10 şeker fabrikasına 922 milyon dolar

Türkiye Şeker FabrikalarıAŞ’ye ait Kastamonu,Kırşehir,Turhal, Yozgat,Çorum ve Çarşamba ŞekerFabrikaları’na (Portföy-C) 656milyon dolar; Erzincan veElbistan Şeker Fabrikaları’na(Portföy-B) 266 milyon dolarolmak üzere 922 milyondolar veril

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikalarının (Portföy-C), nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 656 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ; Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan şeker fabrikalarına (Portföy B) 266 milyon dolarla Kolin-Limak OGG verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda, Başkan Yardımcısı Sami Ölmeztoprak'ın başkanlığında yapılan Portföy C ihalesinin ilk turunda en yüksek teklif 405 milyon 100 bin dolar olarak belirlendi.

Yazılı yapılan ikinci turda en yüksek teklif 510 milyon 250 bin dolar oldu. Yazılı turların ilkinde Konya Şeker, ikincisinde ise Özaltın İnşaat elendi.

Daha sonra 561 milyon dolar başlangıç tutarından açık artırmaya geçildi.

Toplam 51 tur süren açık artırmada, Torunlar Gıda, Kolin İnşaat ihaleden çekildi.

Açık artırmanın son turunda Safi Şeker de ihaleden çekildi ve en yüksek teklif 656 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ'den gelmiş oldu.

Ödemenin %20'si peşin, kalanı 60 ay vade ile yapılacak

İhale sonrasında soruları cevaplandıran Cengiz Holding Ankara Koordinatörü Ebubekir Demircan, ihaleye çıkarılan diğer portföylerle de ilgilendiklerini belirterek, ödemeyi taksitli yapacaklarını söyledi. Şirket, ihale bedelinin yüzde 20'sini peşin, kalan kısmını da 60 ay vade ile ödeyecek.

2009 Kasım ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi 606 miyon dolarla yine aynı grubun Ak-Can Gıda isimli şirketi vermişti. Ancak bu ihale Şeker İş Sendikası'nın açtığı dava sonucu iptal edilmişti. O nedenle bugün Danıştay'ın uyarısı dikkate alınarak ihale yenilendi.

Portföy B'ye teklif 266 milyon dolar

Öte yandan Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları (Portföy B) nihai pazarlık görüşmesinde ise en yüksek teklifi, 266 milyon dolarla Kolin-Limak OGG verdi. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Sami Ölmeztoprak başkanlığında yapılan ihalenin nihai pazarlık görüşmelerine, 7 firma katıldı. Elemesiz yapılan ilk turda en yüksek teklif 190 milyon 500 bin dolar olarak belirlendi. Daha sonra yapılan 3 elemeli yazılı turda Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Özaltınİnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ elendi.

Yazılı elemeli turların ardından 258 milyon dolar başlangıç tutarı ve 250 bin dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi. 10 tur süren açık artırmanın 10. turunda Siyahkalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ çekildi. Böylelikle ihalede en yüksek teklifi, 265 milyon 500 bin dolarla Kolin-Limak OGG vermiş oldu.

Daha sonra ihale komisyon başkanı Sami Ölmeztoprak'ın isteğiyle, teklif tutarı firma tarafından 266 milyon dolara çıkartıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir