojik ürün satın alırken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın garantisiyle yetinmemeleri gerektiğine işaret ederek, tüketicilerin, güvenilir, servis ağı yaygın ve bilinen firmaların ürünlerine yönelmeleri gerektiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir