14 yabancı oynatan, 4 milyon lira ödeyecek

Gelecek sezon yürürlüğe girecek kuralara göre,14 yabancı oynatan futbol kulübü, TFF'ye 4 milyon lira ödeyecek. Yerli futbolcu oynatan kulüpler desteklenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL

İSTANBUL - Gelecek sezondan itibaren yürürlüğe girecek 14 yabancı futbolcu kuralı kulüplerin bütçelerini zorlayacak. Kadrosunda 14 yabancı bulunduranlar Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) 4 milyon lira ödeme yapacak. Kulüpler kadrolarında ilk yabancı için TFF’ye 100 bin lira fon ücreti öderken, bir sonraki yabancıya verecekleri ücretler katlanarak artacak. Halen kadrosunda 9’ar yabancı bulunduran Galatasaray ve Fenerbahçe gelecek sezon kadrolarını koruması halinde TFF’ye 1 milyon 800 bin lira ödeme yapmak zorunda kalacak. 7 yabancı oyuncuya sahip Beşiktaş, değişikliğe gitmezse 1 milyon 200 bin lira, Trabzonspor da 8 yabancı için 1.5 milyon lira ödeyecek. 

Toplanan para yerli oynatanlara 

Kadrolarında yerli oyunculara ağırlık veren kulüpler ise teşvik sistemi ile havuzda toplanan paradan sezon sonunda 10 milyon liraya kadar prim alacak. Kulüplerin yabancı transferi için ise herhangi bir vergi, sigorta, UEFA, FIFA ve oyuncu borcu bulunmaması gerekiyor. Aksi takdirde transfer gerçekleştiremeyecek. Yeni düzenlemeye göre kulüpler ilk 18’de 7 yerli oyuncu bulundurmak kaydıyla ilk 11’ini tamamen yabancı futbolculardan oluşturabilecek. İlk 18’deki yerli oyunculardan en az birinin ise kulübün altyapısından yetişmiş olması gerekiyor. 

Diğer bir değişiklikle de Türk asıllı olup, yabancı milli takımlarda forma giyenler artık yerli statüsünde kabul edilmeyecek. Erkan Zengin ve Veli Kavlak gibi daha önce yerli statüsünde oynamaya hak kazanan oyuncular bu kuraldan etkilenmeyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir