13 il "büyükşehir" oluyor
TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili "büyükşehir" kapsamına alan yasa tasarısının görüşmeleri sürüyor.
ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, 13 ili "büyükşehir" kapsamına alan yasa tasarısını eleştirirken, "(Bu yasa çıkacaktır) dayatması olursa, biz bu yasayı, siyasi birliği parçalayıcı ihanet yasası olarak göreceğiz" dedi.
TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili "büyükşehir" kapsamına alan yasa tasarısının görüşmeleri sürüyor.
Görüşmelerde söz alan AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, tasarıyla belediyelerin daha iyi hizmet verebilir konuma geleceğini, il genel meclislerinin kalkacağını ve illerde iki meclis yapısının sona ereceğini, hizmet maliyetlerinin düşeceğini, etkili koordinasyon sağlanacağını, güçlü büyükşehir ve belediyelerin oluşacağını ifade etti. Kavaklıoğlu, büyükşehir belediyelerinin özel idarenin tüm yetkilerine haiz olacağını kaydetti.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise tasarının geri çekilmesini istediklerini, bu konuda umudunu koruduğunu söyledi.
Dünyanın hızla küreselleştiğini ve egemen güçlerin Türkiye gibi coğrafyaları ayrıştırmaya çalıştığını kaydeden Şandır, "Kürtler ve biz bir milletiz ama PKK ayrıştırmaya çalışıyor. Aynı ırktan olduğumuza inandığım Kürtler ile bizim kanımız, terimiz birbirine karışmış. Kürt diye bir millet yaratarak bu coğrafyayı kendi kontrollerinde tutmak isteyen küresel güçler var. Hangimizin ailesinde Kürt yok, Arap yok. Hangi Kürdün ailesinde Türk yok?" diye konuştu.
Tasarının, üniter yapı dışında başka bir otorite oluşturulmasına zemin hazırladığını savunan Şandır, bunun muhtemel sonuçlarının bugünden görülmesi gerektiğine işaret etti. Şandır, "Burası Ortadoğu bölgesi. Avrupa, Amerika değil. 'Burada da federal yapı olsun' diyemeyiz" dedi.
Kurucu hukukun değiştirilmesinin devleti yıkmak anlamına geleceğini belirten Şandır, şöyle devam etti:
"Bu ülkenin nasıl kurulduğunu hatırlayın. Bu ülkeyi kuranlar, kuruluş felsefesi ortaya koymuşlar. Buna felsefeye göre biz üniter devletiz. Kuruluş ilkelerini gevşetirseniz, bölücülere güç verirsiniz. Merkezi otoritenin yetkilerini belediyeye yüklerseniz bu ülke parçalanır. Köyü, belediyeyi kaldırırken vatandaşa sordunuz mu?
Sadrazam Ali Paşa da devletin kuruluş hukukunu değiştiren kararlar almıştı. Cenazesinde, yıllarca hizmet etmiş devlet adamı olmasına rağmen halk hakkını helal etmemişti. Bunları düşünmeniz gerekiyor.
'Bu yasa çıkacaktır' dayatması olursa, biz bu yasayı, kendi hassasiyetimiz doğrultusunda siyasi birliği parçalayıcı ihanet yasası olarak göreceğiz. Bu yasanın çıkmaması için İçtüzük'ün bize verdiği tüm imkanları kullanacağız."
"O günkü milli mutabakata bağlıyız"
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, tasarıyla valilik, kaymakamlık, özel idareler VE köylere hizmet götürme birliklerinin devre dışı kalacağını ifade etti. Akçay, il merkezlerinin bir cazibe merkezi haline geleceğini, nüfusun burada yoğunlaşacağını, köyden kentlere göçün tetikleneceğini savundu.
MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, tasarıda "büyükşehir" ifadesi kullanılmasının tamamen kandırmacadan ibaret olduğunu öne sürerek, "Buradaki amaç büyükşehir mantığı değil. Büyükşehir, bu kanunun yanıltmacısıdır" dedi.
Aslında AK Parti'li milletvekillerinin de böyle bir düzenlemeyi istemediğini, herkesin vicdan azabı çektiğini iddia eden Erdem, "Hiçbir milletvekili, gönül rızasıyla, bu milleti bölecek tasarının altına imza atamaz. Bu tasarı talebi Kandil'in, PKK'nın, İmralı'nın talebidir. Bu düzenleme zehirli şerbet gibi" diye konuştu.
AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Erdem'in sözlerine karşılık, "Bütün arkadaşlarımız tasarıya sahip çıkıyor" dedi.
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, tasarının gizli bir şekilde hazırlandığını, kamuoyunun tartışmasına sunulmadığını söyledi. Tasarının usul, esas ve içerik olarak "deve kuşu" gibi olduğunu ileri süren Uzunırmak, "Her şeyden önce bu kadar geniş nüfusu ilgilendiren bir konu o nüfusa sorulmalı. İl bazında referanduma gidilmeli" dedi.
Konuşmasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı eleştiren Uzunırmak, "Bir insan nasıl olur da defalarca, beraber yönettiğini iddia ettiği hükümetle ayrı düşünür. Bunun neticesi yüzsüzlük" dedi.
Bunun üzerine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Uzunırmak'a tepki göstererek, "Yoruma, eleştiriye evet ama hakareti reddediyorum. Yasa üzerinde konuşun. Hükümet üyesine 'yüzsüz' diyemezsiniz" ifadesini kullandı.
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, tasarıyı eleştirirken, "Bunun adı reform değil ihanettir. Bu ülkeyi bölme konusunda BDP mi AKP mi görevli? Yoksa ikiniz de işbirliği mi yapıyorsunuz? İşbirliğiniz sonucunda ihanet yaftasını birbirinizin boynuna takacaksınız" diye konuştu.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, kendilerinin de tasarıyı eleştirdiklerini, yetersiz bulduklarını ifade etti.
Şandır'ın, "kurucu hukuk" ifadesini anımsatan Tan, "Kurucu irade Birinci Büyük Millet Meclisi'dir. Ama sonra Meclis feshedildi ve 1924 esas alındı. Kurucu irade hangisidir, ilk Meclis mi yoksa 1924 mü? Biz 23 Nisan 1920'deki iradeye sadığız, bağlıyız. O günkü milli mutabakata bağlıyız" dedi.
Tasarı üzerinde görüşmeler sürüyor.