'Yürürlüğe giren uygulamalar geriye gitmeyecek'

AYM'nin HSYK'ya ilişkin kısmi iptal kararını değerlendiren Bakan Bozdağ, "Elbetteki iptal kararına uyacağız ancak bugüne kadarki değişiklikler geriye yürümez" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin, HSYK yasası konusunda verdiği kısmi iptal kararına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin HSYK ile ilgili kanuna verdiği kısmi iptale ilişkin, "Yaptığımız düzenleme, Anayasa'ya uygundur. İptal kararı bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Elbetteki iptal kararına uyacağız ancak bugüne kadarki değişiklikler geriye yürümez, uygulamalar geçerli" dedi.

"AYM kararları geriye yürümez"

Bozdağ, "Görevden ayrılan isimlerin görece dönmesi söz konusu olacak mı?" sorusuna, "Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. O uygulamalar geçerlidir ve geçerliliğini devam ettirecektir. Belli ki bugüne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı ve mahkemesini gündeme almaya zorlayan bir şeyler yoktu. Demek ki gündeme alınmasını sağlayan ivedi başka şeyler oldu. Gündemde olmayan bu konuda, konuyu gündeme alıp karar verilmesini anlamlandıramadım. " yanıtını verdi.

Bireysel başvurular ile ilgili konularda AYM'nin yanlış yaptığını ifade eden Bozdağ, "Biz AYM'nin yanlış yaptığını söyleyebiliriz. Buna hakkımız vardır." dedi.

"Mahkemenin saygınlığını etkiler"
 
Bozdağ, AYM resmi Twitter hesabına ilişkin sorulan soruya AYM'nin tartışmaların ortasında olmasını doğru görmüyorum. Bu mahkemenin saygınlığını etkiler. AYM şuan siyasi tartışmaların gündeminde. Siyasal tartışmalardan mahkemenin uzak tutulması gerekir.

Bu kararla birlikte HSYK’da kilitlenme olacak mı?

Bir kilitlenme olmayacaktır. Çünkü toplantı yeter sayısını 12 olarak belirlemiştik. Ama Genel Kurulu seçeceği zamanlar sıkıntılar olabilir. Çoğunluğu elinde bulunduran grup gelmeyebilir. Uzlaşma olmadığı zaman işin yürümesini sağladığımız bir düzenleme.

BTK’ya dair de bir iptal kararı çıktı?

BTK ile ilgili kararı incelemedim. Hangi kısmı iptal etti bilmiyorum doğrusu. Bu yüzden değerlendirme yapmak istemiyorum.

AYM'nin HSYK'ya ilişkin kısmi iptal kararını değerlendiren hükümet tarafı ise kararın zamanlamasını manidar buldu. 

Mahkeme'nin, verdiği kısmi iptal kararına ilişkin ilk tepkiler şöyle oldu:

Hükümetten ilk tepkiler: Kararın zamanlaması manidar

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Anayasa Mahkemesi'nin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa verdiği kısmi iptal kararı için ''Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır. O konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir.'' yorumunu yaptı.

Kuzu: Abartılacak çok fazla bir iptal yok

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren kanun ile ilgili verdiği kararı, "Özünde abartılacak çok fazla bir iptal yok" diye değerlendirdi.

Mahkemenin, Adalet Akademisi ile alakalı bölümün iptal talebini reddettiğini hatırlatan Kuzu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de sorun yargının tarafsızlığı konusu"

"Bir tanesi teftiş için müfettişlerin görevlendirme meselesinde sayın Bakana işi başlatma noktasında tanınan bir yetki vardı, burayı iptal etmiş. Biz aslında anayasada teftiş işlerini kurula verdik ama başlangıç olarak Adalet Bakanı'nın işin içinde olması şık ve doğru olurdu. Sorumlu olan bakana, adaletteki her türlü sıkıntılarda hedef tahtası, en ağır hücumlar olacak ama bir hakimin yanlışı hakkında bir teftiş başlatamayacak, bir yetkisi olmayacak. Bunu kabullenmek mümkün değil. Bana sorarsan bu siyaseti yargının anlamaması demektir. Yapacak birşey yok. Anayasa Mahkemesi böyle uygun görmüş. Dünyadaki yargının konumu bilinse Türkiye'deki yargının ne kadar bağımsız olduğu ortaya çıkar. Türkiye'de sorun yargının tarafsızlığı konusu, bağımsızlığı değil."

Atalay: Cumhurbaşkanı inceletmişti ne buldular bilmiyorum

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise Anayasa Mahkemesi'nin HSYK ile ilgili kanuna verdiği kısmi iptale ilişkin, "Biz HSYK ile ilgili yasayı çok iyi çalıştık. Adalet Bakanlığımız çok iyi çalıştı, bizler de çalışma komisyonunda onu ciddi şekilde değerlendirdik. Dolayısıyla orada Anayasa Mahkemesinin iptaline elverecek sorunlu maddeler temizlenmişti. Hatta Cumhurbaşkanımızın da bazı görüşleri olmuştu. Hem HSYK yasasında hem internetle ilgili düzenlemede. Cumhurbaşkanımız da onları inceletmişti ve anayasa aykırılığı olabilecek hususlar temizlenmişti. Cumhurbaşkanımız da o gönül rahatlığı içinde imzalamıştı yasayı. Dolayısıyla şimdi ne buldular bilmiyorum" ifadelerini kulllandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir