”1 yılda, 1 milyon insan işini kaybetti”
CHP lideri Baykal, partisinin Eski Garaj mevkisinde düzenlenen mitingde, iktidarın uyguladığı ekonomik politikaları eleştirdi
MUĞLA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 1 yılda Türkiyede 1 milyon insanın işini kaybettiğini belirterek, "Türkiye'de 500 işçinin üzerinde işçi çalıştıran 350 tane büyük fabrika var, bunların yarısı kapanmıştır. Diğer yarısı da kapasiteyi düşürdü" dedi.
Deniz Baykal, partisinin Eski Garaj mevkisinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, iktidarın uyguladığı ekonomik politikaları eleştirdi.
Tütünün tüm Türkiye'de bitirildiğini ifade eden Deniz Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sigara tüketimi bitti mi? Hayır sigara devam ediyor, ama hangi tütünü içiyoruz, dışarıdan getirilen ithal tütünü içiyoruz. Kendi çiftçimizin tütününü yasakladık çiftçimizi mağdur ettik. Sadece tütün ekilebilecek o kıraç topraklardan para kazanılması şansını kaldırdık. Dışarıdan tütün ithal ediyoruz, onunla sigara yapıyoruz. O sigarayı vatandaşımıza satıyoruz. Pamuğu Yunanistan'dan ithal ediyoruz. Yurt dışından pamuk ithal ediyoruz. Türkiye'deki pamuk ekimini karlı olmaktan çıkardık onu da inişe geçirdik. Pamuk ta ekilmez hale geldi. Narenciye ne oldu. Narenciye dalında kaldı. Eken pişman toplayan pişman."
Sözlerini, "Tarımda dünyada en ileriye gitmiş ülkelerin arasındaydık" şeklinde sürdüren Baykal, "Kendi kendimize yetiyorduk şimdi dışarıdan tarım ürünü ithal ederek ayakta kalabiliyoruz. Çiftçiliği cezalandırdık, çiftçiliği geri plana ittik. Türkiye ekonomisini böyle kurtaracağımızı zannettik. Türkiye mısırını da ithal ediyor, buğdayını da ithal ediyor. Pamuğunu da meyvesini de ithal ediyor. Türkiye'nin böyle bir noktaya gelmesi iyi olmuştur diyebilir miyiz? Bunun doğru bir politika olduğunu söylemek mümkün mü? Dünyada kalkınmış ülkeler tarımına destek vermiyorlar mı sahip çıkmıyorlar mı? Çiftçilerini desteklemiyorlar mı?" dedi.
"Fabrika açma, fabrika yapma çağı dönemi bitti"
Deniz Baykal, 2002-2009 arasındaki 7 yıllık dönemde, Türkiye'de tarımın en büyük sıkıntıyı çeken kesimlerin başında olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:
"Tarımla uğraşan insanlar göçmüşlerdir. Kentlere gelmiştir. Kentlerde geçimlerini sürdüremez hale düşmüşlerdir. Sosyal sorunlar yaratılmıştır. Ekonomik sorunlar yaratılmıştır. Çiftçinin hali böyle esnafın hali nasıl? Esnafın işi yolunda mı, ticareti yerinde mi? Kazancı yerinde mi? Burası Muğla, Türkiye'nin en gelişmiş yerlerinin başında geliyor. Turizm denen bir olay var. Siz sadece buradaki kendi vatandaşımıza değil buraya gelmiş yerli yabancı tüm turistlere de mal satıyorsunuz, ticaret yapıyorsunuz. Buradaki esnafın, buradaki ticaret erbabının durumu her yerden daha farklı. Daha iyi, daha çok imkanları var. Burada daha çok para dönüyor. Hem Türk parası hem yabancı para dönüyor. Avrupa'da kazanılan para burada harcanıyor. Böyle olduğu halde, buradaki esnafımıza bir sorun bakalım yanında çalışan çocuğun primini stopajını ödeyebiliyor mu? Dükkanının kirasını ödeyebiliyor mu? Çeki, senedi dönüyor mu? Onlar da şikayetçi. Türkiye'de esnaf da şikayetçi, sanayici de iş adamı da şikayetçi."
Birbiri ardına kaygı verici haberler geldiğine dikkat çeken Baykal,"Türkiye'de fabrikalar kapanıyor. Şimdi fabrika açma fabrika yapma çağı dönemi bitti. Bu iktidarla şimdi Türkiye fabrika kapatma dönemine geldi. Bu iktidar, fabrika satan, fabrika kapatan iktidar olarak hatırlanacaktır. Türkiye'de 500 işçinin üzerinde işçi çalıştıran 350 tane büyük fabrika var. Bunların yarısı kapanmıştır. Diğer yarısı da kapasiteyi düşürdü" görüşünü dile getirdi.
"1 milyon insan işini kaybetti"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sanayideki 10 tezgahtan 4 tanesinin çalışmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:
"Tezgah kurulmuş tezgahı kurmak için para harcanmış. borç alınmış döviz bulunmuş. Satın alınmış, getirilmiş monte edilmiş o fabrika çalışacak diye işçi tutulmuş. Ustabaşı mühendis tutulmuş çalışıyor. Şimdi birden bire, 10 tezgahtan 4 tanesi kapandı. 4 tezgahtan geçimini sağlayan insan işsiz. Mühendis işçi işsiz. O fabrikalara para yatırmış iş adamı o borcu nasıl ödeyeceğim diye kıvranıyor. Faizi üzerine geliyor... Bunun doğru bir politika olarak söylemek mümkün mü? 2008 kasımı 2009 kasımı, 1 yılda Türkiyede 1 milyon insan işini kaybetti. İşsizlik en temel sorun haline geldi. Yeni gençlerimize iş vermek bir yana işini bulmuş, fabrikasını bulmuş işini kurmuş olan insanlar işini kaybetme noktasına geldi."