'Yeraltı sularında' sona gelindi

Yeraltı Suları Hakkında Kanun ile Kamulaştırma Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Kuyudan sürekli, ilave edilenden fazla su çekersek yeraltı su seviyesi daha da düşecektir. Çiftçilerin, bırakın torunlarına, evlatlarına dahi su kalmayacaktır'' diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu'nda, Yeraltı Suları Hakkında Kanun ile Kamulaştırma Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.
Teklif üzerinde Hükümet adına söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, özellikle yeraltı suyu kullanımının, Türkiye'de son derece yaygınlaşmaya başladığını belirtti.
Eroğlu, yaklaşık 300 bin belgeli kuyu bulunduğunu, bunun dışında 200 bin civarında kuyu tespit ettiklerini ancak sayının daha fazla olduğunun ifade edildiğini söyledi. Eroğlu, bunlarla ilgili işletme ruhsatı verdikleri kuyulardaki tahsis toplamının 14 milyar metreküp olduğunu kaydederek, ''Tahsisli olmayan belgesiz kuyuları da dikkate alırsak, çok daha fazla 20-25 milyar metreküp yeraltı suyu kullanımı söz konusu. İşletme rezervimiz ise 15 milyar metreküptür. Kuyudan sürekli, ilave edilenden fazla su çekersek yeraltı su seviyesi daha da düşecek, tuzlanma, çöküntüler olabilecek. Çiftçilerin torunlarını bırakın, evlatlarına dahi su kalmayacaktır'' diye konuştu.
 
-''Sanayinin var, belediyenin yok''-
 
Eroğlu, her yere ölçüm sistemi takılmasının şart olmadığını, bazı yerlerde yeraltısuyu seviyesinin yüksek olduğunu, bu yerlerde ölçüm sistemine gerek bulunmadığını belirtti.
Planlarını 30-40 yıl sonrası için yaptıklarını dile getiren Eroğlu, sulama, şehirlerin içme, kullanma suyu ihtiyaçları için eylem planları hazırladıklarını, şehirlerde içme suyunda 30 yıl sonrası su durumu, hatta alternatif su kaynaklarının ele alınıp buna göre hesap yaptıklarını anlattı.
Eroğlu, iklim değişikliğine uyum çalışmalarının, bakanlığın bütün birimlerince yapıldığını vurguladı.
Ergene Havzası'nda, 17 paketi içeren eylem planı hazırladıklarını vurgulayan Eroğlu, belediyelerin ve bazı sanayicilerin üzerine düşen görevi yapmadığını söyledi. Eroğlu, ''Şu anda tamamen belediyelerden kaynaklanıyor, bunu da ispat ederiz. Sanayinin atık su arıtma tesisi var ama ama oradaki belediyelerin yok'' dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu da tasarı üzerinde partisinin görüşlerini dile getirirken, yeryüzü sularının binde 12'sinin kullanıma uygun olduğunu, küresel ısınma ve su kirliliği nedeniyle suya ulaşımın zorlaştığını söyledi.
Baloğlu, tüketim alışkanlıklarının, suya olan talebi artırdığını ifade etti. Baloğlu, dünya yüzeyindeki suların dengeli dağılmamasının, ülkeler arasında gerilimi arttırdığını, su kaynaklarının kullanımının önem taşıdığını kaydetti.
TBMM Genel Kurulu'nda, verilen aranın ardından hükümet ve komisyonun yerine oturmaması üzerine, bazı ülkelerle imzalanan anlaşmaların uygun bulunduğuna dair tasarıların görüşmelerine geçildi.