1 Mayıs'a geniş önlem

1 Mayıs kutlamalarının yasak olduğu Taksim Meydanı ve çevresinde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Meydana girişler demir bariyerlerle kapatıldı. Takviye bin 500 polis uçaklarla İstanbul'a getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) başta olmak üzere bazı işçi ve memur sendikalarının 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak istediği Taksim Meydanı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Valilik tarafından gösterilere kapatıldı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Mayıs kutlamaları için Yenikapı'daki miting alanını adres gösterdi.

Valilik sadece Kazancı Yokuşu'nda bir anmaya izin veriyor. 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler yokuşa karanfil bırakılarak anılacak.

Türk-İş heyeti Kazancı Yokuşu'na saat 8:30 sıralarında karanfil bıraktı, açıklama yaptı. Heyet daha sonra da Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da saat 06:30 sıralarında bir grup zabıta görevlisiyle Meydanı'daki anıta çelenk koydu.

DİSK üyeleri ise, Şişli'deki genel merkez binası önünde toplanmaya başladı.

7778.jpg

Bu arada Şişli Camisi'nin duvarına, "İşçi bayramınızı kutlar, Allah rızası için tarihi camii duvarlarına yazı yazılmamasını rica ederiz" yazılı pankart asıldı.

Yoğun güvenlik önlemleri

İstanbul Emniyeti 1 Mayıs'a özel olarak kent genelinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. 10 bin polis görev yapıyor. Şehir dışından da yaklaşık bin 500 polis uçaklarla İstanbul'a geldi. Taksim Meydanı’nda yaya ve araç trafiğine izin verilmiyor. Taksim ve çevresine de kimse yaklaştırılmıyor. Her taraf polis bariyerleriyle kapatılmış durumda.

Meydana çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete Caddesi, Gezi Parkı kavşağı ve İstiklal Caddesi ile Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önü, Beşiktaş Meydan ve Dolmabahçe’de ani müdahale timleri hazır beklemeye başladı. Bu noktalarda tazyikli su sıkabilen dev tanklara sahip TOMA araçları da var.
İstanbul'da Beşiktaş, Mecidiyeköy, Okmeydanı'nda toplanacak gruplar Taksim'e çıkmaya çalışacak. Sendikalar yoğun olarak Beşiktaş'ta buluşup yürüyüşe geçmeyi planlıyor. Ayrıca Bakırköy ve Kadıköy'de de kutlamalar olacak.

Polis helikopterleri havadan da Taksim Meydanı'nı alanı takip edecek.

Kamuoyunda uzun süre tartışılan ve Meclis'ten kavga gürültü içinde geçen iç güvenlik yasasının ardından bu yıl ilk kez 1 Mayıs kutlamaları yapılıyor. Yasa polise geniş yetkiler veriyor.

Taksim'e çıkan tüm yollar kapalı

Güvenlik önlemleri kapsamında Taksim'e çıkan tüm yollar kapatıldı. Metrobüs sadece Beylikdüzü-Cevizlibağ arasında sefer yapıyor. Söğütlüçeşme-Cevizlibağ seferleri yapılmıyor. Böylece metrobüsle Anadolu-Avrupa geçişi yapılamıyor. 

Hacıosman-Taksim metro hattında seferler Hacıosman-Levent arasında yapılırken, Levent-Yenikapı arasında metro çalışmıyor.
Levent-Yenikapı, Kabataş-Taksim ve füniküler seferleri de durduruldu. Kadıköy'den Beşiktaş ve Kabataş'a vapur seferleri de iptal edildi. Üsküdar-Beşiktaş seferleri de ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.

İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) Sirkeci-Harem arabalı vapur seferleri de karşılıklı yapılmıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir