12 yıl kesintisiz eğitim katı sonuçlar doğurabilir
Bakan Dinçer, 4+4+4 eğitim sistemi teklifine ilişkin süren tartışmalarla ilgili, " 12 yıl boyunca kesintisiz eğitimin çok katı sonuçlar doğuracağı endişesiyle kademeli hale getiriliyor" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni eğitim sistemiyle Türkiye'de zorunlu eğitimin 4 yıla çekilmediğini, 12 yıla çıkarıldığını belirterek, "Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldığı için, 12 yıl boyunca kesintisiz bir eğitim sistemi çok katı sonuçlar doğuracağı endişesiyle kademeli hale getiriliyor" dedi.
Dinçer, "Bu meselenin imam hatip okullarını açmak üzere yapıldığına dair tartışmalar ve ideolojik zemin üzerinde görüşmeler yapmak yerine, dünyanın hangi ülkesinde 12 yıl boyunca kesintisiz bir eğitim olduğunu göstersinler, biz onun üzerinden kararlarımızı gözden geçirelim" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi" tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
12 yıllık kesintisiz katı bir sistem
Türkiye'de zorunlu eğitim 4 yıla çekilmiyor, zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılıyor. Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldığı için 12 yıl boyunca kesintisiz bir eğitim sistemi çok katı sonuçlar doğuracağı endişesiyle kademeli hale getiriliyor. '4 4 4' demek Türkiye'de eğitim sisteminin 12 yıla zorunlu olarak çıkarılması, 12 yıl boyunca çağ nüfusundaki bütün çocuklarımızın öğrenimine devam etmek zorunda kalmaları, ama buna karşın da 12 yıllık kesintisiz katı bir sistem yerine '4 4 4' şeklinde daha esnek bilgiye, tercihe, gelişim şartlarına uygun olarak programın yeniden tanzim edileceği anlamına geliyor. O açıdan bakıldığında kamuoyuna yanlış bilgiler verildiğini, yanlış bilgiler üzerinden tartışma yapıldığını ifade etmek lazım.
205 ülke içerisinde 12 yıl kesintisiz eğitimi olan tek ülke yok
Bu meselenin imam hatip okullarını açmak üzere yapıldığına dair tartışmalar ve ideolojik zemin üzerinde görüşmeler yapmak yerine dünyanın hangi ülkesinde 12 yıl boyunca kesintisiz bir eğitim olduğunu bize göstersinler, biz onun üzerinden kararlarımızı gözden geçirelim. 12 yıldan vazgeçtim, dünyanın hangi ülkesinde 8 yıllık kesintisiz bir eğitim var onu göstersinler biz yine bugün bu tartışmaların anlamı üzerine bir değerlendirme yapalım. 205 ülke içerisinde 12 yıl kesintisiz eğitimi olan tek ülke gösterebileceklerini zannetmiyorum. O zaman meselenin tartışma zeminini rasyonel bir alana taşımak, bunun üzerinden Türk eğitim sistemini ve çocuklarımızın geleceğini değerlendirmek varken bu yanlış bilgilerle, kesintisiz eğitimin kaldırılmasına itiraz edemediği için çocukların eğitim yaşı üzerinden, kız çocuklarımızın okullaşması üzerinden veya mesleki eğitimin 10 yaşına çekildiği gibi yanlış bilgiler üzerinden kamuoyunu meşgul etmenin çok doğru olmadığı kanaatindeyim."
Eğitim yaşı 1 yaş öne alınıyor
Ömer Dinçer, bugün TBMM'de tartışılan Kanun metninin belli başlı bir kaç düzenlemeyi içerdiğini anlatarak, "Bir, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyor, iki, eğitimi kademeli hale getiriyor, esnekleştiriyor. Bu, Türkiye'nin demokratikleşmesi, dünyadaki değişim ve gelişmelere paralel olarak yapmak zorunda olduğumuz bir uygulama zaten" dedi.
Eğitim yaşının da bir yaş öne alındığını kaydeden Dinçer, yani 6 yaşı doldurup 7 yaşından gün alan çocukların değil, 5 yaşını doldurup 6 yaşından gün alan çocukların zorunlu eğitime başlayacaklarını ifade etti. Bakan Dinçer, düzenlemenin bunun dışında herhangi başka düzenleme içermediğini vurguladı.
Dinçer, "Bu yapı içerisinde, eğer yaş konusu Meclis'imiz tarafından uygun görülür de 1 yıl erkene alınırsa biz müfredatımızı çocuklarımızın pedagojik özelliklerine göre yeniden tanzim edeceğiz" diye konuştu.