15 liraya pantolon, 5 liraya tişört devri bitti

Uluslararası Pamuk Konseyine göre dünya pamuk fiyatlarında artış sürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Uluslararası Pamuk Konseyi Türkiye Temsilcisi Marsha Powell, dünya pamuk fiyatlarında artışın süreceğini, yakın gelecekte pamuk fiyatlarında düşüş beklemediklerini bildirdi.

Cotton Council International (CCI) tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin tekstil sektöründeki en önemli firma temsilcileri ile Kuzey Afrika ülkelerinden gelen alıcıların buluştuğu "Cotton USA Akdeniz Tedarik Forumu" Antalya'da başladı.

CCI Türkiye Temsilcisi Marsha Powell toplantı sonrası yaptığı açıklamada, dünyada pamuk fiyatlarının giderek yükseldiğini, ancak Türk tekstil sektörünün fiyatların yükseleceğini öngörerek erken davrandığını ve ihtiyacının yüzde 50'sini şimdiden aldığını söyledi. Dünya pamuk piyasasında şu anda çok fazla tüketim olduğunu belirten Powell, şunları kaydetti:

"Pamuk tüketiminin artmasının yanı sıra, üretim de bir miktar düştü. Bu nedenle de fiyatlarda rekor seviyede artış görüyoruz. Fiyatları spekülatörler de olumsuz etkiliyor. Spekülatörler de pamuğa yatırım yapıyor. Bu da doğal olarak fiyatları etkiliyor."

Powell, Türk tekstil sektörünün dünya pamuk sektörünü yakından takip edip, fiyatların yükselme eğilimini öngördüğünü, bu nedenle ithal ettiği pamuğun yarısını erkenden satın aldığını vurguladı. Powell "Türkiye'deki iplikçiler gerçekten çok iyi ve akıllı satın alıcılar. Türkiye pamuğun yüzde 60'ını ithal ediyor. Türkiye tekstil sektörü bu yıl hasat mevsiminin ilk iki ayında ihtiyacının neredeyse yüzde 50'sini satın aldı. O zaman da fiyat yüksekti ama Türk tekstilcileri çok erken davrandı" dedi.

Pamuk fiyatlarındaki yükselişin devam edip etmeyeceği şeklinde yöneltilen soruya Powell, "Zor bir soru... Genel olarak şu an dünyadaki pamuk tüketimi ve pamuk üretim miktarlarını biliyoruz. Yakın gelecekte pamuk fiyatlarında düşüş ihtimali düşük" dedi.

Yiyang Trading LLC Başkanı Jerry Marshall

Dünyanın önemli pamuk tedarik şirketi durumunda olduğu belirtilen Yiyang Trading LLC Başkanı Jerry Marshall da, pamuk fiyatlarındaki artışın  giysi fiyatlarının yükselmesine yol açacağını söyledi. Pamuk ve giysi fiyatlarındaki artışın perakendeci ve markalar için bir baskı oluşturacağını anlatan Marshall şöyle konuştu:

"Pamuk fiyatlarındaki artış giysi fiyatlarına da yansıyacak. Dünyada pamuk fiyatlarının yükselmesi, ekonomik kriz çıkışındaki talebin çok yüksek olması, üretimin çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Pamuk fiyatları şu anda çok çok yüksek. Ama belli bir süre daha fiyatların yüksek seyredeceğini düşünüyoruz. Pamuk fiyat artışlarının 2012 yılına kadar devam etmesini bekliyoruz. 2012 yılından sonraki döneme ilişkin tahmin yapmakta zorlanıyoruz."

Marshall, Türkiye'de özellikle iplik üreticilerinin, aktif ve agresif bir şekilde alım yaptığını söyledi. Marshall, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türk tekstilcileri pamuk fiyatlarındaki artışından dolayı erken pozisyon aldılar. Bundan dolayı Türk tekstili avantajlı durumda. Türkiye'nin pamuk ithalatı 1 milyar doların da üzerine çıkacak. Çünkü pamuk fiyatları arttı. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda en azından diğer ülkelerdeki üreticilerden daha avantajlı."

