12 yılda 845 bin 840 dekar araziye sulama suyu verildi

Doğu ve Güneydoğu’daki barajlar 2003- 2015 arasında ülke ekonomisine yüz milyonlarca lira katkı sağladı. Bölgede devam eden içme suyu tesisleri tamamlandığında 393 milyon metreküp içme suyu temin edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ / ANKARA 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sayıları artan barajlarla 2003-2015 arasında 845 bin 840 dekar araziye sulama suyu verilirken, ülke ekonomisine yıllık 345 milyon lira katkı sağlandı. Yine aynı dönemde HES projeleriyle yıllık 10 milyar 431 milyon kilowat/saat üretim sağlanırken, ekonomiye 800 milyon dolar katkı sağlandı. Yapımı devam eden içme suyu tesisleri tamamlandığında ise 2 milyon 600 bin kişiye yılda 393 milyon metreküp içme suyu temin edilecek. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre, 2003-2015 yılları arasında 3 milyon kişiye, yılda 460 milyon metreküp içme suyu, 3 milyon 261 bin 710 dekar tarım alanına da sulama suyu temin edildi ve ekonomiye yılda 4 milyar 250 milyon liralık katkıda bulunuldu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2003-2015 arasında hayata geçirilen hidroelektrik santral (HES) projeleriyle yıllık 10 milyar 431 milyon kilovat saat üretim ve ekonomiye 800 milyon dolar katkı sağlandı. Yine aynı dönemde biten barajlarla 845 bin 840 dekar araziye sulama suyu verilirken, ülke ekonomisine yıllık 345 milyon lira katkı sağlandı. 

12.5 milyar kilowat/saatlik tesis inşaatı devam ediyor 
Söz konusu dönemde Seyrantepe, Tatar, Beyhan 1 HES, Pembelik, Uzunçayır HES, Çemişgezek HES, Alkumru HES, KULP 1, Kulp 4, Garzan, Kirazlık, Şanlıurfa HES, Alpaslan I Barajı ve HES, Arkun, Güllübağ, Ayvalı, Koyulhisar HES ve Saraçbendi HES işletmeye açıldı. Biten HES’ler sayesinde yıllık 10 milyar 431 milyon kilovatsaat üretim ile ekonomiye 800 milyon dolar katkı sağlanırken, yılda 12,5 milyar kilovat saat enerji üretimini sağlayacak tesislerin de inşaatı devam ediyor. 

3 milyon kişiye içme suyu 
Yapımı biten içme suyu tesisleri ile ise 3 milyon kişiye yılda 460 milyon metreküp içme suyu sağlandı. Bu tesislerden bazıları şöyle sıralandı: Silvan Tünelleri güzergahı yerleşim alanları için YAS kuyularından su temini, Mardin Kızıltepe İçme Suyu İsale Hattı, Siirt Acil İçme Suyu Projesi, Siirt Pervari İçme Suyu İsale Hattı, Şırnak İçme suyu Tesisleri 1. Kademe, Şırnak İdil İçme Suyu Tesisleri, Ağrı Yazıcı Barajı İçme Suyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisi, Van Acil İçme Suyu Tesisi, Hakkari Şemdinli İçme Suyu Temin Projesi, Siirt İçme Suyu Arıtma Tesisi, Sivas 4 Eylül Barajı, Sivas İçme Suyu Arıtma Tesisi, Şanlıurfa İçme Suyu Tesisleri 1. ve 2. Kademe Arıtma Tesisi, Kars İçme Suyu Arıtma Tesisi ve İsale Hattı. Yapımı devam eden içme suyu tesisleri tamamlandığında ise 2 milyon 600 bin kişiye yılda 393 milyon metreküp içme suyu temin edilecek. Biten sulama tesisleriyle de 3 milyon 261 bin 710 dekar tarım alanına sulama suyu ve ekonomiye yılda 4 milyar 250 milyon lira katkı sağlandı. Bu kapsamda 435 bin metre ana kanal inşaatı gerçekleştirildi. Yapımı devam eden sulama tesisleri tamamlandığında ise 258 bin metre kanal inşa edilecek ve 4 milyon 721 bin 430 dekar tarım alanına sulama suyu ulaştırılacak.

Yapımı biten barajlar
Bingöl’de Gülbahar, Elazığ’da Kepektaş Barajı, Dedeyolu Barajı, Kapıaçmaz Barajı, Malatya’da Güzelyurt Barajı, Sofular Barajı, Kapıkaya Turgut Özal Barajı, Boztepe Recai Kutan Barajı, Doğanşehir Söğüt Barajı, Tunceli’de Pertek Kacarlar Barajı, Ağrı’da Yazıcı Barajı, Erzurum’da Palandöken Barajı, Pazaryolu Barajı, Erzurum-Narman Başkale Sulama, Bitlis’te Hizan Koçluköy Barajı, Van’da Aşağı Tulgalı Barajı ve Morgedik Barajı, Hakkari’de Dilimli Barajı, Kars’ta Selim Barajı, Diyarbakır’da Pamukçay Barajı, Şırnak’ta Silopi Barajı ve Şırnak Barajı, Cudi Göleti. Yapımı devam eden barajlar ise Turnaçayırı, Narman-Şehitler, Başköy, Hamzabey (Baltaşı), Kanatlı, Kığı, Yoncalı, Kale, Ergani, Silvan, Başlar, Ambar, Kuruçay, Kavşaktepe, Uludere, Ballı, Mardin Depolaması, Ilısu, Çetintepe, Koçali, Ardıl, Doğanpınar, Musabeyli, Yukarı Afrin, Ünlendi, Kars olarak sıralanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir