10 Ocak’a ‘buruk kutlama’
10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü, basın özgürlüğü ihalleleri ve tutuklu gazeteciler nedeniyle buruk geçti.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, hapisteki gazetecilerin serbest bırakılma taleplerinin ve basın özgürlüğü ihlallerinin gölgesinde kutlandı.
Türkiye’de halen hapisteki gazeteci sayısı 30’u aşarken, 200’den fazlası da yargılanıyor. Ulusal ve uluslararası pek çok meslek örgütünün, raporlarında da Türkiye’de medyaya yönelik baskının boyutları gözler önüne seriliyor. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2015 raporunda, ‘medyanın koşullarının Türkiye’de kötüleştiğine’ vurgu yapılarak, Türkiye, Çin, Mısır, İran ve Eritre’nin ardından ‘en kötü beşinci zindancı’ olarak nitelendirildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) düzenlediği 10 Ocak Çalışan Gazetecinin Sorunları ve Basın Özgürlüğü başlıklı toplantıda da basının içinde bulunduğu tablo gözler önüne serildi. TGC Başkanı Turgay Olcayto gazetecilerin tutuklandığı, gözaltına alındığı, işsiz bırakıldığı bir dönemde bayramdan söz etmenin mümkün olmadığını belirterek “10 Ocak’ı Basın Bayramı olarak değil mücadele günü olarak görüyoruz” dedi. Olcayto, “Türkiye’de gazetecilerin hapse atılması ayıbı bir türlü bitmiyor” dedi. TGS Genel Başkanı Uğur Güç de konuşmasına 20 yıl önce öldürülen gazeteci Metin Göktepe’yi anarak başladı. Güç, “1961’den bu yana gazeteciliğin ilerlemesi gerekirken, patrondan izinsiz hiçbir haberi yazamayacak duruma gelindi. Bu yaşananların sorumlusunun tamamen biz gazetecilerin olduğunu söyleyebiliriz. Bugün 7 bin gazeteci işsiz. Sansür, oto sansür ve davalar 2015'e damgasını vurdu” diye konuştu. Toplantıda söz alan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise bugüne kadar 100 binden fazla siteye erişimin engellendiğini, sadece 2015 yılında TİB tarafından 25 binden fazla engelleme kararı verildiğini söyledi.
Bu arada dün TGS ve Disk Basın-İş üyesi gazeteciler, İstiklal Caddesi’nde ‘Gazeteciler Gününü Kutlamıyoruz’ diyerek eylem yaptı. Eylemde, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yazdığı mektup da okundu.