Marks&Spencer: Fiyat artışını tüketicilere yansıtmayacağız

Marks&Spencer Türkiye Bölgesel Tedarik Sorumlusu Sylvie Dayi gazetecilere yaptığı açıklamada, pamuk fiyatlarındaki artışı tüketicilere yansıtmak istemediklerini belirtti. Dayi, şunları kaydetti:

"Dünyada pamuk fiyatları elbette yüksek. Ancak, diğer hammaddelerde kur farklarından dolayı etkileşim var. Bu nedenle giyim fiyatlarında çok farklılaşma yok. Ama biz pamuk fiyatlarındaki yükselişi tüketiciye yansıtmayacağız. Pamuktaki fiyat artışı tekstil tüketicisine yansımaz mı? Yansımaz. Hammadde fiyatlarındaki artışları biz kolay bir şekilde mağazaya yansıtmıyoruz. Dolayısıyla bu konuda bir dalgalanma olmayacak. Ürünlerin fiyatlandırmasını yaparken müşterinin, o mağazada ödediği paranın karşılığı olarak en iyi ürünü almalarını temin etmek için belli bir fiyat stratejisi uyguluyoruz. Dolayısıyla hammadde değişiklikleri ve diğer konulardaki değişiklikler çok fazla etkilemiyor."

"15 liraya pantolon, 5 liraya tişört zamanı bitmiştir"

Akın Tekstil İhracat ve Satış Müdürü S. Alper Burgun, pamuk fiyatlarındaki artışın giyim fiyatlarına da yansıyacağını bildirdi. Yeni dönem siparişlerin oluşmaya başladığını anlatan Burgun, şöyle konuştu:

"Maliyetlerdeki artışı müşterilere nasıl yansıtacağım? Bu farkı müşterim vermek istemeyecek. Pamuk tarlam olmadığına göre bu fiyatları nasıl tutacağım? Büyük fabrikaların tek çıkar yolu kar marjlarından vermek olacak. Zaten Türk tekstil sektörü birkaç yıldır çok az kar ile çalışan bir sektör olmuştur. Ben açıkçası kendi adıma komisyon verdiğim acentelerime (Komisyonlarınızdan kesinti yapacağım) diye bilgi vermek zorunda kaldım. Maalesef kendi kar marjımızdan düşürmek zorunda kalacağız. Birkaç ay öncesine kadar bizim adımıza keyifli bir ortam vardı. Uzak Doğudan kaçış, Türkiye'ye müthiş bir giriş vardı. Ama pamuk fiyatındaki bu artışlar maalesef bizim bu keyifli beklentimizi yaraladı. Piyasada çok fazla talep var. Ama aşırı fiyatlar ve dalgalanmalar şu anda belirsiz bir ortam oluşturdu."

Fiyat artışlarının sadece Türkiye'de değil tüm dünyada olacağını ifade eden Burgun, şöyle devam etti:

"Dünyada bu sektörde herkesin fiyatı artacaktır. Bütün perakendeci arkadaşlarımız bunu söylüyor. Alacağınızı şimdiden alın. Fiyatlar artacak. Bu artışı önümüzdeki yaz vitrinlerde göreceğiz. 15 liraya pantolon, 5 liraya tişört zamanı bitmiştir. Alacağınızı şimdiden alın. fiyatlar artacak. Şu anda fiyatlarda minimum yüzde 25 artış var. Biz artırırsak perakendeciler de aynı oranda fiyatlarını artıracaktır. Bizim şu an diktiğimiz ürünler, önümüzdeki yaz piyasaya çıkacak ürünlerdir. Dolayısıyla mart- nisan aylarında bu artışı beklemeliyiz."

Çalık Tekstil Pazarlama Müdürü Muammer Doğan

Çalık Pazarlama Müdürü Muammer Doğan ise, pamuk fiyatlarındaki artış nedeniyle Avrupa'daki markalar için daha önceden aldıkları siparişleri korumaya çalıştıklarını belirtti. Maliyet artışlarını müşterilerine ilettiklerini anlatan Doğan, "Yeni fiyat düzeni oturmadı. Biz de yüzde 20 oranında zam yaptık. Pamuk fiyatlarının geri gideceği öngörülmüyor. Bu da bizim hammadde maliyetlerimizin artması demek" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir