12 milyar dolar doğrudan yatırım girişi olacak

YASED, İkinci Barometre Anketi'ne göre, bu yılın sonuna kadar en fazla yatırım yapılacağı düşünülen sektörlerin başında enerji var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED), 2011 yılı İkinci Barometre Anketi sonuçlarına göre, Türkiye'ye 2011 yılında 12 milyar dolar civarında uluslararası doğrudan yatırım girişi olacak.

Bu yılın sonuna kadar en fazla yatırım yapılacağı düşünülen sektörlerin başında enerji yer aldı. Enerjiyi sırasıyla, finansal hizmetler, sağlık, otomotiv ve yan sanayi, gıda ve tarım, hızlı tüketim malları, Ar-Ge, bilgi ve iletişim teknolojileri takip ediyor.

Yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapma kararlarını etkileyen unsurların bazında pazar büyüklüğü, kaliteli işgücü ve Türkiye'nin lojistik avantajları geldi.

Çalışan sayısında artış bekleniyor

Yabancı yatırımcılara göre dünya ve Türkiye'de ekonomik büyüme yavaşlayacak, Türkiye'de enflasyon yükselecek, faiz oranları sabit kalacak ve döviz kuru enflasyondan daha hızlı artacak. Uluslararası yatırımların önündeki en temel engeli vergi ve teşvik politikaları olarak gören yatırımcılar, doğrudan yatırımlar için dünyada ekonomik ortamın kötüye, Türkiye'de ise daha iyiye gideceğine inanıyor.

Ekonomik gelişmeler ışığında önümüzdeki dönemde yeni yatırım yapmayı planlayanlar ise çoğunlukta ve geçmiş döneme göre oran olarak artmış durumda. Araştırmaya katılan yatırımcılar 2011 yılının ilk 6 ayında ciro, üretim, net karlılık ve pazar payı hedeflerini büyük oranda gerçekleştirdiklerini ve önümüzdeki dönemde çalışan sayılarında artış olacağını söyledi.

Ekonomik büyümede yavaşlama öngörülüyor

Anket sonuçlarına göre yabancı yatırımcılar, 2011 yılının ilk 6 ayında pazar hedeflerinin yüzde 64, net karlılığın yüzde 45, cironun yüzde 48'lik büyük oranda gerçekleştiğini açıkladı. Bu yılın ilk 6 ayında çalışan sayısının yüzde 38'lik oranla aynı kaldığını belirten yatırımcılar, önümüzdeki 6 ayda ise bu hedefi yüzde 48'e yükseltti. Dünya ekonomisinin gelecek 6 ayda yüzde 83 "yavaşlayacağı"nı öngören yatırımcıların sadece yüzde 14'ü, 'sabit kalacağı' tahmininde bulundu.

Türkiye'de ekonomik büyümenin yüzde 55'lik büyük oranda yavaşlayacağını düşünen yatırımcıların sadece yüzde 36'sı "sabit" kalacağı düşüncesinde. Yatırımcıların yüzde 55'i önümüzdeki 6 ayda enflasyonun yükseleceğini, yüzde 41'i aynı kalacağını, yüzde 4'ü ise düşeceği öngörüsünde bulundu. Yabancı yatırımcıların yüzde 49'u faiz oranlarının sabit kalacağını, yüzde 39'u yükseleceğini, yüzde 12'si düşeceğini tahmin etti. Döviz kurunun enflasyondan daha hızlı artacağını düşünenlerin oranı yüzde 40 olurken, enflasyonla paralel seyredeceğini tahmin edenler yüzde 38 oldu.

İyimserlik sürüyor

Toplantıda, Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından YASED Barometre Anketi'nden derlenen YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi'nin 2011 üçüncü çeyrek değeri de 11 Ekim tarihinde açıklandı.

YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi, önümüzdeki dönemde ekonomik ve finansal ortama ilişkin umutların bir önceki ankete göre bir miktar olumsuzlaştığını ortaya koysa da, siyasi istikrar konusunda eskiye nazaran çok daha iyimser olunduğu görüldü. Buna göre, YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde 70,78 değerini aldı. 2009 yılının ikinci yarısında toparlanma eğilimine giren endeks, dalgalı bir seyir izlemesine karşın artış eğilimini 2010 yılı sonuna kadar sürdürdü.

Endeks, 2011 yılının ilk çeyreğinden itibaren ise düşüş eğilimine girdi. 2011 yılı üçüncü çeyrek endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,47, bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre ise yüzde 2,2'lik düşüş gösterdi. Anket çalışmasında endeksin, hem bir önceki yılın aynı dönemine, hem de bir önceki çeyreğe göre yavaşlamasının, Türkiye ekonomisinin büyüme oranında bir yavaşlama sürecinin beklendiğine işaret ettiği belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir