1. Çeyrek Büyümesi Beklentilerden Yüksek Gelebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu / İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Yarın Türkiye için 1.çeyrek GSYİH verisi açıklanacak. Yıla kötü başlayan ekonomik veriler Şubat ve Mart aylarında bir miktar canlanma gösterince beklentilerde zaman içerisinde daha yukarı revize edildi. Genel olarak 2015 yılı 1.çeyrek büyüme beklentileri ortalama olarak çeyreklik bazda %0.7, yıllık bazda ise %1.7 artış yönünde bulunuyor. Beklentiler içerisinde en düşük beklenti %1.2 seviyesinde olurken, en yüksek beklenti ise %2.6 seviyesinde bulunuyor. Başka deyişle 1.çeyrek dönemde %1’in altında büyüme bekleyen mevcut değil. Yıla başladığımızda ve Ocak ayına ait birkaç ekonomik veriyi aldığımızda 1.çeyrek döneme yönelik beklentiler daha kötümserdi. 

Bilindiği gibi dün Nisan ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış verilerle yıllık %3.8 artış oluştu. Sanayi üretiminde Otomotiv sektörü destekli son üç aydaki ivmelenme devam ediyor. Yılın ilk üç ayındaki ortalama artış ise %1.2 seviyesine karşılık geliyor. Hatırlatmak amacıyla yazalım. Sanayi üretim artış hızları Ocak ayında %2.1 gerilerken, Şubat ve Mart aylarında sırasıyla %0.9 ve %4.7 artış göstermişti. Ortalama verinin düşük gelmesi Ocak ayındaki düşük rakamdan kaynaklanıyor. Durduk yere büyüme konusundan sanayi üretimine geçmemizin nedenini ise söyleyelim. Sabit fiyatlarla hesaplanan büyüme rakamında sanayi’nin aldığı pay %32.9 seviyesinde bulunuyor. Yılın ilk çeyreğinde sanayi’de %1.2’lik artışı dikkate aldığımızda, büyümeye ilk çeyrekte 0.4 puan gibi bir rakam sadece sanayiden gelecek. GSYİH içerisinde en büyük payı %59.1 ile hizmetler sektörü oluşturuyor. Bunun içinde ağırlıklı paylar toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve finans sigorta hizmetlerine ait. Yılın ilk çeyreğinde perakende satış hacim endeksi ortalama olarak sabit fiyatlarla %3.3 artış gösterdi. Yine ticaret ve hizmet endeksinde ise yılın ilk çeyreğinde sabit fiyatlarla büyüme %6 seviyesinde oluştu. Unutmadan söyleyelim yazıda bahsedilen tüm veriler TUİK verileridir. 

Başka deyişle göstergelere bakıldığında yarın açıklanacak 1.çeyrek büyüme verisi ortalama %1.7 beklentisinin üzerinde gelebilir. %2-2.5 arasında bir veri ile karşılaşırsak şaşırmam. Tabi burada tarım sektörünün durumu ve vergilerdeki artış rakamı etkileyecektir.  

Peki yarınki büyüme verisi piyasalar için ne kadar önemli olabilir. Açıkçası beklentinin üzerinde gelecek bir veride kısa süreli bir etkinin ötesinde bir beklentim bulunmuyor. Her şeyden önce piyasalar artık 2.çeyrek verilerini şimdiden fiyatlamaya başlamış durumda. Diğer bir neden ise seçim öncesi olduğu kadar seçim sonrasında da oluşan belirsiz tablonun sürmesi durumunda büyümedeki görüntü negatif yönde çok farklı bir görünüm alabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/