'Yetkilinin kim olduğunu göstermeye çalışıyor!'

ABD istihbaratı, Kuzey Kore lideri Kim'in yetkinin kendisinde olduğunu ispatlamaya çalıştığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
WASHINGTON - ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong Un'un, askeri bir çatışma başlatmaktan ziyade dünyaya ve kendi halkına yetkinin kendisinde olduğunu göstermeye çalıştığını söyledi.
Kongre üyelerine Kore Yarımadası'ndaki gelişmelerle ilgili bilgi veren Clapper, Kim'in ün kazanmak ve gelecekte yapılacak olası müzakerelerde uluslararası topluluğun ödün vermesini sağlamak için hitabet sanatını kullandığını belirtti.
Pşyongyang yönetiminin nükleer silahları sadece rejimi korumak için kullanacağına inandıklarına işaret eden Clapper, ancak Kim'in rejimi nasıl tanımladığını bilmediklerine de dikkati çekti.
Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan ise iktidara henüz geldiği için Kim'in eylemlerini yorumlamanın güç olduğunu ifade etti.
Babası Kim Jong İl'in 17 Aralık 2011'de kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesinin ardından genç yaşta iktidara gelen Kim Jong Un, iktidar partisinin genel sekreteri, Kore ordusunun başkomutanı ve mareşal unvanlarını taşıyor.
Kuzey Kore'nin, 12 Şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesi, Kore Yarımadası'nda gerilimin tekrar tırmanmasına yol açmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 7 Mart'ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmesinin ardından Kuzey Kore, ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını ve Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıklamıştı.