'Yeşil bina çevre dostu binadır cam fanusta yaşamak değildir'

Soyak Holding CEO’su Dr. Emre Çamlıbel “Yeşil dönüşüm sadece teknik ve çevreci bir mesele değildir; aynı zamanda topyekün bir davranış değişikliğidir” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

21. yüzyılın şehirlerinde sürdürülebilir ve yeşil binaların önemi artacak. Soyak Holding CEO’su Dr. Emre Çamlıbel bu süreçteki kritik başarının, yeşil dönüşüm için toplumsal farkındalık yaratmak olduğunu söylüyor.

“Yeşil dönüşüm sadece teknik ve çevreci bir mesele değildir; aynı zamanda topyekün bir davranış değişikliğidir” diyen Çamlıbel, “Soyak olarak, geliştirdiğimiz konut projelerinde sosyal, çevresel ve toplumsal sorumlulukla hareket ediyoruz. Birçok projede, sulama sistemlerinden ısınma ve aydınlatmaya uzanan geniş yelpazede enerji verimliliği ve tasarrufunu hedef alarak; çevre dostu uygulamalarla, daire sahiplerinin ev ekonomisine katkı sağlıyor ve doğal yaşamı korumayı sürdürüyoruz” yorumunu yapıyor. Dr. Emre Çamlıbel, yeşil binalar ve Soyak’ın bu yöndeki çalışmalarına yönelik sorularımızı yanıtladı:

Enerjinin yarısını binalar tüketiyor

“Bir memlekette enerjinin yaklaşık yarısını mevcut binalar tüketiyor. Bundan sonra binaları enerji ve su tasarrufl u yapsak bile mevcut binaları dönüştürmeden herhangi bir noktaya gidemiyoruz. İşte tam da bu noktada yeşil bina kavramı ortaya çıkıyor. Yeşil bina, çevre dostu bina demek. Belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan yeşil binalar yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkardılar.

Bugün geldiğimiz noktada, mevcut yapı stokundan kaynaklanan sorunlara en genel anlamıyla baktığımızda şunu görüyoruz; karbondioksit gazının dünyadaki salımının yüzde 50’si, su kullanımının yaklaşık yüzde 12’si, atıkların yüzde 65’i ve enerji tüketiminin yüzde 40’ı mevcut yapılardan kaynaklanıyor.

Benzer bir şekilde Türkiye’de tüketilen toplam elektriğin yüzde 25’i konutlarda kullanılıyor. Konutlarda tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 20‘si aydınlatma amaçlı kullanıma ait. Bu rakamlar gayrimenkul yatırım sektörünün ciddi biçimde iklim değişikliği ve enerji verimliliği konularında mücadele etmesi gerekliliğini gündeme getiriyor."

Isı yalıtımıyla yılda 5-6 milyar dolar tasarruf

“İstanbul Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde yaptığımız çalışmalar, yeni enerji üretim tesisi inşa etmek yerine, mevcut binaların enerji verimliliklerinin iyileştirilmesinin daha fizibl olduğunu gösterdi. Yine aynı şekilde eski binaların yıkılıp enerji etkin yenilerinin inşa edilmesi yerine, mevcut binaların iyileştirilmesinin çok daha mantıklı ve hesaplı olacağını gördük.

Mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalar sayesinde, enerji tasarrufunda yüzde 25’lik bir iyileşme sağlanabilir. Bu iyileşme rakamı, enerji konusunda yılda yaklaşık 5-6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilir. Bu yüzden özellikle enerji verimliliği uygulamalarının, gerek çevresel gerek toplumsal gerekse ekonomik açıdan sürdürülebilir bir gelecek için çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Mevcut ya da yeni yapılacak olan yapılarda yeşil bina oluşumu için belli kriterlerin sağlanmasına yönelik en önemli sertifikasyon sistemlerinden biri olan LEED, Breeam gibi sertifika sistemleri yeşil dönüşüm için önemli bir araç görevi üstleniyor. Soyak Holding binası, var olan binalar kategorisinde LEED sertifikası almaya hak kazanan ülkemizdeki ilk bina oldu. Bu sayede holding merkezimizde hem bir bilinç oluşturmuş, hem de fiziksel koşulların revizyonuyla çeşitli noktalarda tasarruf sağlamış olduk. Tüm binada yüksek tasarrufl u su armatürleri ve sıhhi tesisat seçilerek, su tüketiminde yüzde 40, yine bina çevresi peyzajında yerli bitki türleri ve tasarrufl u sulama metotları seçilerek, sulama amaçlı kullanılan suda yüzde 80 gibi tasarruf rakamlarına ulaştık. "

Bu konularda ilginizi çekebilir